Matkailu 13.3.2014

Reissun parhaat palat

Pitkän matkan paras osuus on tauko. Onnistunut paikanvalinta tarjoaa matkalaisille lepotauon lisäksi hyvät eväät ja parhaassa tapauksessa myös elämyksen. Jaa oma taukopaikkavinkkisi artikkelin kommenteissa.

Elämyksiä kasvihuoneessa

Kasvihuoneilmio_2014_069

Turun ja Helsingin välillä ajavalle varteenotettava taukopaikka löytyy vajaan tunnin ajon jälkeen, olipa liikkeellä kummasta suunnasta tahansa. Moottoritieltä poistutaan liittymästä 20 ja käännytään Nummen suuntaan. Yhteen suuntaan koukattavaa kertyy vain kilometri, joten suuresta mutkasta ei ole kyse.

Elämysasteikolla koukkaus on huomattavasti suurempi. Kasvihuoneilmiö on taukopaikka, tavaratalo, diverssikauppa, kahvila, ravintola ja ennen kaikkea elämys.

Vastaavaan kokonaisuuteen ei muualla taatusti törmää. Ovella vieraita tervehtivät leijonapatsaat ja ritarihaarniskat. Kahvikupposen voi nauttia oikeassa kasvihuoneessa tappajahain valvovan silmän alla. Myymälän puolelle levittäytyy täysin omalaatuinen valikoima sisustusesineitä, huonekaluja, käytettyjä armeijavarusteita, valaisimia, kirjoja, peilejä ja pelejä. Tavaraa on teollisuushallin täydeltä, joten tauon venymiseen on syytä varautua.

 kasvihuoneilmio.fi

Sämpylä vailla vertaa

TiinanTupa_2014_021

Jyväskylän ja Kuopion puolivälissä taukoa kaipaavan kannattaa keventää kaasua Mehtiö-järven kohdalla. Tiinan Tupa on tien suunnasta katseilta näkymättömissä, mutta löytyy rantapenkereeltä aivan ysitien tuntumasta. Viitat neuvovat perille navigaattoria paremmin.

Tiinan Tuvan suuri valtti on ystävällinen palvelu ja toinen yhtä suuri ässä hihassa on kuuluisa sämpylä, jolla on sopivasti kokoa ja näköä nälän taltuttamiseen. Leipien salaisuus on suurelta osin se, että leivät valmistetaan vasta tilauksesta ja asiakkaan toivomilla täytteillä. Kelmuun käärittyjä ruokia valikoimaan ei kuulu.

Kioski-Kahvilan ikkunoista avautuu hieno järvimaisema ja takkatulen lämmössä tauko venyy huomaamatta.

Kahvila on myös kirpputori. Kiinnostavaa tavaraa riittää eteisestä aina tuvan perälle saakka. Vanhan tavaran joukosta tarkkasilmäinen voi poimia löytöjä kuparipannuista vanhoihin astioihin ja kiinnostaviin kirjoihin. Ja jos vanha ei kiinnosta, on myynnissä iskemättömiä, mutta hyviksi kehuttuja kalaverkkoja ja käsin kudottuja villasukkia. Evääksi voi ostaa perinneherkkujen klassikon, eli kalakukon.

tiinantupa.com

Kakkua moneen makuun

KaroliinanKahvimylly_2014_011

Nelostien parannushankkeen myötä Karoliinan Kahvimyllyyn on Joutsassa köröteltävä pari kilometriä kuoppaista rinnakkaistietä. Oikean liittymän kanssa on oltava tarkkana, sillä kahvilan kohdalta ei pihaan enää pääse. Ensikertalaista vaiva voi mietityttää, mutta turhaan.

Perillä odottava kakkuvalikoima vetää paatuneenkin herkkusuun hiljaiseksi valinnan vaikeuden edessä. Kestosuosikkeja ovat suklaan ja marjakerroksen peittämät versiot, mutta kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja riittää kahden vitriinin leveydeltä. Kakkupalat ovat vähintäänkin runsaita. Yhden jälkeen silmät saattaisivat vielä syödä lisää, mutta harva maha vetää.

Suolaisempaakin syötävää toki löytyy. Piirakkavalikoima on lähes yhtä lavea kuin makea puolikin.

Näyttävä kakku toimii hienosti myös tuliaisena, mutta kokonaista kakkua himoitsevan on syytä tehdä ennakkovaraus.

karoliinankahvimylly.fi

Gluteenitonta hyvää

LaKardeMumma_2014_027

Hartolassa, aivan nelostien tuntumassa sijainnut entinen huoltoasema on laitettu tyystin uuteen uskoon. Tilalla on tyylikäs tienvarsiravintola, joka panostaa palveluun ja erikoisruokavalioihin. Vastaavaa kattausta muun muassa gluteenittomia tuotteita ei helposti löydy. Palvelupanostus näkyy jo lounaalla. Pääruoka tarjoillaan aina pöytiin, eikä astioita kiikuteta itse tiskiin. Lounaan jälkeen ruoka valitaan à la carte -listalta. Tarjonnassa pyritään hyödyntämään paikallisia tuotteita kalasta sieniin.

Kaikkiruokainen ruokailija ei erikoisruokavaliopanostusta välttämättä edes huomaa, ei edes läheisen leipomon toimittamaa gluteenitonta leipää syödessään. Mielikuva kuivista keksityyppisistä käntyistä joutaa romukoppaan viimeistään näyttävän gluteenittoman kakkurivistön ääressä.

Ravintolan keittiön vieressä toimii leipomo, jonka tuotteita riittää myös mukaan myytäväksi. Tavallisista jauhoista leipovan leipomon tilat on alipaineistettu, joten gluteeniherkän ei tarvitse olla huolissaan väärien jauhojen päätymisestä omalle lautaselle.

lakardemumma.fi

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Jaa oma taukopaikkasuosikkisi kommentit-osiossa!

Jaa artikkeli