Püssirohukelder_Tartto

Matkailu 22.10.2019

Päivän kuva: Püssirohukelder – maailmanennätyspubi Tartossa

Tartossa oluensa voi nauttia virallisen maailmanennätyksen nimelleen kirjauttaneissa puittessa. Püssirohukelderissa ennätystä ihaillakseen on katse suunnattava tuopin sijaan kohti kattoa.

Püssirohukelder on pubien saralla harvinaisuus, sillä sen nimissä on maailmanennätys. Tätä ennätystä ei saavutettu kuitenkaan oluen, purtavan tai palvelun voimin, vaikka nekin ovat toki kohdallaan. Tartossa sijaitsevan pubin erikoisuus on nimittäin sen katto, joka on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman korkein pubikatto.

Tarkasta mittauksesta huolimatta virallisesta korkeudesta voi kiistellä. Yksi väittää sen olevan 10,2 metriä, toinen 10,3 metriä ja kolmas peräti 11 metriä korkea. Jälkimmäisen luvun takana seisoo myös Wikipedia ja pubi itse, mutta turvallisinta lienee todeta, että katto on korkea. Sitä ei kiistä pöydän ääressä kukaan. Ja varmuudella katto on yli kymmenmetrinen. Täsmätietoa janoavan on syytä lehteillä ennätystenkirjaa.

Ruutivarastona paikka palveli vuoteen 1809 saakka, jonka jälkeen sen tiiliseinien suojissa säilytettiin olutta. Oluen jälkeen kellari tarjosi suojaisat puitteet kaupungin kuuluisalle yliopistolle. Tarinoiden mukaan luentoa saatettiin pitää jopa vanhan ruutitynnyrin päältä.

Tuorempiin vuosiin mahtuu myös runsaasti eksotiikkaa, parhaista paloista on koottu kuvagalleria Püssirohukelderin verkkosivuille. Nykyisen pubin vuoro koitti vasta vuonna 2001, yli vuosikymmenen tiloissa sinnitelleen keskiaikaravintolan jälkeen.

Entisen ruutikellarin tiiliseinät tarjoavat nykyään puitteet olutravintolalle, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti saksalaisen ja virolaisen olutkulttuurin värikkäimpiä paloja. Paikka on erityisesti opiskelijoiden suosiossa ja sen oma olut on nimeltään Püssirohu Punane, mutta muutakin on tarjolla. Lasikolpakoista suurimmat ovat litran vetoisia, mutta todellinen olutfani satsaa omaan anniskeluastiaan.

Henkilökohtaiseen savituoppiin on sijoitettava sata euroa, mutta samaan pakettiin saa myös ”tuoppiklubin” jäsenyyden, joka takaa jatkossa muun muassa edullisempia hintoja ruoan ja juomien osalta. Ei siis ihme, että yli 1 000 oluenystävää on jo liittynyt kerhoon, heistä tunnetuin lienee Viron entinen presidentti Lennart Meri.

Toinen Püssirohukelderin erikoisuus on soppa. Keitot tarjoillaan koverretun leivän uumenista, joten aterian lomassa myös tarjoiluastian voi syödä huoletta. Eikä vastaavaa keittoa muualta kaupungista saa, jos paikalliskontaktia on uskominen.

Lisää matkailun parhaita paloja löydät myös Instagramista.

Jaa artikkeli