24.4.2023 Matkailu Ruoka – hyvä syy merimatkailla ilman ähkyä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Matkailijoiden kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut – ja se näkyy myös risteilymatkustajien toiveissa ja tarpeissa, kerrotaan Viking Linelta. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämerellä risteilevien matkustaja-alusten ravintolat ovat valmiita vastaamaan näihin toiveisiin, näin myös Viking Linellä: entistä useampi matkailija on valmis panostamaan ruokaelämyksiin matkan aikana – olipa kohteena Tukholma tai Tallinna.– Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo ja arvioi kehityksen taustalla olevan television lukuisilla kokkiohjelmilla ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistumisella ylisummaan: ruoanlaitto on aiempaa trendikkämpää.Ruuan laadun lisäksi sen alkuperä kiinnostaa.– Henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin aiemmin.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySuomalaisia tuottajia jos mahdollistaValtaosa punaisilla aluksilla tarjottavasta ruuasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. Ahvenanmaalaisvarustamo hankkii liki 70 prosenttia ruuan raaka-aineista Suomesta, Ruotsista ja Virosta.– Aina kun otamme valikoimiimme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa Suomesta ja lähialueilta. Esimerkiksi silakat ja sillit tulevat Turun saaristosta, kanta Liedosta ja yrtit Mynämäeltä. Monet vihannekset kuten parsan hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa, Lindholm taustoittaa.Myös pientuottajia suositaan, jos vain he kykenevät toimittamaan riittäviä määriä suosituilla reiteillä tarvittavia raaka-aineita.Laivojen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa ja raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan.– Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia. Vastuullisuutta on tämäkin, sillä sesonkina viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina.Vastuullisuus muistaenBuffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut noin 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti.Risteilymatkustajat kantavat pöytään vain sen minkä aikovatkin syödä, eikä ylitursuavat mättölautaset ole enää ainoa tapa nauttia ruuasta.– Merkittävää on vähentynyt lautashävikki eli asiakkaan lautaselle jättämä ruoka, Lindholm kiteyttää.Visuaalisuuskin vaikuttaaPienten annosten käsityötä tehdyt asettelut ovat myös tapa luoda visuaalisesti houkuttelevia kokonaisuuksia, joissa myös eri maut ovat tasapainosa eli annokseen on esimerkiksi valittu juuri siihen pääraaka-aineeseen sopiva kastike.– Pienistä valmisannoksista tulee paljon kiitoksia, ruoka maistuu paremmalta, on esteettisesti kauniimpi ja moni huomioi myös, että laatua on parannettu, Lindholm arvioi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPääosassa turskanseläkeGabriellalla sekä Grace ja Glory -aluksilla on tarjolla Vuoden Kokki -menu, joka on Vuoden Kokki 2022 -voittaja Jonathan Slotten ja Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon yhteistyön tulosta. Menun raaka-aineet pohjaavat kisan finaalitehtävään.Alkuruokana häränfilee ja karamellisoitu sipuli avaavat oivasti makunystyrät. Tätä seuraa pelkistetyn kaunis annos grillattua hummerinpyrstöä sahramivoikastikkeessa. Pääruokana on haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelikastikkeella.Kokonaisuuden kruunaavat taiten eri annoksille valitut viinit. Loppusilauksesta kantaa huolen jälkiruoka-annos, jonka osasia ovat sulassa sovussa puolukka, kuusenkerkkä, vaniljajäätelö ja vispipuuro.Menu on ollut varsin suosittu, niitä on mennyt punaisilla aluksilla jo noin 750. Menun hinta on 62 euroa, viinipaketin hinta on 33 euroa.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 21.5.2025 Laivat Yltäkylläinen risteily Välimerellä – Espanja, Ranska, Italia ja Malta yhdellä reitillä 19.5.2025 Matkailu Dacia Duster -kierros Itä-Euroopassa: osa 3 – EU:n ulkopuolelle 18.5.2025 Matkailu Slovenia on hieno keskieurooppalainen maa 18.5.2025 Matkailu Matkavinkki Tukholma: Pohjoismaista elämää 500 vuotta – Nordiska museet ei petä 14.5.2025 Matkailu Matkavinkki: Tukholman edustan saaristo haltuun päiväretkellä 13.5.2025 Matkailu Astrid Lindgrenin maailma: huima seikkailu satujen maailmassa 13.5.2025 Matkailu Maakuntamittelö: Atomi vs. Lörtsy! 11.5.2025 Matkailu Jääkaudesta kertova museo Virossa – tällainen pitäisi olla Suomessakin 10.5.2025 Matkailu Dacia Duster -kierros Itä-Euroopassa: osa 2 – Draculan pihatielle Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 22.5.2025 Uutinen Volkswagen-pomo paljastaa: autot saavat jälleen "kunnon nimet" 21.5.2025 Koeajo Koeajo: Dongfeng Nammi Box – nyt ei jää ikävä 20.5.2025 Koeajo Koeajo: Mercedes-Maybach S 580 e – unelmia ja toimistohommia 22.5.2025 Lentokoneet Päivän kuva: Helsinki-Vantaan 2-kiitotien remontti on suuremman kokoluokan urakka 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 20.5.2025 Koeajo Koeajo: Mercedes-Maybach S 580 e – unelmia ja toimistohommia 16.5.2025 Uutinen Toyota bZ4X Touring – tilavampi Toyotan sähköuutuus on tyyliltään jopa hieman farmarimainen 18.5.2025 Lentokoneet Ryanair ilmoitti olevansa valmis harkitsemaan kiinalaisia matkustajakoneita - amerikkalaiset lähettivät heti vakavan varoituksen 22.5.2025 Uutinen Volkswagen-pomo paljastaa: autot saavat jälleen "kunnon nimet" 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 10.5.2025 Uutinen Erikoinen takaisinkutsu: Volkswagen ID. Buzz myyntikiellossa USA:ssa liian leveiden istuinten takia 9.5.2025 Kuluttajat Pohjoisessa asuva Petteri on taistellut jo kolmessa uudessa autossa 12 voltin akkuongelmien kanssa – ”Takuu on lähinnä vitsi näissä” 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa 25.4.2025 Pyöräily Testi: Pyöräilykypärien vallankumous? – Tuleeko tästä pyöräilykypärän hihnasta tulevaisuudessa jopa standardi?