Temppeliritarien vieraana Ranskassa La Couvertoirade

Matkailu Ulkomaanmatkailu 26.8.2018

Päivän kuva: Temppeliritarien vieraana Ranskassa

La Couvertoirade on klassisen kaunis ranskalainen kivikylä, jonka historiasta löytyy eräs maailman ensimmäisistä kansainvälisistä organisaatioista.

”Voidaankin sanoa, että temppeliherrain ritarikunta on maailman ensimmäinen kansainvälinen yritys” sanailee järjestöstä kertova verkkosivu. Soturimunkkien hengellinen järjestö kasvoi 1100-luvulta alkaen esikuvaksi ja merkittäväksi vaikuttajaksi Euroopan historiassa. Keksipä ritarikunta jopa šekin ja pankkitoiminnan esimuodon valtavuosinaan. Toisaalta, 1300-luvulle tultaessa järjestön maine oli mennyttä ja tuho koitti yhtä nopeasti kuin nousukin.

Mutta eipä mennä vielä asioiden edelle. La Couvertoiraden kylässä eteläisessä Ranskassa ollaan vielä 1200-luvun tunnelmissa – ainakin monelta osin. Maan kauneimpien kylien järjestöön valittu kivikylä on upeasti säilynyt aikakapseli temppeliherrojen ritarikunnan linnakekylästä. Edes turistien t-paitakauppa, terassit aurinkovarjoineen ja satunnainen satelliittiantenni eivät riitä sotkemaan kauniisti säilynyttä tunnelmaa. Toisaalta, jos temppeliritarit olisivat voimissaan, myisivät hekin varmasti paitoja ja pinssejä ohikulkijoille.

Portilta kantautuva harppumusiikki ja kylää asuttavat käsityöläisartesaanit auttavat ylläpitämään aikakapselitunnelmaa, joten edes laiskasti lompostavat vieraat eivät haittaa eläytymistä kylän huippuvuosiin. Temppeliritareille kylän sijainti tarjosi hyvän solmukohdan järjestölle suotujen lahjoitusten ja rikkaan maaseudun suhteen, onhan roquefort-homejuusto kotoisin juuri näiltä seuduilta. Kunnan sijainti oli edullinen myös etelään johtavien teiden suhteen.

Järjestön hajoamisen jälkeen työtä jatkoi Johanniittain ritarikunta, heidän varustaessa linnaketta entisestään. Myöhemmin kylä joutui puolustamaan itseään muun muassa hugenotteja vastaan.

Temppeliritarien vieraana Ranskassa La Couvertoirade

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli