Caravan Shown erikoisuudet

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 14.1.2017

Telttasauna ja sähköenduroita – Caravan Shown erikoisuudet esittäytyvät

Karavaanariuutuuksien lisäksi Turun Messukeskus kätki halleihinsa monta muutakin Caravan Shown yllätystä.

Turun Messukeskuksessa pyörivä Caravan Show kätkee näyttelyhallien uumeniin monenlaista muutakin jännää asuntovaunu ja -autouutuuksien lisäksi. Osa kuriositeeteistä liittyy enemmän karavaanarielämään kuin toiset, mutta kaikki ovat tutustumisen arvoisia.

Sähköendurot

Caravan Shown erikoisuudet

D-hallin takakulmasta löytyi haastavan näköinen temppurata, jota kaksi hurjapäätä kiertää sähköisillä enduropyörillä. Sähkövallankumous on edukseen erityisesti suljetuissa sisätiloissa, joissa ei aiemmin olisi voitu huristella ääni- ja pakokaasuhaittojen takia. Huristen ja kolisten esteitä ylittävät pyörät ovat omiaan ammattilaisten käsissä. Näytösajojen ulkopuolella sähköpyöriä voi kokeilla myös itse ja löytyypä paikalta pyöriä ja suojavälineitä jopa perheen pienimmille.

Caravan Shown erikoisuudet

Extreme Enduro -näytösajoja pyörittää Turun Seudun Moottoriurheilijat ry. Samalla esillä oli muutakin kilpakalustoa moottoriurheilun eri sarjoista.

Caravan Shown erikoisuudet

Hawkin ohjaamo

BAE Systems Hawk on suomalaisillekin erittäin tuttu suihkuharjoitushävittäjä, jota pidetään ensimmäisenä askeleena oman elämänsä Top Guniksi ryhdyttäessä. Lukemattomista kotimaisista lentonäytöksistä tuttu konetyyppi on kuitenkin jäänyt suurelta osin eläkkeelle ajan ja kehityksen ollessa julmia 1960- ja 1970-luvuilla suunnitellulle konetyypille.

Caravan Shown erikoisuudet

Niinpä Caravan Shown temmellyksessä saattoi kokeilla lentäjän uravalintaa ahtautumalla koulutus-Hawkin ohjaamoon ja tutustumalla menneen ajan analogiseen lentämiseen.

Telttasauna

Caravan Shown erikoisuudet

Suomalainen on suomalainen, joten ei pitäisi olla yllätys, että saunat kulkevat sinne minne kansakin, sen tietävät rauhanturvaajatkin. Telttasauna on jälleen yksi ratkaisu saunattomuuteen. Tiivis telttakangas ja höyrystimellä varustettu reissukamina painavat pienimmillään vain 19 kilogrammaa, joten kahteen pekkaan kuljetettuna sauna kulkee reissuille mukana kuin itsestään. Messuhallien ulkokulmalla on pystytettynä toinen telttasauna, jossa pääsee jo tunnustelemaan millaiset löylyt kahden kassin saunalla saa aikaiseksi.

Caravan Shown erikoisuudet

Ei olekaan yllätys, että saunan ovat tähän mennessä löytäneet karavaanarit, veneilijät ja retkeilijät. Pystyttäminen vie telttasaunaa maahantuovan Rennosti.comin mukaan 10 minuuttia ja lämpeneminen 20 minuuttia, joten puolessa tunnissa saunaan pääsee vaikka keskellä korpea. Lisäksi näppärimmät eränkävijät kokkaavat kamiinalla ruuat ennen saunomista, joten kuorman hyöty moninkertaistuu.

Volkswagen Joker Camping Westfalia vm. 1981

Caravan Shown erikoisuudet

Koko Caravan Shown ehdottomasti siistein ’juttu’ on telttasaunan vierestä A-hallista löytyvä Volkswagen T3 -pakettiauto, joka on heti tehtaalta lähtiessään muunnettu legendaarisen Westfalian valmistamaksi matkailuautoksi.

Caravan Shown erikoisuudet

Suomeen Ruotsin kautta päätynyt yksilö on erinomainen osoitus siitä, miten pikkutarkasti mietitty saksalainen insinöörityö kestää vuosikymmeniä oikein säilytettynä ja käytettynä.

Caravan Shown erikoisuudet

Raisiolaisen Mauno Hasusen ylpeys on rullannut vuosien saatossa yhteensä yli 230 000 kilometriä. Voimanlähteenä Type 2 T3:ssa on tuttuun tapaan 2,0-litrainen bokserinelonen, jonka ilmajäähdytetyt 70 hevosvoimaa kannustavat kiireettömään etenemiseen. Sympaattinen ja loistavasti säilynyt matkailuauto oli esittelemässä Caravan-lehden Nostalgia-toimintaa.

Caravan Shown erikoisuudet

Caravan Show
Avoinna vielä sunnuntaina 15.1. (klo 10–16).
Aikuisten liput 15€, lapset 7–15 v. 5€ ja perhelippu 32€, pysäköinti 6€.
Navigaattori löytää Turun Messukeskukseen parhaiten osoitteella Messukentänkatu 9, Turku.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli