Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124:n arvosana kiillotuksen jälkeen 7-

Kuva Jari Saarentaus
Mercedes-Benz S124 kiillotus

Moottorin käytetty Mercedes-Benz W124 kävi läpi kovan kiillotuksen. Nyt on lopputuloksen esittelyn aika.

Viime viikolla kävimme läpi Moottorin käytetyn Mercedes-Benz S124:n naarmunpoistoa. Nyt vuorostaan kerrotaan miten projektin loppupuoli eteni.

Naarmunpoiston jälkeinen viimeistely tehtiin Autoglymin preppausaineella. Tämän vaiheen tarkoituksena on poistaa naarmunpoistosta aiheutuneet ”hologrammit” eli ajojäljet maalipinnasta. Istolaisen mukaan tätäkään vaihetta ei kannata lähteä kokeilemaan kiireessä, vaikka tässä vaiheessa riski maalipinnan puhkaisemiseen ja muihin vahinkoihin on jo aineiden ja laikan hienoudesta johtuen varsin pieni.

Mercedes-Benz S124 kiillotus

Ennen varsinaista viimeistelykiillotusta autoon tehdään kuitenkin välipesu, koska naarmunpoistossa maalipintaan kertyy tahnatippoja ja -roiskeita sekä hiomapölyä. Välipesussa kannattaa käyttää apuna liuotinpesuainetta.

Tämän jälkeen maalipintaa aletaan käydä uudelleen läpi kiillotuskoneella, vain koneessa käytettävä talla sekä aine muuttuvat.

Mercedes-Benz S124 kiillotus

Kun kaikki ajojäljetkin on lopulta saatu poistettua, on loppuhuipennuksen eli pinnoituksen vuoro. Autoglymin UHD-pinnoitesarjan mukana tuli myös erillinen valmisteluaine, joka poistaa kiillotusaineen jämät. Itse pinnoittaminen on yksinkertainen ja nopea toimenpide, ja siinä on vaikea epäonnistua. Aine levitetään maalipintaan erityisellä sarjan mukana tulevalla levityssienellä ja annetaan vaikuttaa kuusi minuuttia, minkä jälkeen pinnasta kiillotetaan ylimääräinen pinnoite pois. Nyt kiilto on viimeistelty ja suojattu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muita pikkufiksauksia

Auton maalipinnan kiilto ei ole kuitenkaan ainoa siistiin ulkonäköön vaikuttava tekijä. Maalipinnan kiillotuksen aikana Mersun luona pistäytyi myös valkeakoskelaisen Liikkuva Verhoomon edustaja, joka korjasi hieman sivusta revenneen kuljettajan istuimen verhoilun.

Mercedes-Benz S124 kiillotus

Verhoilu purettiin irti, verhoilija ratkoi vanhan kankaan ompeleen auki, teki kaavan uuteen kankaaseen ja ompeli uuden kankaan kiinni muuhun verhoiluun. Tämän jälkeen penkin verhoilua venytettiin paikalleen sormet kipeänä. Kaikkiaan tähän toimenpiteeseen meni aikaa puolisentoista tuntia, ja lopputulos oli ehdottomasti kaiken arvoinen.

Muualle sisustaan tehtiin perusteellinen pesu märkäpesukoneella. Myös muovipaneelit, listat ynnä muut sisustan osat pestiin sisäpesuaineella, ja lopuksi jälkeä parannettiin viimeistelyaineella. Polkimiin ja mattoon ei sisustan osien kiiltoa parantavalla viimeistelyaineella koskettu, ettei niistä tulisi ajamista haittaavan liukkaita.

Mercedes-Benz S124 kiillotus

Myös Mersun kevytmetallivanteet olivat päässeet aika kamalaan kuntoon. Onneksi vanteiden pinnat olivat kuitenkin tasaiset, kuten myös ulkokehät, joten Istolainen sai nekin kiillotettua ja pinnoitettua. Viimeisenä silauksena levitettiin rengasgeeliä tummentamaan kumien harmaantunutta pintaa.

Muoviset takavaloumpiotkin olivat haalistuneet, joten nekin kokivat Kiiltotaikurin käsittelyn. Umpioiden kiillottaminen tekee autosta entistä ehomman, mutta on tarkkaa työtä. Muovi kuumenee kiillotuksessa herkästi ja voi pahimmillaan muuttaa lämmön johdosta muotoaan. Tämän vuoksi samaa kohtaa voi kiillottaa vain pienen hetken ennen kuin on siirryttävä eri paikan kimppuun.

Hyvin usein maalipinnaltaan kunnostettu auto saa pisteeksi iin päälle uudet rekisterikilvet, ja niinpä Mersuummekin kiinnitettiin uudet ajanmukaiset ”finnittömät” laatat vanhojen kuluneiden tilalle.

Projekti kouluarvosanoin: nelosesta seiskaksi

Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen lopputulos on kokonaisuutena vähintäänkin hemaiseva. Itse työn tehnyt Istolainen ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen.

– Onhan lopputuloksen näkeminen aina ilahduttavaa, vaikka tällä kertaa maalipinnan loppuarvosanaksi voidaan antaa vain 7-. Ero on kuitenkin huomattava, sillä lähtökohta oli korkeintaan nelosen arvoinen, Istolainen naurahtaa.

Mercedes-Benz S124 kiillotus

Muu toimitus sen sijaan on ollut erittäin tyytyväinen kiiltelevään ja nyt sisältäkin lähes uudelta näyttävään käytettyyn käyttötestiautoomme. Tästä kelpaa lähteä ajamaan kohti kesää kattoluukku avattuna.

Kommentit (2)

  • JANNE LAPPALAINEN

    Moikka, onko tämä Farmari Mese (oliko malli oikein🫣?) tulossa myyntiin ja jos on niin milloin/miten?

    • Moottorin toimitus

      Moi! Mercedes tulee jossain vaiheessa vielä tämän vuoden lopulla myyntiin. Aikataulu on vielä avoimena, mutta tiedotamme asiasta tarkemmin syksyllä.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat