Matkailu 27.10.2017

Päivän kuva: Aurajoen rannassa siniseen pressuun kääritty mysteeri on Turun tuleva matkailunähtävyys

Wärtsilän W6L64 oli aikansa huipputuote. Nyt nelitahtijätistä tulee matkailunähtävyys, joka muistuttaa turkulaisen konepajateollisuuden kunniakkaasta historiasta.

Jätimäisestä veistoksesta ei ole kyse, vaikka koko voisi sellaiseen viitatakin. Paketin leveys on noin 4,5 metriä, pituus 9 metriä ja korkeus 7 metriä. Mitä ihmettä se sisältää? Kolmella arvauksella harva tietää ja viidelläkin tekee tiukkaa, ellei ole lukenut paikallisuutisia tai ole merimoottorien asiantuntija.

Kääreen alla lepää Wärtsilän jättiläinen, W6L64, eli suurin koskaan Wärtsilän tehtailla valmistettu keskinopea nelitahtimoottori.

Aikansa ykköstuotetta käytettiin menestyksellä suurten laivojen voimanlähteenä, mutta tämä turkulaisen konepajateollisuuden taidonnäyte on nyt valmis museoitavaksi.

Moottorin matka museokaluksi etenee yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Nykyisessä paikassaan se on vain tilapäissäilytyksessä.

Wärtsilä haluaa asettaa jättimoottorin lopullisesti näkyvälle paikalle Aurajokisuulle, entisen laivanrakennustelakan maille Wärtsilän vanhojen nosturien tuntumaan.

Moottorimonumentin edellyttämä lupaprosessi ja tarvittavien puitteiden rakentaminen on vielä kesken, joten seuraavaa siirtoa odotettanee tovi, kenties kesään saakka.

Teksti: Antti Hentinen Kuva: Timo Turkula

Lue myös:

Nelitahtisen jättiläisen kotiinpaluu – Wärtsilän ylpeys saapuu Turkuun

Viking Line: Luvassa vähintään Itämeren ykkönen – kenties maailman tehokkain risteilylautta

Jaa artikkeli