3.7.2024

200 euroa bensiiniauton muuntoon – puoli vuotta aikaa hakea tukirahaa

Kuva Moottorin arkisto
tankkaus_bensan_hinta_8_2022_MJ

”Kaikki bensiiniautot saa nykyisin päivittää toimimaan uusiutuvalla E85-bioetanolilla, ja suurimmalle osalle autoista on jo saatavilla yhteensopivia muutossarjoja.”

Heinäkuu toi käyttöön puoli vuotta kestävän ajanjakson, joka mahdollistaa 200 euron tuen saamisen auton etanolipäivitykseen. Uusi laki muuntotuesta astui voimaan sunnuntaina ja muuntotukea voi nyt hakea suoraan Traficomilta sähköisellä lomakkeella.

– Hienoa, että muuntotuki palautettiin käyttöön, vaikka nyt vain puolen vuoden ajaksi, Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund iloitsee.

Lain perusteella muuntotukea voi hakea 15.12. asti. Tälle vuodelle käytettävissä on noin 2,4 miljoonaa euroa jo aiemmin päätettyä siirtomäärärahaa, joka riittää noin 12 000 etanolipäivitykseen.

– Kaikki bensiiniautot saa nykyisin päivittää toimimaan uusiutuvalla E85-bioetanolilla, ja suurimmalle osalle autoista on jo saatavilla yhteensopivia muutossarjoja. Kun olet päivittänyt autosi ja muutoskatsastanut sen, saat nyt siihen vielä Traficomin kautta 200 euron tuen.

Grönlundin mukaan uusiutuvalla E85-polttoaineella ajaminen laskee autoilun fossiilisia päästöjä merkittävästi.

– Itse polttoaine on myös bensiiniä halvempaa, ja sitä on saatavilla laajasti ympäri Suomen yli 180 huoltoasemalta. Suomessa myytävä E85-polttoaine on yli 104 oktaanista, mikä parantaa moottorin toimintaa ja lisää myös tehoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikki bensiini-autot tuen piirissä

Muuntotuki oli käytössä 2018–2022. Tuona ajanjaksona tehtiin Suomessa lähes 7 000 uutta etanolipäivitystä – vaikka silloin muuntotukea pystyi hakemaan käytännössä vain vanhemmille eli ennen 1.9.2009 käyttöönotetuille autoille.

– Nyt laki on onneksi muuttunut ja muutoksen voi tehdä kaikkiin bensiiniautoihin. Muuntotuki on erittäin kustannustehokas päästövähennystoimi, jolla mahdollistetaan oman autoilun päästöjen vähentäminen ihan jokaiselle autoilijalle.

Muutoskatsastus tarvitaan

Muuntotuen saamisen edellytyksenä on auton muutoskatsastaminen etanolikäyttöiseksi. Uudempien, 1.9.2009 jälkeen käyttöönotettujen autojen muutoskatsastukseen tarvitaan muutossarjan valmistajan antama, juuri kyseiseen autoon kohdistettu yhteensopivuustodistus. Ennen muutossarjan hankkimista kannattaa siis varmistaa, että myyjä pystyy antamaan tällaisen todistuksen, koska muuten muuntotukea ei voi hakea.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat