Matkailu Matkalla kotimaassa 12.7.2022

Tykkimäen huvipuisto tarjoaa kasaritunnelmaa modernilla otteella

Kouvolassa sijaitseva Tykkimäki on Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto. Puiston laitteet tarjoavat aikamatkan vuosikymmenten taakse, mutta vauhdin hurmasta ei tarvitse tinkiä.

Huvittelukeskus on rakennettu Tykkimäelle, joka on Salpausselän harjualuetta. Puisto on sijoitettu niin, ettei sen korkealla kohoavia huvilaitteita juuri huomaa ajaessaan kuutostietä, jonka tuntumassa paikka sijaitsee.

Tykkimäen korkein laite Starflyer kohoaa 72 metrin korkeuteen. Lukema on metrilleen sama kuin Helsingin Olympiastadionin tornilla, joten korkeutta todella piisaa. Starflyer on karusellimaisesti pyörivä laite, joka kiidättää huvittelijat jopa 70 km/h vauhteihin. Vatsanpohjaan syntyvä kipristely ei tosin johdu vauhdista, vaan korkeudesta. 72 metriä on etenkin korkeita paikkoja vierastavalle ravisuttava kokemus

Huvipuiston alue on kotimaamme suurempiin puistoihin verrattuna kompakti. Linnanmäki ja Särkänniemi ovat puistoja, joiden läpi kiertäminen ottaa päivän aikaa, mutta Tykkimäen rajat on kahlattu läpi parissa tunnissa. Se ei ole pelkästään huono asia, ainakaan ensikertalaisille.

Tykkimäen historia näkyy puiston laitevalinnoissa ja fanaattisimmat huvipuistoilijat varmasti tunnistavat muutamia laitteita vanhoiksi Linnanmäen huvituksiksi. Puiston omistajana oli vuoteen 2005 saakka Linnanmäkeä pyörittävä Lasten Päivän säätiö, mistä johtuen laitteita kierrätettiin aikanaan kahden puiston välillä.

Yksi vanhimmista laitteista on Pilvenpyörä, joka siirtyi Linnanmäeltä Tykkimäelle vuonna 1988. Klassikkolaite tarjoaa vauhtia, mutta kovin äärimmäiseksi meno ei nykymittapuulla yllä. Ehkä 60-luvun Linnanmäelle laite on aiheuttanut kauhua ja vilunväristyksiä.

Loop Fighter kiihdyttää 4,5G:n voimalla

Huvipuiston hurjin laite lienee Loop Fighter, joka kieputtaa kyytiläisiä 4,5 G:n voimalla. Tämä on lukema, joka saattaa aiheuttaa herkimmille tajunnanmenetyksen, mutta ainakaan kolmesta kouluikäisestä koostuva testiryhmä ei pyörtynyt laitteen kieputuksessa. Huutoa sen sijaan oli luvassa reippaan puoleisesti.

Moderniin laiteperheeseen kuuluvat myös Endeavor ja Trombi, jotka molemmat tarjoavat retrolaitteita kovempaa kyytiä. Jälkimmäinen ei ole käytössä sadekelillä laitteen teknisen toteutuksen vuoksi.

Tykkimäellä on iso liuta klassisia retrolaitteita, jotka palvelevat edelleen hurvittelevaa kansaa. Kouvolapyörä, Idän pikajuna, Keinukaruselli ja Calypso ovat kyydinneet historiansa aikana melkoisen määrän huvia kaipaavia ihmisiä ja ilahduttavat edelleen puistossa vierailevia.

Klassikkoja ovat myös Kummitusjuna ja Yllätysten talo, joka vääntyy kansa suussa usein väärin päin -taloksi. Talo sisältää optisia harhoja ja muuta ihmeteltävää. Se soveltuu niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin, mutta liikuntarajoitteisten täytyy valita itselleen toinen huvitus.

Kummitusjunasta uupuu kauhu

Eniten ajan hammas on päässyt puraisemaan Kummitusjunaa, jonka kauhuelementti jää yli 3-vuotiaiden kohdalla hieman ohueksi. Toki ajatus lienee tarjota camp-huumoria kauhun sijaan. Pahin koettelemus Kummitusjunassa onkin homeen haju, joka tyrmää heti ovella.

Tykkimäen ehdoton vahvuus on se, että laitteisiin ei edes heinäkuisena kevätpäivänä joutunut juuri jonottamaan. Suosituimpiinkaan laitteisiin ei täytynyt jonottaa muutamaa minuuttia pidempään, mikä ilahdutti 11-, 14- ja 16-vuotiaita testiryhmäläisiä erityisesti.

Nuhteita testaajat antoivat WC-tilojen siisteydestä ja siitä, että pienessä puistossa kahden laitteen sulkeutuminen jäi harmittamaan. Sinänsä kaikkein hurjimpien laitteiden puute ei vaivannut edes vanhinta testiryhmäläistä, sillä Loop Fighteriin pääsi käytännössä niin monta kertaa kuin vain halusi.

Erityisen ankeaa oli kuitenkin se, että henkilökunta tuntui olevan hyvin kireällä päällä. Saimme testipäivän aikana todistaa useamman kerran tilannetta, jossa huvittelijoille korotettiin ääntä reilusti. Huvin tyyssijassa moinen käytös tuntuu erityisen tympeältä.

Kouvolassa sijaitseva Tykkimäen huvipuisto tarjoaa mukavaa tekemistä kaiken ikäisille huvittelijoille. Alueella on useampi kahvila ja ravintola, joten nälästä ja jäätelönhimosta ei tarvitse kärsiä. Puiston päivärannekkeen hinta on laitteiden lukumäärään suhteutettuna kova. Huvittelu maksaa yli 120 senttisiltä kävijöiltä 39 euroa.

Huvipuiston vieressä on myös vesipuisto Aquapark ja seikkailupuisto Actionpark. Kolmen puiston ranneke maksaa 45 euroa, mikä on jo huomattavasti parempaa vastinetta rahalle. Tuolloin päivä kannattaa aloittaa heti aamulla ja päättää vasta illan suussa, sillä tekemistä riittää.

Tykkimäen huvipuiston vankkaa kasaritunnelmaa ei kannata säikähtää, sillä huvittelupäivä oli testiryhmäläisten mielestä erittäin onnistunut ja kokemuksista puhuttiin vielä seuraavanakin aamuna.

Tykkimäki:

Avoinna kesäkaudella 21.5.– 27.8. (2022) klo 11-19

Liput: Ranneke alle 120 cm 32€, Ranneke yli 120 cm 39€

Kausikortti 130€

Laitteita: 26

Lisätietoa: www.tykkimaki.fi

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli