Salon poliisi muraali

Matkailu Kotimaanmatkailu 10.7.2023

Päivän kuva: Salon poliisiaseman seinässä on optisen illuusion sisältävä muraali

Näyttävät muraalit ovat tulleet viime vuosina piristämään katukuvaa. Salossa poliisiaseman seinään tehty muraali sisältää optisen illuusion.

Erilaiset muraalit, eli isokokoiset seinämaalaukset ovat yleistyneet vauhdilla viime vuosien aikana. Tällä hetkellä maastamme löytynee useita kymmeniä muraaleja ympäri Suomen. Pelkästään pääkaupunkiseudulta löytyy noin 50 muraalia.

Trendi on ollut sen verran nouseva, että siitä voidaan puhua jo eräänlaisena katutaidebuumina. Viimeisin merkittävä ja paljon palstatilaa saanut muraaliuutinen tuli Vantaalta, jossa kaupunki päätti kunnioittaa paikallisen Jere Pöyhösen, eli Käärijän Euroviisumenestystä muraalilla, joka julkaistaan myöhemmin.

Salon poliisiaseman muraali

Muraalien aiheet ovat olleet kirjavia. Aiheena voivat olla luonto, ihmiset tai erilaiset tapahtumat. Varsinais-Suomen Salossa poliisiaseman seinään tehdyn muraalin aiheet muistuttavat kiinteistön käyttötarkoituksesta, eli seinään on maalattu poliisi- ja liikenneaihetta. Salossa lieneekin tällä hetkellä maamme ainoa liikenneaiheinen muraali.

Salon poliisi muraali

Salolaisia tämä muraali on ehtinyt ilahduttaa jo useamman vuoden ajan, sillä se julkistettiin yleisölle syksyllä 2018. Teoksen toteutti hollantilaistaitelija Leon Keer ja sen tekemiseen kului noin viikon verran aikaa.

Keerin maalaamille muraaleille on ollut ominaista kolmiulotteiset teemat. Tämä sama teema toistuu myös Salon poliisiaseman seinällä, jossa taideteos sisältää jopa eräänlaisen optisen illuusion. Ensimmäinen nopea vilkaisu ei vielä välttämättä paljasta ”laatikoiden salaisuutta”.

Salon poliisiaseman muraali löytyy osoitteesta Kirkkokatu 1. Mikäli muraalimatkaaminen Saloon kiinnostaa, kannattaa samalle reissulle yhdistää myös kaksi muuta tunnettua paikallista muraalia. Osoitteesta Asemakatu 3, eli Salon VPK:n kiinteistöstä löytyy toinen näyttävä muraali ja kolmas löytyy Suurseudun Osuuskaupan siilorakennuksesta, osoitteesta Mariankatu 12.

Salon VPK muraali

Salon VPK:n kiinteistössä oleva muraali on vuodelta 2014 ja turkulaisen Jukka Hakasen käsialaa. Sepän töitä tekevä kettu viittaa useammallakin tavalla Saloon. Salon ensimmäinen tunnettu asukas oli seppä nimeltä Lauri, ja kettu taas on Varsinais-Suomen maakuntaeläin.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Minna Wacker

Jaa artikkeli