24.4.2023 Matkailu Ruoka – hyvä syy merimatkailla ilman ähkyä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Matkailijoiden kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut – ja se näkyy myös risteilymatkustajien toiveissa ja tarpeissa, kerrotaan Viking Linelta. Makuelämykset ovat tärkeä osa matkailua ja jo yksistään hyvä syy matkailla. Itämerellä risteilevien matkustaja-alusten ravintolat ovat valmiita vastaamaan näihin toiveisiin, näin myös Viking Linellä: entistä useampi matkailija on valmis panostamaan ruokaelämyksiin matkan aikana – olipa kohteena Tukholma tai Tallinna.– Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo ja arvioi kehityksen taustalla olevan television lukuisilla kokkiohjelmilla ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistumisella ylisummaan: ruoanlaitto on aiempaa trendikkämpää.Ruuan laadun lisäksi sen alkuperä kiinnostaa.– Henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin aiemmin.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySuomalaisia tuottajia jos mahdollistaValtaosa punaisilla aluksilla tarjottavasta ruuasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. Ahvenanmaalaisvarustamo hankkii liki 70 prosenttia ruuan raaka-aineista Suomesta, Ruotsista ja Virosta.– Aina kun otamme valikoimiimme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa Suomesta ja lähialueilta. Esimerkiksi silakat ja sillit tulevat Turun saaristosta, kanta Liedosta ja yrtit Mynämäeltä. Monet vihannekset kuten parsan hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa, Lindholm taustoittaa.Myös pientuottajia suositaan, jos vain he kykenevät toimittamaan riittäviä määriä suosituilla reiteillä tarvittavia raaka-aineita.Laivojen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat 4–5 kertaa vuodessa ja raaka-aineet vaihtuvat sesonkien mukaan.– Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia. Vastuullisuutta on tämäkin, sillä sesonkina viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina.Vastuullisuus muistaenBuffetpöydät notkuvat kuten ennenkin, mutta ruuan asettelulla pyritään vähentämään hävikkiä. Yksi tehokkaaksi osoittautunut keino ovat valmiit omilla lautasillaan olevat erillisannokset. Pitkälti niiden käytön vuoksi ruokahävikki punaisilla laivoilla on laskenut noin 30–40 prosenttia, kaikilla varustamon reiteillä samantasoisesti.Risteilymatkustajat kantavat pöytään vain sen minkä aikovatkin syödä, eikä ylitursuavat mättölautaset ole enää ainoa tapa nauttia ruuasta.– Merkittävää on vähentynyt lautashävikki eli asiakkaan lautaselle jättämä ruoka, Lindholm kiteyttää.Visuaalisuuskin vaikuttaaPienten annosten käsityötä tehdyt asettelut ovat myös tapa luoda visuaalisesti houkuttelevia kokonaisuuksia, joissa myös eri maut ovat tasapainosa eli annokseen on esimerkiksi valittu juuri siihen pääraaka-aineeseen sopiva kastike.– Pienistä valmisannoksista tulee paljon kiitoksia, ruoka maistuu paremmalta, on esteettisesti kauniimpi ja moni huomioi myös, että laatua on parannettu, Lindholm arvioi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPääosassa turskanseläkeGabriellalla sekä Grace ja Glory -aluksilla on tarjolla Vuoden Kokki -menu, joka on Vuoden Kokki 2022 -voittaja Jonathan Slotten ja Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon yhteistyön tulosta. Menun raaka-aineet pohjaavat kisan finaalitehtävään.Alkuruokana häränfilee ja karamellisoitu sipuli avaavat oivasti makunystyrät. Tätä seuraa pelkistetyn kaunis annos grillattua hummerinpyrstöä sahramivoikastikkeessa. Pääruokana on haudutettua turskanseläkettä mustalla talvitryffelikastikkeella.Kokonaisuuden kruunaavat taiten eri annoksille valitut viinit. Loppusilauksesta kantaa huolen jälkiruoka-annos, jonka osasia ovat sulassa sovussa puolukka, kuusenkerkkä, vaniljajäätelö ja vispipuuro.Menu on ollut varsin suosittu, niitä on mennyt punaisilla aluksilla jo noin 750. Menun hinta on 62 euroa, viinipaketin hinta on 33 euroa.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Matkailu Metsähallitus neuvoo: näin alkaa onnistunut retki kansallispuistoihin ja luontokohteisiin 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 7.7.2025 Matkailu Matkailuilmiö: Pintaa pitkin -matkailu kasvussa 6.7.2025 Matkailu Tšekkoslovakian suurin ghetto ja keskitysleiri saa miettimään ihmisten epäinhimillisyyttä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen