Tahkon vesireitti

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 15.5.2020

Veneilijä, auta pitämään saaristo siistinä uuden mobiilikartan avulla

Kätevä mobiilikartta auttaa veneilijää löytämään ne satamat, joissa on Roope-palvelut eli kunnolliset jätepisteet, kuivakäymälät sekä käymäläjätteiden imutyhjennysasemat.

Veneilykauden kynnyksellä on ilmestynyt uusi mobiilikartta, jolle on aito tarve. Kartta auttaa saariston ja vesien puhtaudesta kiinnostuneita veneilijöitä löytämään älykännykän ruudulle vaivattomasti ne satamat, joissa on Roope-palvelut eli kunnolliset jätepisteet, kuivakäymälät, veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyspaikat sekä astianpesupaikat.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämät Roope-palvelut löytyvät osoitteesta www.roopekartta.fi.

Kartta ilmoittaa veneilijän oman sijainnin. Satamat saa näkyviinsä joko karttapohjalla tai listauksena. Kartta kattaa Roope-palvelut sekä merialueella että Järvi-Suomessa.

– Halusimme tehdä kartasta mahdollisimman selkeän. Sitä tulee pystyä käyttämään, mielellään yhdellä kädellä. Keinuvassa veneessä ei ole aikaa – eikä varmasti haluakaan – kaivaa esiin läppäriä ja alkaa yhdistää tietokonetta verkkoon, Digitoimisto Poutapilven projektipäällikkö Oskari Haaristo kertoo.

– Toivottavasti veneilijät löytävät tämän uuden palvelun.

Toimii myös kuin sovellus

Kartan pystyy tallentamaan selaimesta pikakuvakkeeksi puhelimeen, jolloin se toimii tavallisen sovelluksen tavoin. Palveluja voi käyttää myös listana, jos karttapohja tuntuu liian raskaalta. Ladattua karttaa pystyy käyttämään myös offline-tilassa, jos mobiiliverkko ei ole käytettävissä.

Tahkon vesireitti

Roope-palveluiden etsiminen kartalta on helppoa, sillä hakuehtoja pystyy rajaamaan halutusti. Veneilijä pystyy esimerkiksi rajaamaan ne satamat, joihin voi viedä biojätteet. Käyttäjä pystyy ilmoittamaan palvelun kautta epäkohdista kuten vaikka rikkinäisestä septiasemasta Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitäjille.

Kartan kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Kaikilla vastuu rehevöitymisestä

Rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia ja vaivaa myös monia järviä. Ilmiön aiheuttaa lisääntynyt ravinteiden, erityisesti typen ja fosforin, määrä vesistöissä.

Jokaisella yksittäisellä huviveneilijälläkin on rehevöitymisen ehkäisemisessä oma vastuunsa. Tärkeimpiä toimia ravinnepäästöjen hillitsemiseksi on veneilyssä syntyvistä jätevesistä huolehtiminen. Vesillä liikkuessa tulisi kiinnittää huomiota myös harmaisiin vesiin eli likavesiin, joita syntyy pesemisen ja peseytymisen yhteydessä

Mikä Pidä Saaristo Siistinä ry ?

Pidä Saaristo Siistinä ry on veneilijöiden ja vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö. Yhdistys on toiminut puhtaamman saaristo- ja järviluonnon puolesta vuodesta 1969. Roope-palveluita rahoitetaan jäsenmaksuilla.

Yhdistys rakentaa ja huoltaa jätepisteitä, kuivakäymälöitä ja imutyhjennyslaitteita, järjestää romun ja vaarallisen jätteen erilliskeräyksiä sekä huoltaa myös luonnon- ja retkisatamia erityisesti Järvi-Suomessa, Saimaalla ja Päijänteellä. Yhdistyksen toiminta-alueet ovat Saaristomeri, Saimaa, Päijänne, Pohjanlahti, Pirkanmaa ja Itäinen Suomenlahti.

Jaa artikkeli