Älä aja vesilammikkoon – sade voi yllättää autoilijan kalliisti

Kuva Moottorin arkisto
Kesärengastesti

Rankkasateet voivat muuttaa tututkin tiet vaarallisiksi. Tielle kertyvät lammikot voivat aiheuttaa vakavia vaurioita ajoneuvoille.

Kesän myrskyjen iskiessä autoilijoilta vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta, sillä tielle muodostuvat vesilammikot voivat aiheuttaa vakavia vaurioita ajone uvoille ja pahimmillaan johtaa kalliisiin korjauksiin.

Kovien sateiden aikana viemäriverkostot voivat ylikuormittua, ja vettä kertyy helposti siltojen alle, tunneleihin ja muihin maaston painanteisiin. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa, että syvään veteen ajaminen voi olla kohtalokasta.

– Millään ajoneuvolla ei pidä ajaa niin syvään veteen, että vettä pääsee moottoritilaan, jossa on paljon herkkiä tunnistimia, laturi ja sähköjärjestelmän liittimiä. Vesi voi kulkeutua imuilman mukana sisälle moottoriin ja aiheuttaa kalliin moottorivaurion. Myös nopea lämpötilan vaihtelu, kuuman moottorin joutuessa kosketuksiin kylmän veden kanssa, saattaa aiheuttaa vaurioita, Vesalainen varoittaa.

Lisäksi kuuman moottorin joutuessa kosketuksiin kylmän veden kanssa voi syntyä nopea lämpötilan vaihtelu, joka saattaa vaurioittaa moottoria.

Nyrkkisääntö on selvä: jos veden pinta yltää auton pohjaan, paikkaa ei pidä ylittää. Tilannetta voi arvioida muiden ajoneuvojen avulla, mutta on hyvä muistaa, että eri autojen maavarat vaihtelevat. Myös vastaantulevat tai edellä ajavat autot voivat nostattaa aallokkoa, joka hetkellisesti nostaa vedenpintaa.

– Ennen matalaankin lammikkoon ajoa vauhtia pitää joka tapauksessa hiljentää huomattavasti. Mikäli veden syvyys arveluttaa, on parempi kääntyä ympäri ja palata tulosuuntaan kuin ottaa turhia riskejä, Vesalainen painottaa.

Moni ei myöskään tiedä, että veteen ajamisesta aiheutuneet tekniset viat eivät useimmiten kuulu vakuutusten piiriin. Korvauskäytännöt vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, mutta pääsääntöisesti kyseessä on kuljettajan vastuulla oleva riski.

Vesiliirto vaanii sateisilla teillä

Sateen aikana myös pääteiden ajourat täyttyvät vedellä, mikä lisää vesiliirron riskiä. Vesalaisen mukaan vesiliirron voi välttää parhaiten huolehtimalla renkaiden kunnosta, välttämällä ajamista vetisissä urissa ja säätämällä ajonopeus kelin mukaiseksi.

Mikäli sade yltyy todella voimakkaaksi, on järkevintä pysähtyä turvalliseen paikkaan ja odottaa pahimman kuuron menevän ohi. Rankimmat sateet kestävät harvoin pitkään, mutta niiden aikana liikenteessä liikkuminen voi olla hengenvaarallista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat