Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Matkailu Ulkomaanmatkailu 11.4.2021

Paljon on vettä pudonnut Sambesijoessa – Victorian putoukset

Maailmassa on paljon tunnettuja lausahduksia: ”Dr. Livingstone, I presume” on sieltä tunnetuimpien joukosta.

Henry Morton Stanley ei varmastikaan marraskuun 10. päivä vuonna 1871 nuo kuuluisat sanat lausuessaan osannut arvata, miten tunnetuksi hänen tokaisunsa vuosien saatossa muodostuisi – kuten hän tuskin osasi edes kuvitella, että Victorian putouksilla kävisi joskus yli 300 000 turistia vuosittain.

Niin tai näin, tämän Walesissa syntyneen äpärän todennäköisesti kuvitteelliset sanat ovat jääneet elämään historiankirjoihin. Tohtori Livingstone nimittäin itse muisteli myöhemmin tapaamisen ensi sanoiksi Stanleyn Susi-oppaan lausahdusta: ”Englantilaismies tulee, minä näen hänet”.

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Laajalta, korkealta ja kovaa

Victorian putouksia pidetään maailman suurimpana vesiputouksena, joskin tästä voidaan olla montaa mieltä. Kaikki ei todellakaan riipu siitä, mistä se roikkuu. Asioita voidaan mitata niin monella tavalla. Näyttävät Victorian putoukset joka tapauksessa ovat. Yhteensä Sambesijoen vesi putoaa 1 708 metrin leveydeltä satakunta metriä putousten alla olevaan rotkoon.

Vettä virtaa putousten läpi keskimäärin 1 100 kuutiometriä eli yli miljoona litraa sekunnissa. Vertailun vuoksi maailman vuolain putous on Boyoma Kongon demokraattisessa tasavallassa. Sen läpi vettä virtaa 17 000 kuutiota per sekunti. Jotta asian voi edes jotenkin suhteuttaa, Finlandia-talon tilavuus on 136 025 kuutiometriä eli Finlandia-talo täyttyisi Victorian putousten alla reilussa kahdessa minuutissa mutta Boyoman putousten alla jo kahdeksassa sekunnissa…

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Rajajoki

Maantieteellisesti Victorian putoukset sijoittuvat Afrikan eteläiselle puoliskolle Sambian ja Zimbabwen rajalle, joskaan Botswana ei ole myöskään kaukana.  Sambesijoki on muokannut maaperää allaan vuosien saatossa, joten putousten koko ja muoto elää koko ajan.

Sadekaudella vettä pauhuaa putouksissa niin paljon, että putousten tuottama sumu näkyy kymmenien kilometrien päähän. Kuivan kauden aikaan putous muuttuu puolestaan lukuisiksi jyrkkää basalttikallioseinämää pitkin tippuviksi vesinoroiksi. Kuivimmillaan putousten yli voi periaatteessa kävellä.

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Koska putoukset ovat myös niin leveät kuin ne ovat, putouksia on mahdollista ihastella monesta eri kulmasta. Parhaat näkymät avautuvat luonnollisesti lintuperspektiivistä hyppäämällä helikopterin kyytiin, mutta patikkaretki Victorian putousten luonnonpuistossa on antoisa sekin. Sadekaudella veden pauhu on vaikuttavaa kuunneltavaa. Eikä sadevarustusta kannata unohtaa, vaikka aurinko helottaa siniseltä taivaalta. Ilmankosteus on putousten lähistöllä niin kova että periaatteessa sitä voi kutsua jo sateeksi.

Aitoa ja vähemmän aitoa Afrikkaa

Alueella on tarjolla majoitusta moneen makuun aina reppulaisten hostelli-tyyppisistä majapaikoista ylelliseen luksukseen. Lentokenttä on Zimbabwen puolella, joten majoitus kannattaa myös etsiä siltä puolen rajaa. Hintaluokaltaan sieltä majapaikkojen puolivälistä löytyvät vaihtoehdot ovat niitä turvallisimpia.

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Ja vaikka majoittuu keskitason paikkaan, sen verran kannattaa käydä kurkkaamassa vaikkapa Victoria Falls Safari Clubia, että nauttii sen isolla terassilla vaikkapa drinksun päivän päätteeksi. Klubin vieressä on myös kuulu Boma-ravintola, jossa syö niin paljon kuin jaksat -buffetin lisäksi on tarjolla viihdyttävä rumpu- ja tanssishow. Vähän turistihönötystähän se on, mutta ruoka on todella erinomaista.

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Ja kun Zimbabwen puoli on koluttu läpi, Sambiaan pääsee kätevästi ja nopeasti Sambesijoen ylittävää siltaa pitkin. Rajamuodollisuudet eivät tosin ole aivan yksinkertaiset. Mutta jos joku haluaa kerätä passiin eksoottisia leimoja, täältä saa pari kohtuullisen pienellä vaivalla. Kolmannen leiman voi hakea vielä Botswanasta, jonne pääsee Suomen passilla helposti. Päiväretken aikana ehtii vaikkapa Botswanassa sijaitsevaan kohtuullisen paljon villielämää tarjoavaan Choben luonnonpuistoon.

Villiä ja vähemmän villiä luontoa

Safarit ovat monelle varmasti yksi tärkeä syy lähteä Afrikan sydänmaille. Chobessa voi bongata lukuisia villieläimiä, joskaan Etelä-Afrikan, Namibian tai Kenian parhaiden luonnonpuistojen veroinen se ei ole. Järjestetty päiväsafari putouksilta Chobeen ja takaisin kustantaa noin 150 euroa. Turistit haetaan aamulla aikaisin majapaikoistaan ja palautetaan sinne illan hämärtyessä yöksi.

Vähemmän villiä luontoa on tosin tarjolla heti Victorian putousten ympäristössä. Alueella on esimerkiksi useampi norsulauma. Ja jos joku haluaa kuvauttaa itsensä Instagram-tililleen vaikkapa yhdessä gepardin kanssa, sekin onnistuu. Ja siellä missä on asutusta ja roskia, siellä on myös apinoita penkomassa herkkupaloja.

Victorian putoukset Victoria Falls Sambia Zimbabwe

Victorian putousten lumo on siellä käyskennellessä helppo ymmärtää. Meissä jokaisessa asuu kuitenkin pieni tutkimusmatkailija. Viikkotolkuksi ei putouksilla riitä tekemistä, mutta noin viikon siellä viihtyy melko helposti. Ja auringonlasku Sambesijoella on kieltämättä vaikuttava, romanttisella illallisristeilyllä voi vaikka pullauttaa kumppanille sen elintärkeän kysymyksen…

Teksti  ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli