Krka

Matkailu Uutinen 5.5.2019

Päivän kuva: Putoavan veden lumo – Euroopan mittakaavassa kiinnostava Krka

Vesiputouksia on monenlaisia. Ja sitten on Krka. Siitä tykkäävät kuulemma niin isät, pojat, tyttäret kuin äiditkin.

Vesiputouksen mahtipontisuutta voidaan mitata monella tapaa: putouksen korkeudella (Angelin putoukset Venezuela 979 m), leveydellä (Khonen putoukset Laos, 9,7 km) tai niiden läpi virtaavan veden määrällä eli vuolaudella (Byoman putoukset Kongo, 17 000 kuutiota sekunnissa).

Moottori tykkää kuitenkin kategorisoida asioita visuaalisuuden perusteella verbaalisesti. Vesiputousten kohdalla tämä tarkoittaa: ihan kiva, kiva, oho, !!!, … ja krka. No ei Krka tietysti ison maailman mittapuulla maailman näyttävin putous ole, mutta Euroopan mittakaavassa se on ehdottomasti visiitin arvoinen.

Parhaimmillaan keväällä

Kroatiassa, lähellä Splitiä sijaitsevien Krkan putouksen nimi ei ole itse asiassa Krka vaan Skradinski buk. Krka on joen nimi, jonka varrella majailee myös samaa nimeä tunnustava luonnonpuisto.

Olisi myös väärin puhua vain yhdestä putouksesta, sillä Krkan viehätys tulee sadoista pienistä putouksista. Vierailija seuraa 1 900 metrin mittaista polkua, joka kiertää putousten ympäri.

Putoukset koostuvat 800 metrin matkalla olevasta 17 ”portaasta”, joiden aikana vesi putoaa yhteensä 45,7 metriä. Putousten leveys vaihtelee tuona aikana 200 ja 400 metrin välillä. Vesimassa ei ole myöskään yhtenäinen vaan se jakautuu lukuisiin väyliin. Juuri tästä syntyy Krkan kauneus.

Parhaimmillaan Krka on nyt keväällä, kun vettä on putouksissa riittävästi.

Entä mitä mukaan reissulle? No piknik-eväät tietysti.

Teksti ja kuva: Vesa Eskola

Jaa artikkeli