Nakkilan Verstas

Matkailu Kotimaan helmi 31.3.2022

Verstas Moottorikahvila – moottoripyöräharrastajien suosikki keskellä maalaisidylliä

Nakkilassa sijaitseva Verstas Moottorikahvila on lyhyessä ajassa noussut auto- ja moottoripyöräharrastajien suosimaksi kokoontumispaikaksi. Eikä ihme, sillä yrittäjä Harri Höglund on saneeranut koko kiinteistön upeaksi kokonaisuudeksi selkeällä tavoitteella: ”haluamme ylittää asiakkaiden odotukset”.

Kun ajaa torstai-iltapäivänä Nakkilasta kohti Hormistonmäkeä, niin ruususen unta nukkuvasta maalaisidyllistä maiseman erottaa vain yksi asia: samaan suuntaan menevien harrasteautojen ja moottoripyörien huomattavan suuri määrä. Vuonna 2019 avattu Verstas Moottorikahvila on paikka, johon tullaan tapaamaan tuttuja, nauttimaan kahvilan ja ravintolan antimista sekä ihailemaan hienoja harrasteajoneuvoja.

Ihailua saa osakseen myös itse Moottorikahvila, tai paremminkin tapahtumakeskus, joka pitää kahvilan lisäksi sisällään 150 henkeä vetävän ravintolan, kokoustiloja ja jopa maanalaisen savusaunan takkatupineen. Viimeisimpänä on laajennettu majoitustoimintaan vuokraamalla lähihotelli.

Nakkilan Verstas

Pihalla harrasteautot ja moottoripyörät ovat sulassa sovussa. Kaikille riittää nähtävää ja ihmeteltävää.

Moottoriharrastajien kokoontumisten lisäksi järjestetään monenlaisia muita tapahtumia, kuten lähialueen tuottajien ”farmers´ market” -myyntipäiviä, rompetoreja, kulttuuritapahtumia, elävää musiikkia, tanssikursseja, joogaa sekä yritysten koulutus- ja työhyvinvointipäiviä. Rompetorin ennätys on 150 myyjää ja 1500 kävijää.

Verstas Moottorikahvilan kiinteistön historia

Kun Harri Höglund vuonna 2017 hankkivat kiinteistön itselleen, niin heti alusta lähtien oli selvää, että Moottorikahvila haluttiin toiminnan keskiöksi ja kaikki muu on rakentunut sen ympärille. Keskipisteenä on vuonna 1950 rakennettu Pyssykankaan raamisahan yhteydessä oleva kolmikerroksinen höyläämön, puusepänverstaan ja sahan korjaamon yhdistelmä.

Neliöitä on noin 300 per kerros. Ylimpään kerrokseen tuli Höglundien asunto, ja maantasalla oleva keskimmäinen kerros pitää sisällään ravintolana ja juhlatilana toimivan salin keittiöineen. Myös terasseja on rakennettu ympärille niin, että aurinkoinen istumapaikka löytyy aamusta iltaan.

Nakkilan Verstas

– Olen jenkkiautoharrastaja, ja Sipoon Paippisissa muutama vuosi sitten toiminut moottorikahvila oli se, mistä meidän ajatus lähti liikkeelle.

Höglund sanoo paljon harrasteajoneuvotapahtumia kierrelleenä panneensa merkille, että ihmiset ovat niihin tullessaan aina ystävällisiä ja välittömiä.

Silloin on riisuttu tittelit pois. Voit olla kirurgi tai hitsari, mutta kaikki ovat samalla viivalla ja juttelevat samoista asioista, eikä tittelit tule esille missään vaiheessa.

Nakkilan Verstas

Moottorikahvilassa yhdistyy työ, harrastus ja vapaa-aika

Se oli jotain, mikä teki vaikutuksen 60 työntekijän perheyrityksen toimitusjohtajana silloin toimineeseen Höglundiin. Vetovastuu yrityksestä siirtyi siskon harteille, jotta Harri Höglund pääsi seuraamaan sydäntään ja toteuttamaan unelmaansa Moottorikahvilasta, josta tuli työn, harrastuksen ja elämäntavan yhdistelmä. Hän näyttääkin silminnähden nauttivan uudesta roolistaan Moottorikahvilan ”moottorina”, grillaa välillä itse makkaroita motoristi-illan kävijöille, käy lämmittämässä savusaunaa, vaihtaa muutamia sanoja tuttujen asiakkaiden kanssa ja huikkaa välillä ohjeita hakea kaupasta anjovista ravintolakeittiön tarpeisiin.

Nakkilan Verstas

Yrittäjä Harri Höglund osallistuu kaikkiin tarvittaviin töihin motoristi-illan aikana. Vieraaksi ei jää edes makkaranpaistajan tehtävät.

– En ole kelloihminen. Olen noussut aamulla kuudelta, vienyt aamupalapaketteja hotellille, hakenut kalaa savustukseen, käynyt pari kertaa Porissa, vienyt petauspatjoja hotellille ja touhunnut tässä kahvilalla, luettelee Höglund.

Kauniit puitteet Nakkilassa

Puitteet ovat hienot, mutta siihen päästäkseen on pitänyt tehdä paljon. Meni kiinteistön hankkimisen jälkeen kaksi vuotta, ennen kuin Verstas Moottorikahvila oli siinä kunnossa, että se voitiin avata.

Rakennuksessa ei ollut ikinä esimerkiksi ollut vesijohtoa, viemäreitä eikä ilmastointia. Ne kaikki piti rakentaa, ja myös hiekkapuhaltaa kaikki rakennukset tiiliseinät, purkaa ja uusia rakenteita. Ja tietysti suunnitella siinä samalla kaikki palvelemaan ravintola- ja kahvilatoimintaa. Koronan iskettyä Höglund tarttui itsekin vasaraan ja lapioon ja oli mukana rakennustöissä.

Nakkilan Verstas

Sadan metrin päässä rakennuksen takana oleva maanalainen, betonirakenteinen savusauna ja sen yhteydessä oleva isokokoinen lampi saivat alkunsa puoliksi sattumalta, kun haluttiin siistiä ympäristö. Lampi on ruopattu viisi metriä syväksi, monin verroin suuremmaksi pinta-alaltaan, kaikki maa-aines bitumoitu, pantu salaojahiekat, seulakauhalla kerätty isot kivet pois ja istutettu yli 100 karppia pitämään vesi puhtaana.

Savusauna vetää 10–12 henkeä ja saman verran mahtuu sen yhteydessä olevaan takkatupaan ruokailemaan. Jokainen varmasti ymmärtää, että muutokset eivät ole olleet kovin edullisia tehdä.

– Kyllä minä joka päivä vielä maksan, että saan tehdä tätä työtä, sanoo Höglund siltä varalta, että joku kadehtisi hänen Moottorikahvilaansa ja sen ympärille rakennettuja palveluita.

Savusaunalla on myös merkittävä rooli yrityksen sisällä. Joskus iltaisin, kun asiakkaat ovat lähteneet, niin tullaan koko henkilökunta uimapukusaunaan ja käydään asioita läpi; missä on onnistuttu, missä ei ja mitä pitäisi parantaa. Ja työntekijöiltä tulee tosi hyviä parannusehdotuksia, miten hommat saadaan sujumaan paremmin.

Nakkilan Verstas

Uusia vierailijoita maineen kasvaessa

Höglundin rento ote ja hyväntuulisuus merkitsevät samalla sitä, että muutosehdotuksia tulee myös asiakkailta, kun yrittäjää on helppo lähestyä.

On tärkeää kuunnella sekä työntekijöitä että asiakkaita. Hyvä henki näkyy siinäkin, että tarvittaessa kylältä löytyy kiireapulaiseksi aina työntekijöitä ja isompiin tapahtumiin myös talkoolaisia.

Suurin osa kävijöistä tulee 50 kilometrin säteeltä, mutta Verstaan nimen ja maineen levitessä myös kauempaa. Motoristi-illoissa yksi vetonaula kauempaa tuleville on joka torstaina jaettava ”longest distance” -palkinto.

Nakkilan Verstas

– Pisimmältä tuleva vieras saa custom culture- taiteilijan maalaaman jerrykannun palkinnoksi. Lähtiessä on tankattava ja tankkauskuitilla osoitettava mistä asti on tullut. Tähän mennessä ennätystä pitää V-Max-kuljettaja, joka oli lähtenyt aamulla Oulusta ajamaan, hörppäsi täällä kahvit, pani kannun takapaksiin ja ajoi takaisin.

Myös savusauna lämmitetään torstaisin motoristeille, ja se on maksuton.

Kehitystyö Nakkilassa jatkuu

Vaikka kokonaisuus näyttää nyt komealta ja toimivalta, niin ideat eivät vielä ole Höglundilta loppu.

– Huomenna ostan tuon viereisen pellon, ja siihen on suunnitteilla camping-mökkejä. Ja suunnitelmat on myös 9-huoneisesta maaseutuhotellista.

Tämä on selvästi enemmän minun juttu kuin ison perheyrityksen pyörittäminen, sanoo Harri Höglund.

Häntä on helppo uskoa.

Verstas Moottorikahvila

Etäisyydet

  • Pori: 20 km
  • Tampere: 115 km
  • Turku: 125 km
  • Helsinki: 230 km

Jaa artikkeli