24.4.2023 Matkailu Ruoka – hyvä syy merimatkailla ilman ähkyä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Matkailijoiden kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut – ja se näkyy myös risteilymatkustajien toiveissa ja tarpeissa, kerrotaan Viking Linelta. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämerellä risteilevien matkustaja-alusten ravintolat ovat valmiita vastaamaan näihin toiveisiin, näin myös Viking Linellä: entistä useampi matkailija on valmis panostamaan ruokaelämyksiin matkan aikana – olipa kohteena Tukholma tai Tallinna. – Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo ja arvioi kehityksen taustalla olevan television lukuisilla kokkiohjelmilla ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistumisella ylisummaan: ruoanlaitto on aiempaa trendikkämpää. Ruuan laadun lisäksi sen alkuperä kiinnostaa. – Henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin aiemmin. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Suomalaisia tuottajia jos mahdollista Valtaosa punaisilla aluksilla tarjottavasta ruuasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. Ahvenanmaalaisvarustamo hankkii liki 70 prosenttia ruuan raaka-aineista Suomesta, Ruotsista ja Virosta. – Aina kun otamme valikoimiimme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa Suomesta ja lähialueilta. Esimerkiksi silakat ja sillit tulevat Turun saaristosta, kanta Liedosta ja yrtit Mynämäeltä. Monet vihannekset kuten parsan hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa, Lindholm taustoittaa. Myös pientuottajia suositaan, jos vain he kykenevät toimittamaan riittäviä määriä suosituilla reiteillä tarvittavia raaka-aineita. Laivojen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa ja raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan. – Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia. Vastuullisuutta on tämäkin, sillä sesonkina viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina. Vastuullisuus muistaen Buffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut noin 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti. Risteilymatkustajat kantavat pöytään vain sen minkä aikovatkin syödä, eikä ylitursuavat mättölautaset ole enää ainoa tapa nauttia ruuasta. – Merkittävää on vähentynyt lautashävikki eli asiakkaan lautaselle jättämä ruoka, Lindholm kiteyttää. Visuaalisuuskin vaikuttaa Pienten annosten käsityötä tehdyt asettelut ovat myös tapa luoda visuaalisesti houkuttelevia kokonaisuuksia, joissa myös eri maut ovat tasapainosa eli annokseen on esimerkiksi valittu juuri siihen pääraaka-aineeseen sopiva kastike. – Pienistä valmisannoksista tulee paljon kiitoksia, ruoka maistuu paremmalta, on esteettisesti kauniimpi ja moni huomioi myös, että laatua on parannettu, Lindholm arvioi. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pääosassa turskanseläke Gabriellalla sekä Grace ja Glory -aluksilla on tarjolla Vuoden Kokki -menu, joka on Vuoden Kokki 2022 -voittaja Jonathan Slotten ja Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon yhteistyön tulosta. Menun raaka-aineet pohjaavat kisan finaalitehtävään. Alkuruokana häränfilee ja karamellisoitu sipuli avaavat oivasti makunystyrät. Tätä seuraa pelkistetyn kaunis annos grillattua hummerinpyrstöä sahramivoikastikkeessa. Pääruokana on haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelikastikkeella. Kokonaisuuden kruunaavat taiten eri annoksille valitut viinit. Loppusilauksesta kantaa huolen jälkiruoka-annos, jonka osasia ovat sulassa sovussa puolukka, kuusenkerkkä, vaniljajäätelö ja vispipuuro. Menu on ollut varsin suosittu, niitä on mennyt punaisilla aluksilla jo noin 750. Menun hinta on 62 euroa, viinipaketin hinta on 33 euroa. Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 7.4.2024 Matkailu Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa 31.3.2024 Matkailu Antwerpenin oodi muodille: koska tyylikkyys on aina muodikasta 29.3.2024 Matkailu Matkavinkki Tšekki: Kaunis ja historiallinen Litomyšl 28.3.2024 Matkailu Matkavinkki Berliini: Fotografiska ei petä valokuvien ystävää 27.3.2024 Matkailu Satavuotias Fordin matkailuauto – osattiin sitä ennenkin 27.3.2024 Uutinen Kainuulle messevä tunnustus luontomatkailualueena Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 17.4.2024 Ajoneuvot Uudistunut Nissan Qashqai leikittelee muun muassa valoilla, väreillä ja isompien autojen herkuilla 16.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ”onko teillä edes oikeita työkaluja autoonne?” 17.4.2024 Koeajo Koeajo: Mercedes-Benz CLE Coupé – kun osakesalkku pullistelee 16.4.2024 Ajoneuvot Tesla Model Y sai myös Suomessa houkuttelevan uuden version - Long Range RWD nostaa toimintamatkaa mutta laskee hintaa 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 16.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ”onko teillä edes oikeita työkaluja autoonne?” 11.4.2024 Liikenneturvallisuus Suomessa myytävä turvaistuin hajosi törmäyskokeessa – aiheuttaa vakavan loukkaantumisriskin lapselle 16.4.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Superb Combi – kuin hengähdystauko kaiken nykymaailman hektisyyden keskellä 24.3.2024 Ajoneuvot Et ollutkaan ainoa, joka ei ymmärtänyt Audin numeropohjaista mallimerkintäpolitiikkaa - siksi se siirtyy historiaan 20.3.2024 Ajoneuvot Vanhassa, yli 170 000 kilometriä ajetussa Škodassa havaittiin suuri öljynkulutus pian kauppojen jälkeen – myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa luovutushetkellä 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu?