Tallinna Teletorn tv-torni

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 25.3.2017

Tallinna Teletorn on upea väläys neuvosto-optimismia

314 metriä neuvostohistoriaa on upea katsaus menneeseen optimismiin.

Tallinnan ikoninen tv-torni Teletorn on todellinen nähtävyys sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä 314 metriä korkeaa tornia ei oikein voi olla huomaamattakaan. Samalla tornista on myös erinomainen näkymä Tallinnaan ja kirkkaalla säällä jopa Helsinkiin.

Sää ei kuitenkaan ollut kirkas, vaan neuvostohistorian henkeen sopivasti harmaa, joten paikoin oli vaikeuksia nähdä edes maahan asti 170 metriin sijoitetulta näköalatasanteelta. Vuonna 2012 valmistuneessa renovoinnissa Teletorn sai uuden elämän museona, jossa kerrotaan Viron ja Tallinnan historian värikkäistä vaiheista ja kansallisista merkkipaaluista sekä Moskovan olympialaisia varten rakennetun tornin omasta historiasta.

Tallinna Teletorn tv-torni

Savupiipputekniikalla rakennettu torni painaa kaikkineen 20 000 tonnia ja hissiajelu näköalatasanteelle kestää 49 sekuntia 3,5 metrin sekuntivauhdilla (12,6 km/h). Tornin huipulla saa nykyisin oleskella paloturvallisuussyistä vain 100 ihmistä kerrallaan, infrapunasensoreiden pitäessä kirjaa ihmismäärästä. Avaruussieniltä näyttävät puuhapisteet kertovat erilaisia seikkoja maailmasta, historiasta ja avautuvasta näköalasta. 22. kerroksessa sijaitsee puolestaan ulkoterassi ja ravintola Taevas, jotka tosin olivat hiukan sesongin ulkopuolella käyntihetkellä.

Mikäli korkeudet eivät kiehdo, ei hätää! Tornin historiasta ja televisiolähetysten ihmeestä saa täsmäannoksen jo parin ensimmäisen kerroksen aikana. Samalla voi tutustua upeassa 3D-teatterissa pyörivään elokuvaan, sopivan retronostalgiseen matkamuistotarjontaan ja nauhoittaa kotiväelle videotervehdyksen uutisankkurityyliin. Hissejä kaihtaville tarjolla on puolestaan yhteensä 1 050 porrasaskelmaa ja huhtikuussa järjestetään myös perinteinen porrasjuoksukisa.

28.4.–30.9. välisenä aikana tornin katetulle etupihalla on myös Banaane ei ole -neuvostoaikanäyttely, joka keskittyy virolaisten arkipäivään 1970–1980 välisenä aikana, jolloin vajeen jatkuvuus alkoi käydä selväksi aivan kaikille. Näyttelyn esillepanot ovat myös suomeksi.

Porukalla Teletorniin saapuessa kannattaa harkita myös opaspalvelua, jolloin tornin ja Viron värikkäästä lähihistoriasta saattaa kuulla myös niitä seikkoja, jotka museotauluista jäävät uupumaan.

Tallinna Teletorn tv-torni

Kokonaisuutena Tallinna Teletorn on pienestä arvattavuudestaan huolimatta upea retrokatsaus menneen valtakunnan optimismiin, jossa läsnä ovat niin avaruus, televisio kuin usko järjestelmän kehitykseen. Modernina museona se ei kuitenkaan pitkästytä perheen pienimpiä.

Tallinna Teletorn tv-torni

Tallinna Teletorn

Liput: Aikuiset 10€ ennakkoon, 13€ ovelta, 9€/hlö ryhmässä (väh. 15 hlö). Lapset alkaen 6€. Perhelippu 21€ (2 aikuista ja kaikki alle 16v. lapset). Banaane ei ole –näyttely 1€ tornin yhteydessä, muuten 5€/3€. Alennuksia Tallink Club One ja Viking Clubin jäsenille, Tallinn Cardilla ilmaiseksi.

Huonon sään sattuessa voi pyytää leiman, jolla pääsee kahden kuukauden sisällä torniin uudelleen. Tiistaisin kello 11:00 lippunsa hankkiville ilmainen kierros. Sesonkina yleensä alle tunnin jono.

Sijainti: Kloostrimetsa tee 58 A, 11913 Tallinn. Noin 9 kilometriä Tallinnan keskustasta, Uberilla ja Taxifyllä 10€. Busseista 34A, 38, 49 tai City Tourin / City Sightseeingin turistibussi. Auki klo 9–19, sisäänpääsy suljetaan 18:30.

Lisätiedot: www.teletorn.ee

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli