Lentokenttä

Matkailu Uutinen 22.3.2019

Seitsemän vinkkiä sujuvaan turvatarkastukseen – suurimman hämmingin aiheuttaja on vanha tuttu

Finavian turvatarkastuksen palvelupäällikkö antaa ammattilaisen vinkit, joilla lentomatkustaja selviää vaivatta tarkastuksesta.

Turvatarkastus on viimeinen etappi, ennen lentomatkalle pääsyä. Kun lentoaseman lähtöselvitys tehdään yhä useammin automaateilla, matkustajat kohtaavat harvemmin lähtöselvitysvirkailijaa, joka neuvoo turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Ehkä tässä on yksi syy siihen, että varsinaisessa tarkastuksessa suurimman hässäkän aiheuttavat edelleen vesipullot ja muut yli desilitran kokoiseen pakkaukseen pakatut nesteet.

Finavian turvatarkastusten palvelupäällikkö Joni Pekkanen vinkkaa, mitä turvatarkastuksessa kannattaa muistaa.

1. Varaa riittävästi aikaa

Suomen lentoasemilla turvatarkastusjono kulkee yleensä nopeasti. Helsinki-Vantaalla keskimääräinen jonotusaika on tyypillisesti vain kuutisen minuuttia, mutta aivan näin sujuvan tahdin varaan ei lennolle ehtimistä kannata laskea ympäri vuorokauden.

Pahimmat ruuhkahuiput lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa ovat aamulla kello 5–7 ja iltapäivällä kello 14–17. Silloin kannattaa varata riittävästi aikaa lähtöportille siirtymiseen.

Lomien alkaessa kannattaa varautua ruuhkiin koko päivän ajan, sillä silloin liikkeellä on paljon matkustajia, Pekkanen sanoo.

Seuraava ruuhkauttava sesonki osunee pääsiäiseen, jolloin liikkeellä on vielä runsain mitoin keväthangille suuntaavia matkalaisia hiihtovarusteineen.

Turvatarkastuksen arvioidun jonotusajan voi tarkistaa Finavian sivuilta.

Jonon liikkumista voi itse sujuvoittaa järjestämällä käsimatkatavarat ohjeiden mukaisesti ja riisumalla ulkovaatteet etukäteen sivummalla.

2. Tarvitsenko passia?

Turvatarkastukseen ei tarvitse kaivaa passia esille.

Boarding pass eli tarkastuskortti sen sijaan kannattaa ottaa esille ennen turvatarkastukseen menoa.

Helsinki-Vantaalla se näytetään automaattiportilla ja muilla Finavian lentoasemilla se näytetään turvatarkastajalle.

Finavia muistuttaa, että passi kannattaa aina silti olla mukana viranomaisia ja lentoyhtiöitä varten.

3. Pakkaa nesteet oikein

Nesteet aiheuttavat monelle matkustajalle päänvaivaa, sillä sallittujen nesteiden määrästä on tarkat rajoitukset.

Nesteet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin päällimmäiseksi, jotta ne saa turvatarkastuksessa välittömästi esille. Vesipullo kannattaa myös tyhjentää ennen turvatarkastukseen saapumista.

– Yli 70 prosenttia käsimatkatavaroista poistetuista tuotteista on yli desilitran kokoisia nesteitä. Vaikka nesterajoitukset ovat olleet pitkään voimassa, ne aiheuttavat lentoasemilla edelleen haasteita, Pekkanen kertoo.

Haasteita aiheuttavat toisinaan myös elintarvikkeet, jos ne sisältävät kastikkeita tai muuta nestettä. Nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se luokitellaan nesteeksi.

4. Ota läppäri tai tabletti esiin

Kannettava tietokone tai tabletti, kuten iPad, täytyy ottaa erikseen esille turvatarkastuksessa.

– Kun käsimatkatavaroissa on paljon tavaraa, elektronisten laitteiden ominaisuuksia ja yksityiskohtia on haastava erotella. Esiin ottaminen helpottaa turvatarkastajan työtä ja nopeuttaa turvatarkastusta, kun kannettava saadaan tutkittua läpivalaisussa paremmin, Pekkanen sanoo.

Tekniikan kehittyessä tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että iso elektroniikka voi olla sisällä laukussa. Tällaisesta laitteistosta haetaan muutamalla linjalla kokemuksia Helsinki-Vantaalla jo tämän kevään aikana.

5. Powerbank käsimatkatavaroihin, terävät esineet ruumaan

– Power bankien, eli varavirtalähteiden pakkaaminen ruumaan on kiellettyä paloturvallisuusriskin vuoksi. Power bankeja joudutaan edelleen poistamaan paljon ruumaan menevistä laukuista, eli oma power bank kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

Pekkanen suosittelee lisäksi laittamaan pistävät ja leikkaavat esineet suoraan ruumaan menevään matkalaukkuun. Jos terän pituus on yli kuusi senttiä, esinettä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Huomion arvoista on, että lentoyhtiöillä voi olla omia tarkempia määräyksiä, joten lähtökohtaisesti kannattaa aina huomioida myös lentoyhtiökohtaiset ohjeet.

6. Jos esine poistetaan turvassa, sen voi saada takaisin

Jos esimerkiksi arvokas monitoimityökalu unohtuu käsimatkatavaroihin, turvatarkastajan kanssa voi neuvotella tavaran takaisin saamisesta.

– Turvatarkastaja pyrkii aina löytämään jonkin muun ratkaisumallin kuin tuotteen poistaminen. Vaihtoehtoja ovat muun muassa säilytys, postitus, saattajalle tai omaan autoon vieminen.

7. Älä unohda arvotavaroita turvatarkastukseen

Myöskään turvatarkastuksen jälkeen ei kannata jäädä tien tukoksi. Pakkaa tavarasi ja pue päälle linjan päässä tai sivummalla ja muista tarkistaa, että sinulla on kaikki matkassa.

– Turvatarkastukseen unohtuu paljon tärkeitä tavaroita, kuten passeja. Avaimet, puhelimet ja passit kannattaa laittaa takin taskuun eikä irrallisena laatikon pohjalle.

Lähde: Finavia Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli