Päivän kuva_kondiittori Irina Shirokova

Matkailu Ulkomaanmatkailu 12.10.2019

Päivän kuva: taidokkaasti koristeltu pipari

Virolaisen Kolkjan kylän kondiittorimestari on taitaja isolla teellä.

Virolaiskylä Kolkjassa on vain kolmisensataa asukasta. Kolkja sijaitsee 40 kilometriä Tartosta koilliseen, Viron suurimman järven Peipsin länsirannalla. Pienessä kylässä asuu oman alansa merkittävä taitaja, vai pitäisikö sanoa taiteilija.

Moskovassa opiskelleen kondiittorimestari Irina Šhirokovan luona käy selväksi, että pumpernikkelien kaltaisen perinneleivonnaisen koristelu käy niin taitavasta käsityöstä, että luomuksia voidaan kutsua taiteeksi.

– Haluan tehdä näistä täydellisiä ja yksityiskohdiltaan onnistuneita tai en tee laisinkaan. Ja jos tulos ei miellytä minua, päätyy leivonnainen roskiin, Šhirokova kiteyttää työtapansa.

Tilauksesta ja lahjaherkuiksi

Šhirokovan työtilojen pöydillä on useita keskeneräisiä leivonnaisia, osa pieniä ja sydämen muotoisia, osa isompia neliönmallisia, suurin osa pyöreitä. Keskeneräisissä herkuissa on vasta aihe kuten paistopellillinen harmaita jänöjä odottamassa yksityiskohtia kuten silmiä ja hännäntypykkää.

Leivonnaisista valtaosa valmistuu tilauksesta. Šhirokova kertoo erään suurikokoisen tilaustyön vieneen kaikkineen 24 työtuntia. Tilaustyöstä pyydetty 50 euron hinta ei tunnun kovin suurelta. Pienemmät leivonnaiset maksavat tyypillisesti 3–6 euroa.

Ainakaan vielä kondiittorimestarilla ei ole ollut mahdollisuutta ylläpitää kahvilaa tai teehuonetta tilojensa yhteydessä, joten matkailijan ei kannata yrittää tupsahtaa paikalle yllättäen, ennakolta sovitusti kylläkin.

Viimeinen silaus sokerimassalla

Koristeellisia leivonnaisia voi tilata esimerkiksi merkkipäiväjuhliin tai häiden näyttäväksi jälkiruuaksi, kertoo Šhirokova, mutta sitten hän sulkee suunsa ja käy keskittyneesti työhön. Šhirokova on hieman aiemmin sekoittanut valkoiseen sokerimassan elintarvikevärejä, jotta hän saa juuri haluamansa sinisen, vihreän, keltaisen, oranssin tai punaisen väristä massaa.

Šhirokova ryhtyy pursotustöihin vakain kädenliikkein. Pumpernikkelin päällys alkaa hahmottua yksityiskohtaiseksi kukka-asetelmaksi, jonka viimeistely vaatii erilaisten ohuiden pensselien käyttöä. Šhirokova maalaa kuviot valmiiksi. Viimeinen silaus on valkoisella sokerimassalla tehtävä ohut ornamenttikuvio käsityönäytettä reunustamaan.

Šhirokova katsoo lopuksi kriittisen arvioivasti lopputulosta eri kulmista. Kasvoille leviää hymynkare, valmista tuli. Hän hymyilee taatusti tiuhaan.

Jaa artikkeli