Matkailu 12.8.2023

Päivän kuva: Euroopan suurin hiekkamonttu

Hambachin avolouhous Kölnin länsipuolella on Euroopan suurin ruskohiilikaivos. Se on syönyt koteja ja kyliä, mutta tulevaisuuden luvataan olevan vihreän.

Ensimmäinen kaivinkone aloitti työnsä alueella 16. lokakuuta 1978. Ei kuitenkaan louhoksella. Ensin alueen kylien asukkaat siirrettiin uusiin koteihin. Lisäksi suuri metsäalue, Bürgewald eli Hambacher Forst, raivattiin lähes kokonaan.

Ensimmäinen ruskohiili louhittiin kaivoksesta vasta 17. tammikuuta 1984. Alueella arvioitiin olevan varastoituneena 4500 miljoonaa tonnia ruskohiiltä, ja varannot ulottuivat aina 500 metrin syvyyteen asti.

Avolouhoksessa on tuotettu vuosittain 250-300 miljoonaa kuutiometriä sivukiveä. Louhitun ruskohiilen ja kivihiilen suhde on 6,2:1. Louhittu ruskohiili kuljetetaan rautatietä pitkin läheisille voimalaitoksille.

Vuodesta 2013 lähtien louhosalue on laajentunut kaakkoon, ja kaivos on syönyt taas lisää kyliä, mm. Michael Schumacherin kotikylän Kerpen-Manheimin. Myös A4-moottoritietä  siirrettiin noin kolme kilometriä.

Kun louhinta aikoinaan lakkaa, louhoksen pinta-alan arvioidaan olevan hieman vajaat 19 neliökilometriä. Se on tarkoitus muuttaa vihreäksi ympäristöparatiisiksi. Maisemaan on suunniteltu mm. isoa avolouhosjärveä, jonka pinta-ala olisi 4200 hehtaaria ja syvyys jopa 400 metriä. Hambach-järvi olisi tällöin Saksan syvin järvi ja tilavuudeltaan toiseksi suurin järvi Bodenjärven jälkeen.

Louhoksen ympärillä on myös useampi näköalapaikka, jotka vetävät paitsi paikallisia myös turisteja. Suurimmalta näköalapaikalta löytyvät jopa valmiit tuolit ja aurinkokatokset, ja parkkipaikalla on italialaista jäätelöä kaupitteleva pakettiauto.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli