Päivän kuva_Proto

Matkailu 13.11.2019

Päivän kuva: Tallinnan uutuusmuseossa voi lentää lainasiivin

Sovittamalla yhteen modernia virtuaalitodellisuutta, steampunk-tunnelmaa ja vähintään satavuotiaita teknisiä keksintöjä syntyy museo, joka sytyttää lasten lisäksi myös vanhemmat.

Ripeästi edustuskuntoon kehittyvässä, merellisessä Noblenesserin kaupunginosassa on tähän asti hämmästelty lähinnä vierasvenesatamaa, modernia arkkitehtuuria ja muutamaa putiikkia, mutta tarjonta kasvaa kiivaalla tahdilla vuoden 2020 lähestyessä. Keskellä synkintä syksyä ovensa avannut Proto Avastustehas on Tallinnan museotarjonnan tuorein valopilkku aivan suositun Lentosataman tuntumassa.

Entinen teollisuusrakennus on kokenut muun naapuruston tapaan melkoisen muodonmuutoksen. Nyt sen uumenissa keskitytään keksintöihin. Modernien oivallusten sijaan esillä on vähintään satavuotiaita älynväläyksiä, jotka ovat muuttaneen maailmaa tai ainakin tähdänneet siihen.

Suurin osa elämyksistä on toteutettu virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. Vaikka lasit päässä koheltaminen näyttää aluksi lapsille suunnatulta aktiviteetilta, on todellisuus toinen. Innokkaimmin keksintöjen kimpussa ovat pian lasten vanhemmat, erityisesti isät. Lasit silmillä kuka tahansa voi lentää, liitää, ajaa, sukeltaa ja kaivautua. Ja mikä parasta, jokseenkin kaikessa voi myös kilpailla.

Jälkipeliä varten voi suositella museon kahvilaa, joka miellyttänee myös sisustuksellaan. Erityismaininnan ansaitsevat näyttävät valaisimet. Ja joululahjoja vailla olevan kannattaa myös tutustua pienen, mutta yllättävän monipuolisen museokaupan valikoimaan.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

 

 

Jaa artikkeli