Matkailu 19.3.2016
Viileästi katuruokaa – kausi käyntiin Helsingissä
Kaupungin keskustan paraatipaikalle levittäytyvä katuruokafestivaali elävöittää harmaata kaupunkikuvaa. Monipuolistuva tarjonta houkuttelee liikkeelle paikalliset ja matkailijat.
Streat Helsinki EATS -tapahtuma levittäytyi Helsingin historiallisiin torikortteleihin lauantaina 19.3. Päivän mittaan pöytiin katettiin trendikkään katuruoan parhaita paloja Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Kaikkiaan ruokailijoiden valittavana oli 30 eri keittiön tarjoamiset.
Ennen maistamatonta ruokaa
Tapahtuman makumaailma oli odotetusti kansainvälinen, mutta myös aiempaa monipuolisempi. Tapahtumajärjestäjän mukaan tarjokoitus oli tarjota yleisölle runsaasti ennenmaistamatonta. Katukulinarismin uusimmat tuulet puhaltavat nyt Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Jos ulkoruokailukauden avauksesta voi päätellä jotain kevään ja kesän ruokatrendeistä, lienee tänä vuonna luvassa lihan ohella kasvivaihtoehtoja ja kalaa aiempaa kattavammin. Kotimaisuus ja ekologisuus jatkavat nousuaan, mutta grillin tirinä ja savun tuoksu ei lopu.
Asiakas polkee juomansa
Ruoka-autojen rinnalla nähtiin myös ruokapyöriä. Poljettavat ravintelin keittiötilan puuttumista ei suussa huomaa, sillä tarjonta on sovitettu yksinkertaiseksi.
Poljettavista ruokakioskeista kiinnostavin oli ehdottomasti The Smoothie Peddler, jossa asiakas pääsee tilauksen jälkeen polkemaan potkua juomaa valmistavaan tehosekoittimeen.
Asvaltista irti nostetun ruokapyörän takapyörästä hihnavedolla voimansa ammentava blenderi on tämän keittiön ydin. Juoma valmistuu parhaiten tasaisesti polkemalla, eikä hauskuudesta ei tarvitse maksaa lisähintaa.
Hiljainen osa kaupunkia herää eloon
Katuruokatapahtuman kannalta sää on aina arvoitus. Tällä kertaa pikkupakkanen ja tuuli tekivät hieman hallaa, mutta huonomminkin olisi voinut olla.
Toistaalta Torikortteleissa – Sofiankadulla, Katariinankadulla, Pohjoisesplanadilla ja Havis Amandan aukiolla riitti myös tuulensuojaa. Suljetun museon tiloissa jopa lämmintä ruokailutilaa. Tällä kertaa se tuli tarpeeseen useimmille.
Ruokafestivaalin myötä nuokkuva, mutta varsin näyttävä osa pääkaupunkia elävöityi myös paikallisten silmissä. Ainakin yhdeksi iltapäiväksi.
Tulevaa tapahtumatarjontaa voi seurata järjestäjän Facebook-sivulta.
Teksti ja kuvat: Antti Hentinen