Veteraanien vaskikellot

Matkailu 4.8.2017

Päivän kuva: Veteraanien vaskikellot

Kun tuuli käy, kellot soivat. Talvisodan monumentin jokainen kivi on kannettu kaatuneille ja Avaran sylin 105 vaskikelloa laulavat kunnioituksesta veteraaneille.

Olemme Itä-Suomen sydämessä Suomussalmella. Edessä on kenttä ja kenttää kiertää metsä. Metsä on tykistön runtelema. Kentälle on kannettu kiviä: yksi jokaiselle Talvisodan Suomussalmen taisteluissa vuosina 1939-1940 menehtyneelle. Kiven saivat myös puna-armeijan riveissä kaatuneet. Kiviä on paljon: suomalaisia arvioidaan kuolleen taisteluissa yhdeksäntuhatta ja heti sodan jälkeen tehdyn arvion mukaan puna-armeijassa taistelleita menehtyi jopa 24 000 sotilasta. Puna-armeijan 44. divisioona tuhoutui Raatteen tielle lähes kokonaan.

Keskellä kenttää seisoo muistomerkki: Avaran sylin vaskikellot laulavat tuulessa kunnioituksesta veteraaneille. Kelloja on yhteensä 105 – sota kesti 105 päivää. Yli sata päivää tuhoa, hätää ja kärsimystä. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, se on vain palanen suomalaista sotahistoriaa. Jäljelle jää vain kysymys: voimmeko me oppia mitään edellisten sukupolvien virheistä?

Jaa artikkeli