3.3.2016

Lamborghini Centenario – 770 hevosvoimaa shokkiarvoa

Lamborghini Centenario

Sant'Agatasta kajahtaa Lamborghinin perustajan satavuotisten kunniaksi.

Jos autotalliinsa mielii jotain sellaista, joka ravistelee hereille pysähtyneenäkin, lienee Geneven autonäyttelyn paras vaihtoehto Lamborghini Centenario. 20 coupen ja 20 roadsterin tuotantoerä tosin myytiin jo loppuun viileään 1,75 miljoonan euron kappalehintaan (ilman veroja), joten metsästys kannattaa aloittaa suoraan käytettyjen autojen nettikaupasta.

Lamborghini Centenario

Parin miljoonan vastineeksi saa auton, joka juhlistaa Lamborghinin perustajan, Ferruccio Lamborghinin, satavuotissyntymäpäivää. Muotoilultaan auto on siinä mielessä tyypillistä Lamborghinia, että auton visuaalinen ilme iskee silmille kuin sitruunahappo. Kiilamainen muoto on tuttu monista viime vuosien Lamboista, mutta Centenario pistää erityisesti takaosan ilmanohjainten mittasuhteet aivan uusiin sfääreihin. Inspiraatiota on haettu 1970-luvun kilpa-autoista, mutta valmistaja sanoo siipien ja ilmanottoaukkojen olevan autossa puhtaasti käytännön syistä. Samalla ne toimivat kuulemma muistutuksena Centenarion "aerodynaamisesta ylivertaisuudesta". Auto näyttääkin kulkevan noin miljoonaa pysähtyneenäkin.

Lamborghini Centenario

Ihan miljoonaan Centenario ei kuitenkaan yllä. Vapaasti hengittävä V12 on periaatteessa tuttu Aventadorista ja Aventador SV:stä, mutta teholukemana on Lamborghinille ennätyksellinen 770 hevosvoimaa. Mikäli moottorista ottaa kaiken irti, saavutetaan 100 km/h 2,8 sekunnissa, ja 23,5 sekunnin päästä lähdöstä ollaan jo 300 km/h nopeudessa. Huippunopeus on yli 350 kilometriä tunnissa. Kyseisissä nopeuksissa Centenarion naurettavan isot siivet tuottavat paljon kaivattua downforcea. Vakautta tuovat myös Lamborghinin ensimmäinen nelipyöräohjaus ja merkille klassinen neliveto.

Lamborghini Centenario

Täysin hiilikuidusta tehty korirakenne tarkoittaa massiiviselle autolle verrattain maltillista 1 520 kilogramman painoa. Ja mikäli tielle juoksee jänis, keraamiset jarrut kiskovat Centenarion pysähdyksiin 100 km/h nopeudesta vain 30 metrin matkalla. Jousituksessa on käytetty Lamborghinin magneettikentällä ohjattavia magnetoreologisia iskunvaimentimia, dynaamisen ohjauksen saadessa uuden kalibroinnin nelipyöräohjausta varten.

Mielenkiintoisesti vaihdelaatikko on Lamborghinin oma ISR-vaihteisto, jossa lainataan kaksoiskytkinvaihteiston periaatteita, mutta toteutetaan ne yhdellä kytkimellä. Merkin nykyisen ISR-vaihteiston tyypillinen vaihtoaika on noin 50 millisekuntia. Painonsäästön lisäksi ISR-vaihteisto tuo merkin mukaan ajamiseen Lamborghinille sopivan tunnelatauksen.

Lamborghini Centenario

Lamborghinin väistyvä pääjohtaja Stephan Winkelmann kiittelee, että rajoitetun tuotantomäärän Centenario oli erinomainen tilaisuus suunnittelijoille ja insinööreille luoda jotain todella ainutkertaista.

– Tämä on mitä sopivin kunnianosoitus Ferruccio Lamborghinille hänen juhlavuotenaan, kommentoi Winkelmann. Kyseessä on Winkelmannin viimeinen tuotejulkistus Lamborghinilla, uusien tehtävien odottaessa Audin quattro-osaston johdossa.

Lamborghini Centenario

Lähde ja kuvat: Lamborghini

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat