23.5.2021

Paluu kirjaimellisesti luonnon helmaan eli kun äiti maa kutsuu

Italia Matera luolahotelli

Ihminen on asunut huomattavasti kauemmin luolissa kuin taloissa. Koomisesti yöpymisestä luolassa on tehty siten luksuselämys kaikkeen tottuneille nykyturisteille.

Luolahotelleja on ympäri maailmaa, ja tunnetuimmat niistä tarjoavat paluun luonnon helmaan kaikin mukavuuksin. Kappadokian luolat Turkissa tunnetaan maailmanlaajuisesti, mutta ihan niin kauas ei tarvitse matkustaa. Ja ei kai kukaan nyt koko lomaansa halua luolassa viettää, joten luolamatka on luonnollista liittää normaalin lomamatkan yhteyteen.
Italia Matera luolahotelli

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Leffakulisseissa

Materan kaupunki sijaitsee eteläisessä Italiassa, ja siellä on ollut pysyvää asutusta tiettävästi jo reilusti yli 10 000 vuotta. Syvää rotkoa reunustavat pehmeät kalliot ovat luoneet ideaalisen ja suojaisen asuinpaikan. Joidenkin arvioiden mukaan Materan ensimmäiset asutukset ovat niinkin vanhoja kuin 700 000 vuotta.

Alueen muinaisesta ilmeestä johtuen Matera on varsin tunnettu elokuvateollisuudessa. Siellä on kuvattu kymmeniä elokuvia, joissa on haettu luonnollista menneen ajan ilmettä. Tunnetuimpia Materassa filmattuja elokuvia ovat Mel Gibsonin ohjaama Kristuksen kärsimyskertomus, Richard Geren tähdittämä Kuningas Daavid sekä tuorein vuoden 2016 versio Ben Hurista. Iso osa elokuvista liittyy kristinuskon alkuaikoihin.
Italia Matera luolahotelli

Vanhan kaupungin sydämessä

Matera on kasvanut vuosien varrella nykyiseen noin 60 000 asukkaan kokoonsa, mutta sen vanha kaupunki (Sassi di Materna) on säilynyt melko alkuperäisessä asussaan. Kaupungin luolissa on asuttu aina 1950-luvulle asti, kunnes Italian valtio pakotti alueen köyhintä väestöä muuttamaan heille rakennettuihin asuntoihin.

Nykyisin osa noista luolista on varustettu majapaikoiksi, ja osa myös askeettisuudestaan huolimatta siis melko ylellisiksi. Erikoisuus on aina ollut hyvä myyntivaltti. Iso tekijä yleisfiilikseen on tietysti valaistuksella, tuleeko valo pistorasiasta vaiko kynttilöistä. Molempia vaihtoehtoja on tarjolla.
Italia Matera luolahotelli

Yötä luolassa

Millaista on sitten viettää yönsä luolassa? Rehellisesti? Ei juuri erilaista kuin tavallisessa hotellihuoneessa. Totta kai sillä on merkitystä, että ”huoneen” seinät ovat luonnon kalliota, ja että huoneessa tai sen esiasteessa on mahdollisesti viettänyt aikaansa joku jo tuhansia vuosia sitten. Mutta muutoin… uni tulee yhtä helposti/huonosti kuin tavallisessa hotellihuoneessa.
Italia Matera luolahotelli
Ensimmäiset minuutit ovat toki jännittäviä, koska huone on niin erilainen. Mutta kun pieni luola on koluttu läpi ja todettu lähes lopulta ”vain” tavalliseksi huoneeksi, kaikki alkaa tuntua yllättävän normaalilta. Tämä ei silti tarkoita sitä, ettei kokemusta voi suositella. Kyllä ne ensiminuutit kuitenkin sen verran merkkaavat, ja erilaisuus on lopulta valttia. Tietysti, jos on varannut itselleen hieman isomman huoneen omalla pienellä uima-altaalla, silloin kokemus on luonnollisesti jo melko hulppea.
Italia Matera luolahotelli

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kannattaa katsastaa myös nämä

Materan lisäksi suosittelemme myös näitä luolamajapaikkoja: Beckham Creek Cave Arkansasissa USA:ssa, Iconic Santorini -hotelli Santorinin saarella Kreikassa, Kagga Kamma Etelä-Afrikassa koilliseen Capetownista, Mira Mira Melbournen lähellä Australiassa, Sala Silvergruva eli vanhaan hopeakaivokseen tehty hotellihuone Ruotsissa reilut 100 kilometriä länteen Tukholmasta sekä Sidi Idriss Tunisiassa, joka on ainakin Tähtien Sota -elokuvien ystävien tiedossa. Ja todellinen helmi luolaan halajaville on tietysti Turkin Kappadokia, jossa on runsaasti mahdollisuuksia laidasta laitaan viettää yönsä luolassa. Kokemisen arvoisia ovat mm. Elkep Evi, Kayapi ja Museohotelli.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat