3.6.2017

Viruun hauskat ja räväkät Suomi-huoneet

Tallinnan tunnetuin maamerkki on uudistunut edukseen. Viru-hotelli tuo näyttävästi esiin Suomea.

Tallinnan ytimessä toukokuussa 1972 avautunut Viru-hotelli elää 45-vuotisjuhlavuottaan.

Sen kunniaksi Original Sokos Hotel Virun kaikki 423 huonetta ovat läpikäyneet uudestisyntymisen.

Raikkaan värikkäät kangaskuosit ja uudet pinnat niin makuuhuoneessa kuin kylpyhuoneessakin raikastavat huoneiden ilmeen tyylikkääksi ja valoisaksi.

Tallinna Viru Hotel

Huoneuudistuksesta on vastannut sisustusarkkitehti Ville Lausmäe, jonka isoisä Väinö Tamm suunnitteli hotellin alkuperäisen sisustuksen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomi väkevästi läsnä

Suomi on väkevästi läsnä Virun 18. kerroksessa, jossa on 11 Suomi-aiheista huonetta. Jokaisesta kahden hengen teemahuoneesta avautuu merinäköala. Teemahuoneet ovat yksi osa suomalaisten rakennusmiesten rakentaman Viru-hotellin juhlavuotta.

Suomi100-huoneiden teemat kertovat muun muassa urheilusta, matkailusta, diplomatiasta, musiikista ja sarjakuvista.

– Huoneiden sisustaminen ei olisi onnistunut ilman yhteistyökumppaneita, jotka ovat antaneet käyttöömme esineitä, joita emme olisi voineen hankkia muualta, hotellinjohtaja Anu Soosaar kiittelee.

Soosaar lupaa, että teemahuoneet ovat tarjolla ainakin vielä ensi vuoden ajan, jolloin koittaa Viron oma 100-vuotisjuhla.

Varaa toivehuone ajoissa!

Kiihkeimmän kesämatkailusesongin aikana nämä huoneet todennäköisesti viedään käsistä, joten oma toivehuone kannattaa varata ajoissa.

– Matkailija voi toivoa itselleen jotakin tiettyä Suomi100-huonetta. Teemahuoneen lisämaksu on 20 euroa yöltä, sisältömarkkinoinnista vastaava Sokos Hotels Tallinnan Malle Kolnes kertoo.

Hotelli sijoittaa suomalaisia matkailijoita myös yllätykseksi teemahuoneisiin, jos ne ovat vapaina – asiakkaalta lupaa kirjautumisvaiheessa toki kysyen.

Perushuoneet eivät ole nykymittapuulla kovin kookkaita, mutta hieman isompia kahden hengen superior-huoneitakin löytyy. Noin puolet hotellin huoneista on isompia kuin kahden hengen huoneita – ja kolme sviittiäkin löytyy. Majoituksen ajoissa varaava saa perushuoneen 90–150 eurolla, sviitin 150–300 eurolla.

Presidenttejä ja jääkiekkoa

Tallinnan Suomen suurlähetystö on sisustuttanut huoneen 1806 lähetystön tekstiileillä, huonekaluilla ja muistoesineillä. Tässä huoneessa yöpyvät käyttäytyvät todennäköisesti asiallisesti, valvovathan touhuilua kaikkien Tallinnassa vierailleiden suomalaispresidenttien muotokuvat.

Tallinna Viru Hotel

Jääkiekkohuoneen (1801) seinällä roikkuvat virolaistaustaisten kiekkourhojen Leo Komarovin ja Siim ”Märkä-Simo” Liivikin pelipaidat.

Tallinna Viru Hotel

Suomalaisesta muotoilusta pitävät valitsevat huoneen 1807, jossa on näytillä sata suomalaista ikonista designesinettä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ikävä Viroon

Virosta ja Tallinnasta laulaneet suomalaisbändit Miljoonasade ja Neljä Ruusua ovat näyttävästi vanhoin valokuvin esillä huoneessa 1809.

Tallinna Viru Hotel

Lahden taakse ikävöineet tekstit ovat tuttuja myös virolaisille.

Yksi huoneen seinä on pyhitetty maailmankuululle Tavastia-klubille. Seinän kuvatapetti on kopio Tavastian takahuoneesta, jonne on jättänyt viestinsä moni rokkari.

Tallinna Viru Hotel

Missä on Juice?

Viro-kaihosta lauloi myös Juice Leskinen. Olisiko syynä tekijänoikeudet vai mitkä, mutta on sääli, ettei Virun teemahuoneissa ole Juice-fanien pyhiinvaelluskohdetta.

Yksi viite toki löytyy eli musiikkihuoneen 1809 oven teksti Eesti on my mind. Juicen vuonna 1983 julkaistun Eesti-kappaleen nerokkaat säkeet ovat vahvasti iskostuneet suomalaisten ja virolaisten mieliin.

Eesti, Eesti, Eesti! Kaipaan sinne perkeleesti.

Eesti, Eesti, Eesti! On my mind!

– –

Ku matkan loppu jo läheni

Meni taalat ja ruplat väheni

– –

Kato, ystävyys, se on kallista

Se ei riipu hallintomallista.

Muusikko Ivar Vigla teki myöhemmin Juicen kappaleesta oman vironkielisen version.

Soome, Soome, perkele Soome

ma tahan sinna saada.

Luontoa ja arkkitehtuuria

Ja luontoa arvostavat yöpyvät huoneessa 1805, jossa esillä on Suomen Vuoden Luontokuvat vuodelta 2015 sekä äänitehosteita suomalaisesta luonnosta.

Tallinna Viru Hotel

Arkkitehti Eliel Saarinen ansaitsee nimikkohuoneen toteutuneista ansioistaan, mutta etenkin hänen kunnianhimoisen Suur-Tallinna-suunnitelmansa vuoksi. Huone esittelee kiinnostavasti vaihtoehtoisen kaupunkirakenteen, josta ei koskaan toteutunut.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tom Suomesta

Tom of Finlandille eli taiteilija Touko Laaksoselle ja hänestä kertovalle elokuvalle omistettu huone ansaitsee oman paikkansa Virun 18. kerroksesta. Vuodevaatteina on – kuinkas muuten – Finlaysonin Tom of Finland -lakanat.

Jarlan maailma

Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan luoma Fingerpori jakaa mielet: Jarlan vinksahtaneesta ja sanaleikkeihin perustuvat aroistakin strippihuumorista joko pitää tai sitten sitä ei ymmärrä. Minä pidän, vaikka joskus aamukahvi ehtiikin jäähtyä ennen oivaltamista.

Virulle Jarlan valinta oli helppo, yhdistäähän suomalaisia ja virolaisia jarlamainen outo, synkkä ja erikoinen huumorintaju.

Huoneen 1810 ylimmässä yöpöydän vetolaatikossa on raamatun sijaan Fingerpori-albumi.

Vallankumous telkkarista

Virolaiset katselivat hakerasti Suomen televisiota neuvostoajan ankeina vuosikymmeninä, näkyihän sieltä, kuinka läntisessä naapurimaassa elettiin. K-Kaupan Väiskin eli lupsakan Väinö Purjeen lihankäsittelyneuvot herauttivat veden kielelle, eikä ihme, sillä omissa kaupoissa hyllyt olivat usein tyhjät niin elintarvikkeista kuin käyttötavaroista.

Televisio-ohjelmien avulla opeteltiin myös puhumaan suomea.

– Huone on omistettu vallankumoukselle, jota ei televisioitu vaan joka alkoi televisiosta, Malle Kolnes kiteyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valuuttabaarin paluu

Punainen sisustus, raskastekoiset lankapuhelimet matalilla pöydillä, epämukavan suoraselkäiset looshiryhmät ja pitkä baaritiski. Hyllyllä on tarjolla vuonna 1972 ilmestynyttä kirjallisuutta.

Tallinna Viru Hotel

Virun kakkoskerroksessa voi tehdä paluun neuvostoaikoihin. Siellä sijaitsee Valuuttabaari, jonka nimi nostaa mieliin nostalgisia tai puistattavia mielleyhtymiä – kävijän aiemmista kokemuksista riippuen. Täällä suomalaisetkin viettivät menneinä vuosikymmeninä pitkää ja kosteaa iltaa.

”Kosteimman votkaturismin aikaan kakkoskerroksen valuuttabaari jäi joillekin matkailijoille ainoaksi kohteeksi naapurimaassa, silloisessa Neuvosto-Virossa”, kuvataan Sakari Nupposen mainiossa Viru-kirjassa.

Tallinna Viru Hotel

Noina aikoina maksuvälineeksi kävi vain kova länsivaluutta, nykyisin ei voi maksaa dollareilla – eikä ruplilla.

Viru-hotellin Suomi100-sivut: www.suomifinland100.fi/project/suomi-100-viru-hotelli-45/

Lähde: Sakari Nupponen, Aikamatka hotelli Viruun, 189 sivua, Gummerus (2012).

Estorian 93 tarinaa

Tallinna Estoria Hotel

Jokainen hotellihuone kertoo oman tarinansa Virosta ja sen ainutlaatuista saavutuksista!

Solo Sokos Hotel Estorian huoneiden virolaisilla designtuotteilla kuten huonekaluilla ja liinavaatteilla sisustetut huoneet henkivät laatua ja yksilöllisyyttä – asioita, joita kokeneet matkailijat osaavat arvostaa. Toinen toistaan muistuttavat ketjuhotellit on jo nähty.

Tallinna Estoria Hotel

Jokaisella Estorian 93 huoneesta on oma Viron kulttuuriin tai tiede- ja talouselämään liittyvä tarinansa, jotka on toteutettu muun muassa ovitekstein ja huoneen seinälle ripustettujen taulujen ja valokuvien avulla.

Tallinna Estoria Hotel

Estonia ja stories on muuten sanapari, josta juontaa myös hotellin nimi Estoria.

Shakkia veden alla ja paljon muuta

Huoneet kertovat esimerkiksi vedenalaisesta shakista ja kilpakiikkumisesta. Majoittuva saa myös tietää, että ensimmäinen avaruudessa syöty ateria valmistettiin Põltsamaan pikkukaupungissa keskisessä Virossa. Ja Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 käytiin ennätyspitkä – 11 tuntia ja 40 minuuttia kestänyt – painiottelu virolaisen Martin Kleinin ja suomalaisen Alfred Asikaisen välillä. Tällä kertaa suomalainen sisu joutui taipumaan.

– Olemme vasta kolmevuotias hotelli, joten erottuaksemme päädyimme tarinoihin. Jokainen huoneista kertoo omansa, Sokos Hotelsin Malle Kolnes taustoittaa.

Tallinna Estoria Hotel

Rakkaudesta Viroon

Hotellin toimintatavasta kertoo myös 192-sivuinen kirja. Estoria-hotellin aloitteesta koottu 100 ainutlaatuista syytä tulla Viroon! -kirja on kattava ja nelikielinen kokoelma matkailuvinkkejä.

Kirjan tyylilaji on leikittelevä ja häpeilemättömän itsetuntoinen. ”Virossa on aina tehty isoja asioita: outoja ja ainutlaatuisia, ensimmäisenä maailmassa tai paremmin kuin muut.”

Ja vaikkei Viro sijaitsekaan keskellä maailmankaikkeutta, löytyy Mõnnusten kylästä Saarenmaalta kuitenkin – yhdellä määrittelytavalla – Euroopan keskipiste!

Sekin selviää, että Viron ensimmäinen mutahoitoja antanut kylpylä perustettiin jo vuonna 1840. Estonia-teatterin lavalla vuonna 1922 järjestettyjen painonnoston MM-kilpailujen viidestä voittajista kolme oli virolaisia. Ja tärkeää on sekin tieto, että maailman ensimmäinen vedenlainen tammiturnaus pidettiin Valtussa Raplan lähellä vuonna 2011. Ja vakoojien kuuluisaksi tekemä Minox-pienoiskamera suunniteltiin Virossa vuonna 1936.

Lähde: 100 reasons to visit Estonia!, Solo Sokos Hotel Estoria, 2015

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Luetuimmat