Tasoristeysturvallisuus parantunut ennätyksellisesti – onnettomuudet laskussa

Kuva Moottorin arkisto

Suomessa sattui vuonna 2024 ennätyksellisen vähän tasoristeysonnettomuuksia. Väyläviraston pitkäjänteinen työ turvallisuuden parantamiseksi tuottaa tulosta, ja kesän kampanjointi jatkaa tärkeää viestintää tienkäyttäjille.

Kesäkuun 5. päivänä vietetään kansainvälistä tasoristeysturvallisuuspäivää, ja Suomessa siihen on tänä vuonna erityistä syytä. Vuonna 2024 tasoristeysonnettomuuksia tapahtui vain kymmenen – vähemmän kuin koskaan aiemmin. Vielä vuoteen 2021 asti onnettomuuksia sattui keskimäärin 29 vuodessa, mutta viime vuosina suunta on ollut selvästi laskeva: vuosina 2022 ja 2023 onnettomuuksia oli 13 kummassakin.

– Tasoristeysturvallisuus on kehittynyt hyvään suuntaan, mikä kannustaa jatkamaan turvallisuustyötä edelleen. Tavoitteemme on saada onnettomuudet yhä lähemmäksi nollaa ja se, ettei kukaan kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti tasoristeysonnettomuuksissa, kertoo turvallisuusasiantuntija Kaisa-Elina Porras Väylävirastosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasoristeysohjelma keskiössä

Merkittävä tekijä turvallisuuden parantumisessa on ollut Väyläviraston vuonna 2018 käynnistämä tasoristeysohjelma. Vuonna 2024 ohjelman puitteissa poistettiin tai parannettiin noin sata tasoristeystä. Uusia tasoristeyksiä ei enää rakenneta kuin poikkeustapauksissa, ja vuosittain ohjelmaan käytetään noin 15 miljoonaa euroa.

– Tasoristeysohjelman lisäksi poistoja ja parannuksia tehdään sekä muiden hankkeiden että perusradanpidon puitteissa. Tasoristeysten poistoon ja parantamiseen käytetään vuosittain noin 15 miljoonaa euroa, Porras kertoo.

Turvallisuus alkaa käyttäytymisestä

Vaikka infrastruktuuri kehittyy, kuljettajien oma toiminta on edelleen ratkaisevassa roolissa. Ennen tasoristeystä on hidastettava vauhtia ja varmistettava, että ylitys on turvallinen. Erityisesti puomien ja varoituslaitteiden noudattaminen on elintärkeää.

– Tasoristeyksissä kannattaa keskittyä olennaiseen: unohda puhelin, ota kuulokkeet pois ja katso molempiin suuntiin. Jos puomit ovat laskemassa tai jo alhaalla, odota rauhassa. Se on pieni hetki, joka voi pelastaa hengen, Porras muistuttaa.

Kesän kampanja näkyy ja kuuluu

Väylävirasto jatkaa turvallisuustyötään myös viestinnän keinoin. Kesän aikana toteutettava kampanja ”Pysäyttävän huonot vitsit” näkyy ja kuuluu laajasti muun muassa Ylen kanavilla, elokuvateattereissa, sosiaalisessa mediassa ja sotilaskodeissa.

Kampanja on toteutettu yhteistyössä Traficomin, Liikenneturvan, Poliisin, Suomen Tieyhdistyksen, Autokoululiiton, VR:n ja Nuorisotyö raiteilla -hankkeen kanssa. Tavoitteena on herättää huomiota ja muistuttaa, että pienillä valinnoilla voi olla suuri vaikutus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat