24.4.2023 Matkailu Ruoka – hyvä syy merimatkailla ilman ähkyä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Matkailijoiden kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut – ja se näkyy myös risteilymatkustajien toiveissa ja tarpeissa, kerrotaan Viking Linelta. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämerellä risteilevien matkustaja-alusten ravintolat ovat valmiita vastaamaan näihin toiveisiin, näin myös Viking Linellä: entistä useampi matkailija on valmis panostamaan ruokaelämyksiin matkan aikana – olipa kohteena Tukholma tai Tallinna.– Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo ja arvioi kehityksen taustalla olevan television lukuisilla kokkiohjelmilla ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistumisella ylisummaan: ruoanlaitto on aiempaa trendikkämpää.Ruuan laadun lisäksi sen alkuperä kiinnostaa.– Henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin aiemmin.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySuomalaisia tuottajia jos mahdollistaValtaosa punaisilla aluksilla tarjottavasta ruuasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. Ahvenanmaalaisvarustamo hankkii liki 70 prosenttia ruuan raaka-aineista Suomesta, Ruotsista ja Virosta.– Aina kun otamme valikoimiimme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa Suomesta ja lähialueilta. Esimerkiksi silakat ja sillit tulevat Turun saaristosta, kanta Liedosta ja yrtit Mynämäeltä. Monet vihannekset kuten parsan hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa, Lindholm taustoittaa.Myös pientuottajia suositaan, jos vain he kykenevät toimittamaan riittäviä määriä suosituilla reiteillä tarvittavia raaka-aineita.Laivojen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa ja raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan.– Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia. Vastuullisuutta on tämäkin, sillä sesonkina viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina.Vastuullisuus muistaenBuffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut noin 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti.Risteilymatkustajat kantavat pöytään vain sen minkä aikovatkin syödä, eikä ylitursuavat mättölautaset ole enää ainoa tapa nauttia ruuasta.– Merkittävää on vähentynyt lautashävikki eli asiakkaan lautaselle jättämä ruoka, Lindholm kiteyttää.Visuaalisuuskin vaikuttaaPienten annosten käsityötä tehdyt asettelut ovat myös tapa luoda visuaalisesti houkuttelevia kokonaisuuksia, joissa myös eri maut ovat tasapainosa eli annokseen on esimerkiksi valittu juuri siihen pääraaka-aineeseen sopiva kastike.– Pienistä valmisannoksista tulee paljon kiitoksia, ruoka maistuu paremmalta, on esteettisesti kauniimpi ja moni huomioi myös, että laatua on parannettu, Lindholm arvioi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPääosassa turskanseläkeGabriellalla sekä Grace ja Glory -aluksilla on tarjolla Vuoden Kokki -menu, joka on Vuoden Kokki 2022 -voittaja Jonathan Slotten ja Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon yhteistyön tulosta. Menun raaka-aineet pohjaavat kisan finaalitehtävään.Alkuruokana häränfilee ja karamellisoitu sipuli avaavat oivasti makunystyrät. Tätä seuraa pelkistetyn kaunis annos grillattua hummerinpyrstöä sahramivoikastikkeessa. Pääruokana on haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelikastikkeella.Kokonaisuuden kruunaavat taiten eri annoksille valitut viinit. Loppusilauksesta kantaa huolen jälkiruoka-annos, jonka osasia ovat sulassa sovussa puolukka, kuusenkerkkä, vaniljajäätelö ja vispipuuro.Menu on ollut varsin suosittu, niitä on mennyt punaisilla aluksilla jo noin 750. Menun hinta on 62 euroa, viinipaketin hinta on 33 euroa.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 8.12.2024 Matkailu Zagrebin joulumarkkinat, kehujen arvoiset? 6.12.2024 Matkailuajoneuvot Matkailuajoneuvoilla menee vähän paremmin – ensirekisteröinnit viime vuotta edellä 5.12.2024 Laivat Joulu merellä: ruokapöytä notkuu Finnlinesin uusilla aluksilla 4.12.2024 Matkailu Matkavinkki: Tukholman Svenskt Tenn – kuolemattomia sisustusunelmia 3.12.2024 Laivat Joulu merellä: valkoisilla laivoilla klassikkoja ja vegaanisia vaihtoehtoja 1.12.2024 Matkailu Muzeul Micul Paris – pala Pariisia Bukarestissa 28.11.2024 Laivat Joulu merellä: klassikkoja ja yllätyksiä punaisilla laivoilla 27.11.2024 Matkailu Tallinnan Shishi – bling bling kilkkaavat joulun kellot 26.11.2024 Laivat Joulu merellä: Finlandian joulupöydässä kotimaista kirjolohta Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.12.2024 Lentokoneet Norwegian avaa kesäkuussa 2025 kaksi täysin uutta lentoreittiä Helsinki-Vantaalta - kohteina Romania ja Malta 8.12.2024 Ajatuksia autoista Aerodynamiikan vastaisku saa crossoverit näyttämään hölmöiltä – Ajatuksia autoista 7.12.2024 Uutinen Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksen Teslan haamujarrutuksista – ”Olen hyvin yllättynyt” 8.12.2024 Koeajo Koeajo: Volkswagen Passat eHybrid – piuhasta pitkälle 8.12.2024 Ajoneuvot Rolls-Royce Cameo on Rollssiksi halpa, mutta sisustusesineeksi melko kallis 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua” 7.12.2024 Lentokoneet Norwegian avaa kesäkuussa 2025 kaksi täysin uutta lentoreittiä Helsinki-Vantaalta - kohteina Romania ja Malta 7.12.2024 Uutinen Kuluttajariitalautakunta antoi päätöksen Teslan haamujarrutuksista – ”Olen hyvin yllättynyt” 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 3.12.2024 Koeajo Koeajo: Audi A6 e-tron – entinen dieselsuosikki kulkee nyt sähköllä jopa 750 kilometriä kerrallaan 25.11.2024 Laivat Kaikkien aikojen nopeimmin Atlantin ylittäneestä valtamerilaivasta tehdään upottamalla maailman suurin keinoriutta 1.12.2024 Laivat Helsingistä tekee joulusesongin luksusristeilyitä maailman kyvykkäin huvialus, joka on tunkeutunut mm. pohjoiselle luoksepääsemättömyyden navalle 25.11.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Volvo FH, jollaisesta jokaisen heppatytön faija haaveilee 21.11.2024 Liikenneturvallisuus Päivän kuva: talvi tuli liikenteeseen rytinällä 5.12.2024 Uutinen Mika osti uuden Fordin vetokoukulla – autossa ilmeni ongelma, joka yllätti vannoutuneen Ford-miehen täysin: ”Alkaa usko horjua”