Matkailu Ulkomaanmatkailu 13.1.2014

Taviksia, legendoja ja helmiä

Louwmanin yksityinen automuseo Hollannissa kunnioittaa autoilun historiaa puolueettomalla otteella.

Automuseo Louwman Haagin kupeessa pitää sisällään yhden maailman hienoimmista yksityiskokoelmista. Se lienee myös maailman vanhin yleisölle avoin yksityiskokoelma.

Autojen keräämisen aloitti museon nykyisen omistajan, Evert Louwmanin, isä Pieter vuonna 1934 – ensimmäinen auto oli vuoden 1914 Dodge. Sen jälkeen kokoelma on kasvanut vähitellen nykyiseen mittaansa, yli 230 autoon.

Museosta löytyy todellisia helmiä, tavallisempia autoja sekä myös runsaasti autourheilun legendoja. Ei ole väärin sanoa, että museon seinien sisällä voi kokea koko autoilun historian. Ja koska kyseessä on yksityiskokoelma, autot ovat esillä puolueettomasti – toisin kuin automerkkien omissa museoissa. Hollantilaisten oma automerkki, Spyker, on tosin saanut Louwmanissa oman huoneensa.

Elviksen Cadillac

Museo on toiminut nykyisissä tiloissaan heinäkuusta 2010. Kolme kerrosta sisältävä ilmava museo on näyttävä rakennus, ja autoille on varattu alaa yli 10 000 neliötä. Museo on myös erittäin valoisa, mikä tekee siinä miellyttävämmän vierailla kuin vaikkapa legendaarisen Mulhousen automuseon.

Historiallisesti merkittävien autojen ohella esillä on myös kuuluisuuksien autoja: Winston Churchillin Humber Pullman, James Bondin Aston Martin DB5 (Kultasormesta) sekä yksi Elviksen lukuisista Cadillaceista.

Osa autoista on kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa, osaan on jätetty näkyviin ajan patina.

louwmanmuseum.nl

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: Louwman museum

Jaa artikkeli

Haag

Alankomaat