16.11.2016

Arvostetuin vikaraportti paljastaa: onko autosi pommi vai timantti?

Saksalaiset autot ovat kohentaneet laatuaan, mutta japanilaisen laadun ylivoima hiipuu. Tulos paljastuu Saksan suurimman katsastajan TÜVin raportista.

Raportti paljastaa myös, että autoissa on järkyttävän suuria eroja eri mallien ja vuosimallien välillä.

TÜV-katsastusraportti on arvostetuin eurooppalainen vikaraportti. Se on koottu lähes 8,9 miljoonasta määräaikaiskatsastuksesta Saksassa aikavälillä heinäkuu 2015 – kesäkuu 2016.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saksalaiset porskuttavat

Ainoastaan yksi japanilainen (Mazda 2) sijoittui kymmenen kärkeen nuorimmassa 2–3-vuotiaiden ikäryhmässä. Saksalaiset nappasivat kaikki muut kymmenen kärjessä -sijoitukset. Se on vahva osoitus saksalaisten autojen laadun paranemisesta.

Mazda 2 vm. 2007–2014

Pikkuautojen paras, Mazda 2, puolustaa ansiokkaasti japanilaisten laatumainetta 6. sijalla 2–3-vuotiaiden ikäryhmässä, missä seuraava japanilainen (Mitsubishi ASX) löytyy vasta 23. sijalta!

Kun auto vanhenee, japanilaisten sijoitukset kohenevat. Varsinkin Mazda ja Toyota porskuttavat vanhemmissa ikäryhmissä hyvillä tuloksilla. Mazda 3 nappasi ykköstilan 6–7-vuotiaiden ryhmässä. Toyotalle ei ykköstiloja herunut.

Mersun ylivoimaa

Mersun viime vuosien voittoputki jatkuu: 2–3-vuotiaiden ryhmässä kymmenen parhaan joukossa on peräti viisi mersua!

Porsche 911 vm. 2012->
Porsche 911 (991) vm. 2012->

Mercedes-Benz GLK ja Porsche 911 ovat koko tilaston parhaat. Niistä löytyi vain 2,1 isoa vikaa sataa autoa kohti (vikaprosentti 2,1). Mercedes-Benz B-sarja oli kolmas, A-sarja neljäs ja SLK viides.

Mercedes-Benz GLK vm. 2008–2015
Mercedes-Benz GLK vm. 2008–2015

Mersun iso katumaasturi ML oli kuudenneksi paras tasapistein Mazda 2:n kanssa mainiolla vikaprosentilla 2,5. Yhdysvalloissa valmistettava ML oli vuosikausia mersun murheenkryyni.

Jo viime vuonna ML nousi kärkikymmenikköön 2–3-vuotiaiden ikäryhmässä. Edelleen ML-sarjan vanhempi malli on viimeisenä vanhimmassa 10–11-vuotiaiden ikäryhmässä. Se on koko tilaston runsasvikaisin malli. Uudemman ML:n laadun parannus on huikea, murheenkryynistä kärkisijoille!

Järkyttäviä laatueroja

Tuloslista sisältää viisi ikäryhmää. Jaossa on 50 kymmenen kärjessä -sijaa ja 50 kymmenen hännillä -sijaa kun kaikki autojen viisi ikäryhmää ovat mukana. Kärjessä valtikka vaihtui, kun pitkäaikainen ykkönen Toyota menetti kärkitilan mersulle.

TOP 10 -sijoitukset:

Mersu porskuttaa nyt kärjessä ohittaen Toyotan. Mersulla on eniten 10 kärjessä -sijoituksia, peräti 13. Toyota ja Audi jakavat hopeatilan (9 TOP 10-sijoitusta), Mazda ja Porsche ovat neljäntenä (5). Seuraavina ovat BMW, Opel ja Volkswagen (2), Ford, Honda, Hyundai, Mini ja Mitsubishi (1).

FLOP 10 -sijoitukset:

10 hännillä -sijoituksia keräsivät eniten Chevrolet ja Renault (10), kolmantena Dacia ja Fiat (5), seuraavina Volkswagen (5), Ford (4), Kia (3), Alfa Romeo ja Citroën (2), Hyundai ja Mercedes-Benz (1).

Muutama merkki löytyy sekä parhaimpien että heikoimpien joukosta. Tällaisia ovat Ford, Hyundai, Mercedes-Benz ja Volkswagen. Laatu on heitellyt saman merkin eri mallien ja vuosimallien välillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokokuokkiensa parhaat

Mercedes-Benz C-sarja (W204) vm. 2008–2014 )

TÜV on luokitellut 2–3-vuotiaiden parhaat autot myös viidessä kokoluokassa. Niiden parhaat ovat:

PikkuautotMazda 22,5 (vikaprosentti)
Pienempi keskiluokkaMercedes-Benz A-sarja2,3
Isompi keskiluokkaMercedes-Benz C-sarja2,9
Tila-autotMercedes-Benz B-sarja2,2
Katumaasturit (SUV)Mercedes-Benz GLK2,1

Kolmivuotiaiden hänniltä löytyvät korealaiset Kia Sportage (vikaprosentti 11,5), Kia Sorento (11,2) ja Chevrolet Captiva (11,0).

Muiden ikäryhmien parhaat ja huonoimmat autot:

  • 4–5-vuotiaiden paras on Mercedes-Benz SLK (vikaprosentti 2,9) ja huonoin Dacia Logan (vikaprosentti 22,6).
  • 6–7-vuotiaiden paras on Mazda 3 (6,8) ja huonoin Chevrolet Matiz (31,6).
  • 8–9-vuotiaiden paras on Porsche 911 (9,9)  ja huonoin Renault Laguna (35,3).
  • 10–11-vuotiaiden paras on Porsche 911 (10,4) ja huonoin Mercedes-Benz ML (42,0).

Arvostetuin vikaraportti

TÜVin keräämät tulokset on esitetty autojen viidessä eri ikäryhmässä 10–11-vuotiaisiin asti.

Automallit ovat paremmuusjärjestyksessä katsastuksessa hylkäykseen johtavien isojen vikojen perusteella. Viat vaikuttavat merkittävästi turvallisuuteen tai ympäristöön. Isot viat on korjattava ja auto tuotava jälkitarkastukseen. Vasta sitten auto saa hyväksymismerkinnän.

Raportissa on mukana 8,9 miljoonaa määräaikaiskatsastusta 224 eri automallista. Raportti on tilastollisesti erittäin luotettava, mikä on nostanut TÜV-raportin arvostuksen omaan luokkaansa.

TÜV-katsastusraportti julkaistiin jo 46. kerran.

Vähintään tuhat katsastusta

Mukana raportissa ovat vain sellaiset mallit, joista on saatavana vähintään tuhannen katsastuksen tiedot kussakin ikäryhmässä.

Tästä syystä joitakin kiinnostavia malleja puuttuu (esimerkiksi Volvo S80). Myöskään kaikista uudehkoista malleista ei ole ehtinyt kertyä riittävästi aineistoa. (esimerkiksi Peugeot 508).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hylkäykset vähenivät

Raportin perusteella autojen laatu ja mahdollisesti myös autoista huolehtiminen ovat parantuneet.   Keskimääräinen hylkäysprosentti laski merkittävästi – lähes kolme prosenttiyksikköä. Nyt julkaistussa raportissa autoista hylättiin 19,7 prosenttia, edellisvuonna 22,6 prosenttia.

Parantuneesta tilanteesta huolimatta edelleen lähes viidennes Saksan 45,1 miljoonasta henkilöautosta on heikossa kunnossa.

Määräaikaiskatsastus on välttämätön, jotta huonokuntoiset autot saadaan korjattua tai pois liikenteestä. Puolueeton määräaikaiskatsastus on merkittävää liikenneturvallisuustyötä. Huonoja ja keliin sopimattomia renkaita lukuun ottamatta teknisten vikojen osuus onnettomuuksien syynä on hyvin pieni – kiitos määräaikaiskatsastuksen.

Keski-ikä noussut

Henkilöautojen keski-ikä Saksassa on noussut nopeasti, kuudessa vuodessa 8,1:stä 9,2 vuoteen.

Mielenkiintoista on, että vuonna 1960 keski-ikä oli vain 3,7 vuotta ja vuonna 2000 se oli 6,9 vuotta.

Autokannan ikääntyminen ja puutteet huollossa näkyvät hylkäysmäärissä. Alle kolmevuotiaista hylätään keskimäärin vain 5,7 prosenttia, mutta 10–11-vuotiaista 27,1 prosenttia

2–3-vuotiaiden autojen vikamäärien suuret erot johtuvat pääosin automallien laatueroista. Suurin osa kilometreistä tai jopa kaikki on ajettu takuuaikana – takuun pituudesta riippuen.

Vanhemmissa ikäryhmissä auton kuntoon vaikuttavat automallin laadun ohella lisäksi käyttäjän huolellisuus, määräaikaishuoltojen teettäminen, vikojen korjauttaminen, ajo-olosuhteet, ajotapa, kuormitus sekä erot eri mallien ajomäärissä.

Ongelmina valot ja jarrut

Katsastuksessa tarkistetaan turvallisuuden ja ympäristön kannalta keskeisiä kohtia: Akselistot ja pyöräntuenta, jarrut, ohjauslaitteet, ympäristökuormitus (öljyvuodot, pakoputkisto ja pakokaasupäästöt), valaisimet ja muut sähkölaitteet sekä korin ruostevauriot.

Katsastuksessa havaitut merkittävät, isot viat painottuvat useimmiten valaisimiin, jarruihin ja ympäristökuormitukseen. Myös pyöräntuennan ja ohjauslaitteiden nivelvaivat ovat merkittävä hylkäysperuste.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matkan tyssää sähkövika

Katsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin tielle pysäyttävät tekniset viat.  Joka kolmas automatkan keskeytyminen johtuu akkuongelmasta, paljastuu saksalaisen autoilijajärjestö ADACin kattavasta tiepalveluraportista. Akku- ja sähkölaiteviat muodostavat yli puolet auton tielle jättävistä teknisistä vioista.

Lisää: https://adac.de/infotestrat/unfall-schaeden-und-panne/pannenstatistik/default.aspx

Ajomäärissä huikeita eroja

TÜV-raportin suuri ansio on, että tulostaulukoissa on mainittu automallien keskimääräinen ajomäärä (matkamittarilukema) kussakin ikäryhmässä. Näin tulokset voi suhteuttaa ajomäärään.  Lukija voi halutessaan painottaa kiinnostavimpien mallien vikaprosentit ajomäärällä.

Ammattikäytössä, esimerkiksi taksina ja ”kaupparatsuautona” suositut mallit kärsivät tilastossa suuren ajomääränsä vuoksi.  Esimerkiksi Audi A6, BMW 5-sarja, Mercedes-Benz E-sarja, Ford Mondeo, Volkswagen Passat ja Volvo V70.  Myös isoilla katumaastureilla ja tila-autoilla ajetaan paljon.

Piskuisilla A-segmentin pikkuautoilla (esimerkiksi Ford Ka) sekä urheilu- ja avoautoilla ajetaan yleensä vähän, jopa vähemmän kuin B-segmentin pikkuautoilla (esimerkiksi Ford Fiesta, Škoda Fabia).

Kalliita urheilu- ja edustusautoja huolletaan ja puunataan huolellisemmin kuin halpoja pikkuautoja.

Mersu petrannut vuodesta 2007

Parikymmentä vuotta sitten mersuissa alkoi näkyä merkille ennen kuulumatonta laadun vaihtelua, ruostumista ja ongelmia alihankkijoiden valmistamien komponenttien kanssa, esimerkkinä ensimmäisen C-sarjan (W202) Lucas-ruiskutuspumput ja E-sarjan (W211) sähköhydrauliset SBC-jarrut.

Myöskään Daimler-Chrysler -yhteistyöseikkailu vuosina 1995–2007 ei ollut omiaan parantamaan laatua. Lisäksi mersu laajensi nopeasti mallistoa eri kokoluokkiin, kohensi varustetasoa ja pudotti hintoja. Mallitulvan huumassa kaikkea ei ehditty kokeilla kunnolla. Keskentekoisia tuotteita pääsi kauppaan. Yhteistyö Chryslerin kanssa lopetettiin vuonna 2007.

Sen jälkeen otettiin lusikka kauniiseen käteen. Vuoden 2007 jälkeen esiteltyjen mallien laatu alkoi kohentua Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetschen organisoiman kurinpalautuksen ansiosta. Daimler oppi standardoimaan komponentit, ja yhteisiä osia käytetään mahdollisimman paljon eri malleissa, mikä helpottaa logistiikkaa ja kohentaa laatua. Tulokset näkyvät luotettavuusraporteissa ja erityisesti tässä katsastustilastossa, jossa mersu otti 10 kärjessä valtikan pois Toyotalta.

Mercedes-Benzin murheenkryyni oli Yhdysvalloissa valmistettavan ison ML-katumaasturin ensimmäisen sukupolven (W 163) vikaherkkyys. Se on viimeisenä vanhimmassa ikäryhmässä. Seuraava malli (W 164) on laadukkaampi. Uusin malli (W 166) on koko tilaston kuudenneksi paras. Huikea parannus!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laadunparannus ottaa koville

Volkswagen Sharan (1995–2010)

Volkswagenin ja Fordin heikoin malli on yhteinen, ensimmäisen sukupolven Ford Galaxy / Volkswagen  Sharan / Seat Alhambra -tila-auto, jota valmistettiin Portugalissa. Se on kehnon maineessa. Onneksi valmistajat älysivät lopettaa yhteistyöprojektin ja seuraajamallit ovat merkittävästi parempia. Ford Ka’n laatu vaihtelee suuresti vuosimallista riippuen.

Ranskalaisille laadun parannus ottaa koville. Joitakin uudempia malleja löytyy keskiryhmästä, mutta Renault Laguna ja Kangoo sekä Citroën C4 ja C5 löytyvät häntäpäästä vanhemmissa ikäryhmissä.

Halpa on käytössä kallis

Korealaiset eivät liiemmin kärkipaikkoja hätyyttele. Chevrolet Matiz, Spark, Cruze ja Captiva  löytyvät häntäpäästä useammassa ikäryhmässä. Kia Sportage- ja Kia Sorento- katumaasturit ovat viimeisinä 2–3-vuotiaiden ikäryhmässä.

Dacia Duster

Halpamerkki Dacian mallit Duster, Sandero ja Logan ovat häntäpäässä. TÜV toteaa, että halpa (ostettaessa) tulee (käytössä) kalliiksi.

2–3 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 5,7 prosenttia *

SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Mercedes-Benz GLK52 0002,1
1.Porsche 91129 0002,1
3.Mercedes-Benz B-sarja40 0002,2
4.Mercedes-Benz A-sarja40 0002,3
5.Mercedes-Benz SLK29 0002,4
6.Mazda 233 0002,5
6.Mercedes-Benz ML63 0002,5
8.Opel Adam26 0002,6
8.Opel Mokka35 0002,6
10.Audi Q561 0002,7
11.Mercedes-Benz C-sarja57 0002,9
12.Audi Q345 0003,0
13.Audi A6 / A779 0003,1
13.Audi TT35 0003,1
15.BMW X145 0003,2
15.Volkswagen Golf Plus33 0003,2
17.Mercedes-Benz E-sarja Coupé41 0003,3
18.Audi A136 0003,4
18.Audi A347 0003,4
18.Škoda Citigo34 0003,4
21.Audi A4 / A573 0003,5
21.Škoda Octavia53 0003,5
23.Mitsubishi ASX42 0003,6
23.Volvo V4048 0003,6
25.Volkswagen Golf43 0003,7
26.Mazda 335 0003,8
26.Seat Leon44 0003,8
26.Volkswagen Beetle34 0003,8
29.Toyota Yaris32 0003,9
30.Seat Altea44 0004,0
30.Smart Fortwo28 0004,0
30.Toyota Verso42 0004,0
30.Volvo XC6063 0004,0
34.BMW X355 0004,1
34.Mercedes-Benz E-sarja83 0004,1
36.Volvo S60 / V6061 0004,2
37.Honda Jazz30 0004,3
37.Kia Picanto28 0004,3
37.Mini33 0004,3
37.Opel Agila23 0004,3
37.Toyota Auris36 0004,3
37.Volkswagen Up!32 0004,3
43.Honda Civic44 0004,4
43.Mini Countryman39 0004,4
43.Opel Astra49 0004,4
43.Volkswagen Polo36 0004,4
47.Honda CR-V41 0004,5
47.Opel Meriva32 0004,5
47.Seat Mii31 0004,5
47.Suzuki SX435 0004,5
51.BMW 1-sarja44 0004,6
51.Mazda CX-544 0004,6
51.Renault Modus27 0004,6
54.Peugeot 20835 0004,7
55.Ford Fiesta48 0004,8
55.Hyundai ix2030 0004,8
57.Hyundai i3040 0004,9
57.Renault Scénic41 0004,9
57.Škoda Fabia39 0004,9
57.Volkswagen Eos38 0004,9
61.Nissan Juke36 0005,0
62.BMW 3-sarja / 4-sarja61 0005,1
62.Ford C-Max45 0005,1
62.Mazda 541 0005,1
62.Volkswagen Tiguan47 0005,1
66.BMW X5 / X664 0005,2
66.Ford Focus51 0005,2
66.Ford B-Max30 0005,2
66.Ford Kuga48 0005,2
66.Mitsubishi Colt32 0005,2
66.Toyota RAV441 0005,2
72.Mazda 646 0005,3
72.Škoda Yeti43 0005,3
72.Suzuki Swift35 0005,3
75.Kia Venga31 0005,4
75.Nissan Note38 0005,4
75.Toyota Avensis51 0005,4
78.Fiat Panda28 0005,5
78.Seat Ibiza39 0005,5
78.Suzuki Jimny27 0005,5
78.Volkswagen Touareg66 0005,5
82.Suzuki Grand Vitara40 0005,6
83.Mitsubishi Outlander50 0005,7
Keskiarvo5,7
84.Kia Cee'd40 0005,8
84.Nissan Qashqai44 0005,8
84.Opel Corsa33 0005,8
84.Opel Zafira58 0005,8
84.Škoda Roomster40 0005,8
84.Toyota Yaris Hybrid32 0005,8
90.Kia Rio35 0006,1
91.Škoda Superb76 0006,3
92.Citroën C445 0006,4
92.Hyundai i1028 0006,4
92.Renault Mégane50 0006,4
95.Citroën C4 Picasso49 0006,5
96.BMW 5-sarja70 0006,6
97.Chevrolet Cruze45 0006,7
97.Citroën C3 Picasso36 0006,7
97.Citroën Berlingo50 0006,7
97.Renault Clio33 0006,7
97.Volkswagen Passat85 0006,7
102.Hyundai ix3541 0006,8
102.Peugeot 10731 0006,8
104.Alfa Romeo Giulietta40 0006,9
104.Citroën C565 0006,9
104.Opel Insignia67 0006,9
104.Renault Twingo32 0006,9
108.Toyota Aygo35 0007,1
108.Volkswagen Scirocco42 0007,1
110.Dacia Sandero37 0007,4
111.Citroën C134 0007,5
111.Seat Alhambra65 0007,5
111.Volkswagen Touran65 0007,5
114.Nissan Micra28 0007,6
114.Volvo V70 / XC7069 0007,6
114.Volkswagen CC64 0007,6
117.Ford Galaxy73 0007,8
118.Hyundai i2032 0007,9
118.Peugeot 30849 0007,9
118.Volkswagen Sharan68 0007,9
121.Citroën C337 0008,0
122.Ford S-Max67 0008,2
122.Volkswagen Caddy Life59 0008,2
124.Ford Mondeo74 0008,3
125.Renault Kangoo46 0009,0
126.Dacia Duster51 0009,2
126.Fiat 50028 0009,2
128.Ford Ka31 0009,4
129.Dacia Logan43 0009,8
130.Fiat Punto33 00010,5
131.Chevrolet Spark30 00010,6
132.Chevrolet Captiva49 00011,0
133.Kia Sorento52 00011,2
134.Kia Sportage43 00011,5

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4–5 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 10,1 prosenttia *

SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Mercedes-Benz SLK41 0002,9
2.Audi A6 / A788 0004,2
3.Audi TT57 0004,4
4.Audi Q586 0004,8
4.Porsche 91147 0004,8
6.Mitsubishi ASX71 0005,0
7.Audi A157 0005,4
8.BMW X168 0005,6
8.Hyundai ix2052 0005,6
8.Mazda 360 0005,6
8.Mercedes-Benz GLK75 0005,6
12.Mini Countryman58 0005,7
13.Opel Agila37 0005,8
14.Audi A371 0006,0
14.Ford Focus66 0006,0
14.Volvo S60 / V6085 0006,0
17.Mazda 253 0006,2
17.Volkswagen Golf Plus54 0006,2
19.Audi A4 / A593 0006,3
19.Volvo XC6091 0006,3
21.Ford C-Max67 0006,7
22.Mercedes-Benz E-sarja Coupé62 0006,9
22.Opel Meriva52 0006,9
24.Suzuki Swift56 0007,0
24.Toyota Yaris54 0007,0
26.Mini54 0007,1
26.Toyota Verso68 0007,1
28.Mercedes-Benz C-sarja82 0007,2
28.Opel Astra68 0007,2
30.Honda CR-V66 0007,3
31.Mercedes-Benz E-sarja115 0007,4
32.Toyota Avensis84 0007,5
32.Volkswagen Eos56 0007,5
34.Hyundai ix3564 0007,6
34.Škoda Yeti70 0007,6
34.Volkswagen Golf73 0007,6
37.Kia Venga54 0007,8
38.Ford Fusion49 0007,9
38.Nissan Juke55 0007,9
38.Seat Altea69 0007,9
41.BMW 1-sarja72 0008,0
41.Mitsubishi Colt52 0008,0
43.BMW X5 / X698 0008,1
44.BMW X377 0008,2
44.Volkswagen Polo57 0008,2
46.Mazda 566 0008,3
46.Renault Modus47 0008,3
48.BMW 3-sarja89 0008,6
48.Honda Jazz50 0008,6
50.Ford Fiesta58 0008,7
50.Ford Kuga77 0008,7
50.Nissan Micra47 0008,7
50.Toyota Auris58 0008,7
54.Škoda Fabia62 0008,9
55.Seat Leon72 0009,0
56.Alfa Romeo Giulietta62 0009,2
56.Škoda Roomster65 0009,2
58.Honda Civic58 0009,3
58.Renault Scénic72 0009,3
58.Smart Fortwo45 0009,3
58.Toyota RAV468 0009,3
62.Opel Insignia92 0009,5
63.Suzuki Grand Vitara63 0009,6
63.Volvo S40 / V5090 0009,6
65.Mercedes-Benz A-sarja52 0009,7
65.Škoda Superb102 0009,7
67.Nissan Note60 0009,9
67.Peugeot 10748 0009,9
67.Suzuki SX455 0009,9
70.Mazda 677 00010,0
70.Volkswagen Touran88 00010,0
72.Citroën C471 00010,1
72.Opel Corsa54 00010,1
72.Renault Laguna84 00010,1
72.Seat Ibiza64 00010,1
Keskiarvo10,1
76.Mercedes-Benz B-sarja61 00010,2
76.Škoda Octavia92 00010,2
78.Citroën C153 00010,3
79.Citroën C356 00010,4
80.BMW 5-sarja99 00010,5
80.Nissan Qashqai70 00010,5
82.Volvo V70 / XC70107 00010,6
83.Suzuki Jimny47 00010,8
83.Toyota Aygo50 00010,8
83.Volkswagen Tiguan71 00010,8
86.Kia Sportage67 00010,9
86.Opel Zafira79 00010,9
88.Volkswagen Scirocco66 00011,0
89.Hyundai i1047 00011,1
89.Volkswagen Caddy Life86 00011,1
91.Seat Alhambra90 00011,3
92.Mitsubishi Outlander77 00011,5
93.Hyundai i3063 00011,6
93.Kia Sorento81 00011,6
95.Renault Mégane71 00011,7
96.Peugeot 30869 00012,0
97.Citroën C3 Picasso61 00012,1
98.Peugeot 20754 00012,2
99.Citroën C4 Picasso78 00012,3
99.Volkswagen Passat109 00012,3
101.Kia Cee'd67 00012,4
102.Volkswagen CC91 00012,7
103.Citroën C5101 00012,8
103.Hyundai i2054 00012,8
105.Ford S-Max91 00013,2
106.Citroën Berlingo77 00013,5
107.Ford Mondeo97 00013,6
107.Volkswagen Sharan95 00013,6
109.Ford Galaxy103 00013,7
109.Renault Clio53 00013,7
111.Kia Picanto48 00014,3
112.Renault Twingo48 00014,4
113.Dacia Duster68 00014,6
114.Ford Ka49 00014,7
115.Fiat Punto57 00014,9
116.Chevrolet Captiva71 00015,0
116.Fiat 50046 00015,0
118.Chevrolet Spark50 00015,3
119.Volkswagen Fox54 00015,4
120.Chevrolet Cruze64 00017,8
121.Dacia Sandero58 00018,1
122.Fiat Panda50 00018,4
123.Renault Kangoo69 00018,5
124.Dacia Logan72 00022,6

6–7 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 15,2 prosenttia *

SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Mazda 375 0006,8
2.Porsche 91155 0007,4
3.Audi TT79 0007,7
4.BMW X184 0008,0
5.Toyota Avensis93 0008,1
6.Audi Q5113 0008,8
6.Volkswagen Golf Plus76 0008,8
8.Mercedes-Benz GLK99 0008,9
9.Toyota Yaris71 0009,8
10.Mercedes-Benz E-sarja125 00010,1
10.Mercedes-Benz SLK61 00010,1
12.Volkswagen Golf93 00010,5
13.Ford Kuga102 00010,7
14.Audi A4 / A5117 00010,8
14.Ford Fusion67 00010,8
14.Opel Insignia96 00010,8
14.Volvo XC60123 00010,8
18.Audi A396 00010,9
18.Mitsubishi Colt74 00010,9
20.Honda CR-V96 00011,1
21.Honda Jazz72 00011,2
21.Renault Scénic85 00011,2
23.Mini76 00011,3
23.Volkswagen Eos82 00011,3
25.Toyota Aygo67 00011,6
26.Mercedes-Benz A-sarja71 00011,7
26.Toyota Auris77 00011,7
28.Mazda 272 00011,8
29.Mercedes-Benz C-sarja103 00012,2
29.Toyota RAV486 00012,2
31.Ford Focus C-Max93 00012,3
31.Toyota Corolla Verso99 00012,3
33.Peugeot 10765 00012,4
33.Volkswagen Touran113 00012,4
35.Smart Fortwo60 00012,7
36.Suzuki SX478 00012,8
37.Škoda Superb110 00012,9
38.BMW 1-sarja90 00013,1
38.Mercedes-Benz B-sarja80 00013,1
40.Opel Meriva A69 00013,2
40.Škoda Octavia112 00013,2
42.Ford Fiesta72 00013,4
42.Honda Civic85 00013,4
42.Hyundai i2067 00013,4
45.Citroën C169 00013,5
45.Mercedes-Benz CLK80 00013,5
45.Volkswagen New Beetle69 00013,5
48.Volkswagen Scirocco III89 00013,7
48.Volkswagen Tiguan96 00013,7
50.BMW 3-sarja111 00013,8
51.Volvo V70 / XC70139 00013,9
51.Volkswagen Caddy Life110 00013,9
53.Opel Astra92 00014,0
54.Opel Agila56 00014,1
55.Audi A6146 00014,2
56.Mazda 698 00014,3
56.Škoda Fabia80 00014,3
58.Opel Corsa71 00014,7
58.Volkswagen Touareg127 00014,7
60.Škoda Roomster88 00014,9
60.Volkswagen Polo73 00014,9
62.Nissan Micra69 00015,0
62.Renault Modus65 00015,0
62.Seat Ibiza83 00015,0
65.Opel Zafira102 00015,2
Keskiarvo15,2
66.Nissan Note79 00015,3
67.BMW 5-sarja136 00015,4
67.Suzuki Grand Vitara87 00015,4
69.Ford Ka61 00015,6
70.BMW X5129 00015,7
70.Volkswagen Passat CC117 00015,7
72.Hyundai Matrix74 00015,8
73.Citroën C3 Picasso78 00016,0
73.Peugeot 30892 00016,0
75.Volvo S40 / V50118 00016,2
76.BMW X3107 00016,3
76.Hyundai i3086 00016,3
78.Renault Mégane84 00016,5
79.Seat Altea93 00016,6
80.Citroën Berlingo101 00016,8
80.Suzuki Jimny69 00016,8
82.Ford Focus97 00017,1
83.Kia Sportage89 00017,2
83.Mercedes-Benz ML129 00017,2
85.Ford S-Max123 00017,3
86.Citroën C4 Picasso102 00017,6
86.Seat Leon96 00017,6
88.Mitsubishi Outlander104 00017,7
89.Ford Mondeo128 00017,8
90.Renault Laguna108 00017,9
91.Suzuki Swift77 00018,2
92.Hyundai i1061 00018,3
93.Citroën C5117 00018,7
94.Citroën C368 00018,9
94.Fiat 50066 00018,9
96.Mazda 593 00019,2
97.Kia Cee'd91 00019,3
98.Kia Sorento113 00019,4
98.Nissan Qashqai91 00019,4
100.Volkswagen Passat143 00019,6
101.Renault Clio73 00019,8
102.Kia Picanto62 00020,1
103.Dacia Sandero73 00020,3
104.Fiat Punto78 00020,4
105.Peugeot 20774 00020,7
106.Ford Galaxy135 00020,9
107.Kia Rio79 00021,1
108.Fiat Panda64 00021,6
109.Volkswagen Sharan131 00021,8
110.Hyundai Tucson89 00022,3
111.Citroën C485 00023,7
112.Renault Twingo66 00023,8
112.Volkswagen Fox72 00023,8
114.Dacia Logan97 00025,1
115.Renault Kangoo94 00027,3
116.Chevrolet Captiva107 00029,4
117.Chevrolet Matiz60 00031,6

8–9 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 20,9 prosenttia *

SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Porsche 91165 0009,9
2.Audi TT95 00011,5
3.Mazda 280 00012,4
4.Mercedes-Benz SLK76 00012,8
5.Toyota Auris95 00012,9
6.Volkswagen Golf Plus100 00013,0
7.Toyota Corolla Verso120 00013,2
8.Toyota Yaris89 00014,5
9.Mercedes-Benz C-sarja112 00014,7
10.Mini92 00014,9
11.Ford Fusion84 00015,0
11.Mercedes-Benz A-sarja91 00015,0
11.Smart Fortwo71 00015,0
14.Volkswagen Tiguan110 00015,7
15.Volkswagen Golf117 00015,8
16.Peugeot 10785 00015,9
16.Toyota Aygo86 00016,2
18.Audi A3122 00016,4
18.Honda CR-V113 00016,4
20.Suzuki SX494 00016,5
20.Volkswagen Eos99 00016,5
22.Ford Fiesta89 00016,6
22.Volkswagen New Beetle88 00016,6
24.Mercedes-Benz B-sarja96 00017,0
25.Mitsubishi Colt93 00017,1
26.Toyota Avensis130 00017,3
27.Honda Jazz91 00017,5
28.Opel Agila79 00017,7
29.Toyota RAV4113 00017,8
30.BMW X5156 00017,9
30.Citroën C189 00017,9
30.Honda Civic107 00017,9
33.Ford S-Max143 00018,0
33.Opel Corsa87 00018,0
35.Suzuki Grand Vitara102 00018,1
36.Audi A4143 00018,2
36.Volkswagen Touran139 00018,2
38.BMW X3133 00018,4
38.Mercedes-Benz CLK100 00018,4
40.Hyundai Getz88 00018,6
41.BMW 3-sarja131 00019,4
41.Suzuki Jimny82 00019,4
43.Ford Galaxy160 00019,7
43.Opel Meriva85 00019,7
43.Volkswagen Caddy Life138 00019,7
46.BMW 1-sarja114 00019,8
47.Ford Focus C-Max109 00019,9
48.Škoda Octavia140 00020,1
49.Mazda 6123 00020,2
49.Seat Altea116 00020,2
51.Opel Zafira126 00020,5
52.Audi A6171 00020,7
52.Volkswagen Touareg153 00020,7
54.Mitsubishi Outlander122 00020,9
Keskiarvo20,9
55.Kia Cee'd111 00021,1
55.Seat Leon121 00021,1
57.Opel Astra114 00021,4
58.Škoda Roomster116 00021,6
59.BMW 5-sarja159 00021,7
59.Hyundai Matrix92 00021,7
59.Opel Vectra136 00021,7
59.Suzuki Swift90 00021,7
63.Ford Mondeo143 00021,8
64.Mercedes-Benz ML150 00022,1
65.Citroën C4 Picasso130 00022,3
66.Volvo S40 / V50136 00022,4
67.Ford Focus115 00022,7
68.Kia Sportage109 00022,8
69.Mazda 398 00022,9
69.Nissan Qashqai109 00022,9
71.Nissan Note102 00023,3
71.Volkswagen Polo96 00023,3
73.Volkswagen Passat166 00023,6
74.Škoda Fabia107 00023,9
75.Renault Modus84 00024,0
76.Citroën C387 00024,4
76.Mercedes-Benz E-sarja159 00024,4
78.Volvo V70 / XC70178 00024,5
79.Hyundai Tucson107 00024,6
80.Nissan Micra87 00024,7
81.Mazda 5121 00024,9
82.Renault Clio92 00025,0
83.Fiat Panda86 00025,5
84.Hyundai Atos73 00025,7
85.Peugeot 20789 00025,8
86.Kia Picanto88 00026,7
86.Kia Rio101 00026,7
88.Renault Scénic114 00026,8
89.Fiat Punto99 00026,9
90.Seat Ibiza / Cordoba103 00027,2
91.Citroën C4109 00027,7
92.Citroën Berlingo122 00028,0
92.Volkswagen Fox90 00028,0
94.Kia Sorento133 00028,1
94.Renault Twingo79 00028,1
96.Peugeot 307114 00028,8
97.Ford Ka78 00029,0
98.Alfa Romeo 147106 00029,3
99.Chevrolet Captiva123 00029,5
100.Renault Kangoo115 00029,9
101.Chevrolet Matiz73 00030,0
102.Renault Mégane119 00030,1
102.Volkswagen Sharan153 00030,1
104.Dacia Logan111 00031,5
105.Citroën C5141 00031,9
106.Renault Laguna139 00035,3

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

10–11 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 27,1 prosenttia *

SijaMalliKeskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1.Porsche 91178 00010,4
2.Toyota Corolla Verso133 00015,8
3.Mercedes-Benz SLK93 00017,4
4.Toyota RAV4115 00017,8
5.Honda CR-V129 00018,0
6.Toyota Avensis137 00018,1
7.Audi TT110 00018,2
8.Ford Fusion101 00018,3
9.Toyota Corolla116 00018,8
10.Mazda 299 00018,9
11.Mercedes-Benz B-sarja108 00019,0
12.Volkswagen Golf Plus114 00019,9
13.Honda Jazz105 00020,6
13.Mercedes-Benz A-sarja105 00021,1
15.Mitsubishi Colt107 00021,3
16.BMW X3156 00021,7
17.Ford Fiesta104 00021,9
18.Opel Agila97 00022,3
19.Honda Civic123 00023,0
20.Volkswagen New Beetle104 00023,2
21.Suzuki Jimny90 00023,6
21.Volkswagen Golf125 00023,6
23.Audi A4162 00023,8
24.Mercedes-Benz CLK111 00024,0
24.Audi A6173 00024,8
26.Audi A3140 00025,0
26.Opel Zafira137 00025,0
28.Hyundai Getz102 00025,3
29.Ford Focus C-Max116 00025,8
30.Opel Astra121 00026,3
30.Renault Clio110 00026,3
32.Ford Focus125 00026,4
32.Seat Leon / Toledo145 00026,4
34.Volkswagen Touareg166 00026,6
35.Hyundai Matrix109 00027,0
36.Opel Meriva103 00027,1
36.Volvo V70 / XC 70197 00027,1
Keskiarvo27,1
38.BMW 1-sarja129 00027,2
38.Ford Mondeo161 00027,2
38.Volkswagen Caddy Life158 00027,2
41.Hyundai Atos88 00027,4
42.Mazda 3113 00028,0
42.Škoda Octavia145 00028,0
44.Mazda 6136 00028,1
45.Seat Altea131 00028,2
46.Mercedes-Benz E-sarja172 00028,5
47.Smart Fortwo89 00028,6
48.Hyundai Tucson116 00028,8
49.Mini102 00028,9
50.Citroën C4121 00029,0
51.Renault Modus98 00029,1
51.Volvo S40 / V50158 00029,1
53.Volkswagen Passat163 00029,2
54.Citroën C3102 00029,3
55.Mercedes-Benz C-sarja138 00029,6
56.Škoda Fabia122 00029,8
57.Seat Ibiza / Cordoba117 00030,0
58.Citroën C5144 00030,1
59.BMW 5-sarja176 00030,3
60.Kia Picanto98 00030,5
60.Volkswagen Polo107 00030,5
62.Mazda Premacy113 00030,6
62.Peugeot 307125 00030,6
64.Volkswagen Touran162 00030,7
65.Opel Corsa107 00030,9
66.Opel Vectra147 00031,3
66.Peugeot 206107 00031,3
68.Renault Twingo101 00031,4
69.BMW X5177 00031,6
70.Fiat Panda97 00031,9
71.Volkswagen Fox101 00032,0
72.Fiat Punto108 00032,2
73.Citroën Berlingo136 00032,4
74.BMW 3-sarja150 00032,9
75.Nissan Micra100 00033,2
76.Renault Scénic117 00033,6
77.Ford Ka86 00034,6
78.Renault Mégane128 00034,9
79.Volkswagen Sharan173 00035,4
80.Ford Galaxy175 00035,6
81.Renault Kangoo129 00036,0
82.Chevrolet Matiz85 00036,5
83.Alfa Romeo 147132 00037,8
84.Renault Laguna142 00038,1
85.Kia Sorento151 00038,4
86.Mercedes-Benz ML164 00042,0

* Isot viat ovat auton hylkäykseen johtaneita merkittäviä vikoja.

8 857 143 määräaikaiskatsastusta Saksassa ajalla heinäkuu 2015 – kesäkuu 2016.

Katso myös miksi paraskaan katsastustilasto ei kerro kaikkea: Eri tilasto – eri viat.

Teksti ja taulukot: Timo Turkula Kuva: valmistajat ja Moottorin arkisto

Lähde: Auto Bild Spezial: TÜV-report 2017, ilmestynyt Saksassa 4.11.2016. www.vdtuev.de

Luetuimmat