Matkailu Kotimaanmatkailu 29.6.2022

Turun keskustasta vesibussilla Vepsän ulkoilusaareen

Airiston ulapan keskellä sijaitseva Vepsä on suosittu virkistysalue – ja sinne pääsee veneetönkin kätevästi.

Vepsän saari oli aikoinaan tunnettu kieltolain aikaisena salakuljettajien kätköpaikkana. Nykyisin keskellä Airiston ulappaa sijaitseva Vepsä on suosittu Turun kaupungin virkistysalue – ja sinne pääsee veneetönkin kätevästi. Vepsän saari on mainio päiväretkikohde, jonne vie Turusta kolme laivavuoroa päivittäin.

Vepsä on kooltaan 17 hehtaaria. Saari sijaitsee Airistolla Turun saaristossa Rymättylän ja Satavan välillä. Vepsä on avoinna päivittäin 28.8. asti, tilauksesta ryhmille myös syyskuussa.

Saarella voi yöpyä mökissä

Päiväretken vaihtoehtona Vepsässä voi myös majoittua luonnon keskellä telttaillen, vierasvenesatamassa omalla veneellä tai mökissä. Saarella on 15 mökkiä, joista yksi on kolmen henkilön mökki, kymmenen kuuden henkilön mökkiä ja viisi uudempaa, vuonna 2013 valmistunutta viiden henkilön mökkiä.

Esteettömiä ja allergikoille sopivia ovat yksi kuuden henkilön ja kaksi viiden henkilön mökkiä. Mökeissä ei ole suihkuja tai saunaa, mutta Vepsässä on kolme tilaussaunaa erillisissä rakennuksissa.

Tilaussaunoista suurin on edustussauna Vasta, jossa 20 henkilön takkatupa ja mahdollisuus moniin lisäpalveluihin ruokatarjoiluineen esimerkiksi perhejuhliin, kokouksiin ja virkistyspäiviin.

Turvallinen uimaranta

Vepsässä on turvallinen hiekkauimaranta. Saaren monimuotoinen luonto houkuttelee retkeilemään luontopolun vehreissä ja merellisissä maisemissa. Kapea ja mäkinen luontopolku ei ole esteetön. Iäkkäämmille suosittelen kävelysauvoja matkalle mukaan.

Saaren eteläosassa kohoaa 27 metriä korkea kallio, jolta on hieno näköala ympäröivälle merialueelle. Näköalapaikalle kiivetään jyrkkää ja louhikkoista rinnettä pitkin, toisella reitillä kallion laelle kulkemisen apuna on köysi.

Saarella on minigolfrata, rantalentopallokenttä ja pieni viheralue missä on jalkapallomaalit, lisäksi on mahdollisuus vuokrata soutuvene tai kajakki.

Ulkoilun jälkeen nälkä ei pääse yllättämään: Vepsässä on kahvila-ravintola, jossa runsas valikoima annoksia a´la carte -listalta sekä arkipäivisin kotiruokalounas. Lisäksi ravintolasta on mahdollisuus tilata etukäteen aamiaiskori veneeseen tai mökkiin toimitettuna. Ravintolan osittain katetulta terassilta avautuu näkymät uimarannalle, käsipallokentälle ja lasten leikkipaikalle.

Heinäkuu tuo kesäteatterin

Heinäkuussa Vepsän kesäteatterin merellisessä maisemassa esitetään Peppi Pitkätossu -näytelmää aikavälillä 6.7. –11.7. kaikkiaan 11 eri päivänä, kaksi esitystä per päivä klo 13 ja 16.

Astrid Lindgrenin alkuperäisteoksesta näytelmän on ohjannut Veera Alaverronen.

Miten Vepsään pääsee?

Kesäisin reittiliikenteellä. Vesibussien (M/S Lily, M/S Bon Marin, tai M/V Marina) lähtösatama on Turun Aurajokirannassa, Aurajoen länsirannalla Vaakahuoneen edustalla.

Aluksilla saatavilla kahvia ja virvokkeita, A-oikeudet. Lähtöjä on kolme kertaa päivässä.

Vepsässä on myös vierasvenesatama omalla tai vuokraveneellä saapuville. Vepsän saarella voi majoittua vierasvenesatamassa. Paikkoja on 30 ja niiden syvyys vaihtelee 1,5–2,0 metriin. Saaren palvelut ovat veneilijöiden käytettävissä.

Jaa artikkeli