Valofestivaali Lux

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 29.1.2016

Valofestivaali Lux – 500 000 vierasta viidessä päivässä

Kaamoksen ja pakkasen keskellä Helsingissä järjestetty valofestivaali Lux onnistui yli odotusten.

Kahdeksatta kertaa 6.–10. tammikuuta 2016 järjestetty valofestivaali Lux Helsinki täytti Helsingin keskustan valolla ja ihmisillä. Järjestäjän keräämässä palautteessa korostui tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys, pakkassään kirpeys ja upeat valoteokset.

Tällä kertaa festivaalia vietettiin osin lähes 25 miinusasteen säässä. Tapahtuma keräsi Helsingin keskustaan yli puoli miljoonaa kävijää viiden päivän aikana. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Festivaalilla nähtiin eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä kotimaisten taiteilijoiden tilausteoksia. Taiteilijat Suomesta, Belgiasta, Kanadasta ja Ranskasta toteuttivat tapahtumaan yhteensä 16 valoteosta. Valoteoksia nähtiin reitillä Ateneumin taidemuseo, Senaatintori, Esplanadin puisto, Vanha kirkkopuisto ja Annankatu.

_M6A0394

Onnistuneita parannuksia

Tärkeimpänä tavoitteena vuoden 2016 festivaalilla oli kehittää yleisön kävijäkokemusta muun muassa selkeyttämällä reittiä ja parantamalla opastusta. Festivaali monipuolistui myös katuruoan, yhteistyöravintoloiden ja -kahviloiden sekä oheisohjelman myötä. Reitin varrella olevat kahvilat ja ravintolat olivat täynnä erityisesti viikonloppuna ja myös katuruokatarjonta oli suosittua pakkasesta huolimatta.

5M6A0448

– Tapahtumat ovat tärkeässä roolissa Helsingin kaupungin strategiassa ja niillä on suuri merkitys matkailulle. Lux Helsinki on talven vetonaula, ja tämän vuoden ennätysyleisö kertoo siitä, että kaupungin on tärkeää järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. Ne saavat seudun asukkaat liikkeelle ja tarjoavat kiinnostavaa ohjelmaa myös vierailijoille, sanoo Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

Jatkoa seuraa 2017

– Valon vetovoima on niin suuri, että pakkanenkaan ei pelota festivaaliyleisöämme! Kävijöiden palaute otettiin huomioon festivaalin kehittämisessä toimivammaksi ja olemme saaneet siitä paljon kiittävää palautetta. Näin kaamosaikaan valon tarve on suuri, arvioi festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

Lux Helsinki kiinnostaa myös kansainvälisesti: tänä vuonna festivaalilla vieraili johtajia mm. Lyonin, Mexico Cityn, Prahan, Tallinnan ja Hildesheimin valofestivaaleilta.

– Kenties suomalaisia valoteoksia nähdään jatkossa kansainvälisillä festivaaleilla enemmänkin, jatkaa Paloniemi.

Festivaali järjestetään seuraavan kerran tammikuun alussa 2017.

_M6A0399

Lähde Visit Helsinki, kuvat Antti Hentinen

Jaa artikkeli