Matkailu Kotimaanmatkailu 12.4.2017

Sähkö ilmassa – kaikkialla

Heurekan uusi näyttely tuo kekseliäästi esiin sen, että ihmiset eivät selviäisi ilman sähköä.

Selviäisitkö kolmen päivän sähkökatkosta?

Huoleton vastaaminen on helppoa, mutta sähkökatkon ajan kitkuttelu olisi kaikkea muuta: nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki käy sähköllä. Kolmen päivän katkosta selviäminen vaatisi itsekultakin monia kansalaistaitoja ja varautumista.

Ilman sähköä ei tule vettä vessaan, pakastin sulaa ja ruoanlaitosta tulee vaivalloista. Junatkaan eivät katkon vallitessa kulje, eikä matkapuhelinverkko toimi. Autonkin tankkaaminen jäisi vain haaveeksi.

– Sähkö lämmittää, sähkö viilentää ja sähkö liikuttaa, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen kiteyttää.

– Sähkön avulla tuotetaan myös ääntä ja valoa. Ja mikä ilahduttavaa, sähköä tuotetaan entistä enemmän uusiutuvilla tavoilla auringon, tullen ja veden avulla, tulevaisuutta ovat myös polttokennotekniikat ja aaltovoimalat.

Uusi Sähkölä-näyttely avautuu

Tiedekeskus Heureka ja STEK ovat yhteistyössä toteuttaneet uuden 13.4. avautuvan Sähkölä-näyttelyn. Alun perin näyttelyn oli määrä avautua hieman tuonnempana, mutta nyt se avautuu sopivasti pääsiäispyhien alla ja koulujen kevätretkien vaihtoehdoksi.

Älynukkekodin avulla kävijä voi sammuttaa ja käynnistää kodin sähkölaitteita – ja oppia kuinka sähköä voi olla käyttämättä turhaan.

Heurekan näyttely on tarkoitettu kaiken ikäisille. Sen päätarkoituksena on saada kävijä ymmärtämään, miten suuri merkitys sähköllä on arkipäiväisessä elämässä. Sähkölä-näyttely avaa sitä, kuinka syvällä sähkö on yhteiskunnan ja ihmisten arjen ytimessä. Kävijälle valkenee muun muassa se, miten sähkö kulkee voimalasta kotiin ja miten jokainen voi käyttää sähköä älykkäästi.

Jo vartin katko tuo haasteita

Mainiossa näyttelyssä selviää, että vaikka vetäytyisi sähköttömään mökkiin ja nostaisi veden kaivosta ja kalat järvestä, tulisi silti käyttäneeksi monia sähkön avulla valmistettuja esineitä ja materiaaleja kirveestä kattilaan.

– Sähkökatkot niin meillä kuin maailmallakin ovat osoittaneet, että jo vartin kestävä sähköttömyys aiheuttaa merkittäviä haasteita ihmisille ja yhteiskunnalle, näyttelyn projektipäällikkö Sami Pihkala taustoittaa.

Tehtäväseinän luona tulee valita kodin sähkölaitteet kulutuksen mukaisessa järjestyksessä. Omaa tietämystä eri laitteiden sähkönkulutuksesta voi koetella useaan kertaan.

On hauska koetella asettaa kodinkoneita järjestykseen niiden sähköntarpeen mukaan. Ei muuten onnistunut ensimmäisellä kerralla! Sekin selviää, että monen kodin suurin sähkösyöppö eli sähkökiuas toimisi älykännykän akun sähkön voimin vain kuutisen sekuntia.

 

Ja Nosta sähköä -kohteella voi nostaa noin 370 kilon punnuksen köyden avulla kymmenen metrin korkeuteen. Kun punnuksen nostaa ylös asti, tekee työtä ja varastoi kymmenen wattituntia (Wh) energiaa, joka on saman verran kuin tehokkaan älypuhelimen akun energiamäärä täyteen ladattuna.

Pakohuone ja kyberhyökkäykset

Sähkö on myös riksi, kuten kaikki sähköiskun kokeneet tietävät omakohtaisesti. Sähköön liittyy muunkinlaisia riskejä.

Internetiin kytketyt sähkölaitteet voivat näinä kyberhyökkäysten aikoina aiheuttaa tietoturvariskejä ja vähäisempiäkin hankaluuksia.

Näyttelyssä on myös pakohuone, jossa voi koetella nokkeluutta kolmen vuorokauden mittaisesta sähkökatkosta selviämisessä. Pakohuoneessa voi olla kerrallaan viisi ihmistä ja sen kesto on noin kymmenen minuuttia.

Sähkölä-näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat STEK, Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK ja Brammer Oy. Sähkölä tulee olemaan osa Heurekan päänäyttelyä noin kolmen vuoden ajan.

Heureka-lippu oikeuttaa pääsyyn kaikkiin Heurekan näyttelyihin ja planetaarioelokuviin valitun päivän ajan. Sisäänpääsy: aikuiset 22 euroa, lapset 15 euroa, alle kuusivuotiaat ilmaiseksi.

Jaa artikkeli