25.7.2023

Auton nahkapenkkien puhdistus ja hoito

Kuva Sini Ylivakeri

Nahka on ylellinen ja kestävä materiaali, joka tuo tyylikkyyttä ja mukavuutta ajoneuvon sisätiloihin. Nahka vaatii kuitenkin säännöllistä puhdistusta ja hoitoa, jotta se säilyttää kauneutensa ja kestävyytensä pitkään.

Nahkapenkkien ylläpitoon tulee käyttää juuri nahalle sopivia tuotteita. Puhdistus- ja hoitoaineen lisäksi olisi hyvä varata hommaan myös useampi mikrokuituliina ja pehmeä harja tai pesusieni. Uutta tuotetta käyttäessä kannattaa ensin kokeilla sitä pienelle alueelle huomaamattomaan paikkaan.

Myös nahan laadulla on väliä hoitotuotteiden valinnan kannalta. Pääasiassa nykyään autojen verhoilussa käytetään pintakäsiteltyä nahkaa kulutuksen kestävyyden vuoksi. Joissain luksus- ja erikoisautoissa saattaa olla pintakäsittelemätöntä, aitoa nahkaa eli pintanahkaa.

Tämän Honda CR-V:n nahkapenkit ovat äkkiseltään katsottuna hyvässä kunnossa, mutta kokeilemalla huomaa, että nahka on osin kovettunut.

Varmista, että valitsemasi puhdistusaine on tarkoitettu nimenomaan käsiteltävälle nahalle eikä vahingoita sitä. Nahalle tarkoitetut puhdistusaineet ovat yleensä pH-neutraaleja ja sisältävät kosteuttavia ainesosia.

Tässä artikkelissa käytetyt nahanhoitotuotteet soveltuvat vain pintakäsitellylle nahalle. Mokkanahalle, pintakäsittelemättömälle nahalle tai muille huokoisille pinnoille on omat tuotteensa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ensin puhdistus, sitten hoitoaine

Ensimmäinen askel auton nahkapenkkien puhdistuksessa on poistaa pöly ja irtonaiset roskat. Pehmeä harja tai imuri soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen.

Verhoiluun suihkutetaan ensin puhdistusainetta. Sen jälkeen puhdistusaine levitetään hellävaraisesti hieroen joko hieman kostealla mikrokuituliinalla tai pesusienellä. Kannattaa huuhdella liinaa tai sientä välissä. Aineen tulisi antaa hankauksen jälkeen vaikuttaa pari minuuttia.

Sitten verhoilu pyyhitään puhtaalla kostealla mikrokuituliinalla puhtaaksi. Toista käsittely tarvittaessa pinttyneemmille kohdille. Kun verhoilu on puhdas, sen tulisi hetken aikaa antaa kuivahtaa. Nahan tulisi olla käsittelyn jälkeen kosketuskuiva, joten tarvittaessa imeytetään ylimääräinen kosteus mikrokuituliinaan.

Puhdistuksen jälkeen on tarpeellista käyttää nahanhoitoainetta, joka lisää öljyjä ja palauttaa nahan luonnollisen ulkonäön sekä suojaa sitä naarmuilta että tahroilta.

Nahanhoitoainetta laitetaan ensin mikrokuituliinaan. Voidetta hierotaan varovasti nahan pintaan niin kauan, kunnes pinta on kirkas. Voiteen annetaan imeytyä muutamia minuutteja. Lopuksi otetaan kuiva mikrokuituliina ja kiillotetaan pinta sekä poistetaan ylimääräinen voide. Hoitovoide on kuivunut täysin noin 48 tunnin kuluttua. Laadukkaan hoitoaineen tulisi jättää pinta pehmeäksi, joustavaksi sekä mattapintaiseksi.

Käsittely olisi hyvä tehdä noin 2-3 kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin, esimerkiksi kuumissa ja kuivissa olosuhteissa. Säännöllinen puhdistus ja hoito auttavat pitämään nahkaverhoilun kauniina ja kestävänä vuosien ajan.

Miten tunnistaa eri nahkapinnat ja huoltotarpeen?

Pintakäsitellyssä nahassa päällimmäisenä kerroksena on polyuretaanikerros, joka tukkii nahan huokoset estäen lian ja myös hoitavien aineiden imeytymisen. Uusia nahkapenkkejä on siis turha lähteä hoitamaan, mutta pintakäsittely kuitenkin kuluu ajan myötä, mikä muuttaa nahan ominaisuuksia. Kun pintakäsitelty nahka alkaa tuntua kuivalta ja hieman kovettuneelta, on aika huoltaa pinta ja palauttaa nahan pehmeys.

Toinen verhoilussa käytettävä materiaali on keinonahka, joka on käytännössä muovia ja sitä myös huolletaan sen mukaan. Keinonahkaa saattaa olla vaikea erottaa pintakäsitellystä nahasta. Keinonahalla ei ole nahan ominaishajua ja se on yleensä hieman kovempaa. Keinonahkaa ei tämän vuoksi juuri käytetä istuimissa, vaan sen sijaan sitä käytetään usein kojelaudoissa ja vastaavissa osissa, jotka eivät altistu niin suurelle kulutukselle.

Nahkalaatujen erottamiseen on olemassa muutamia keinoja. Helpointa on kokeilla, onko nahka aitoa vai ei. Kun aidolle nahalle tiputetaan pisara vettä, se imeytyy nahkaan ja tekee kohdasta tummemman. Alkuperäinen sävy palaa, kun kohta kuivuu.

Myös kevyesti kynnellä raapaisemalla voi kokeilla, onko nahka pinnoitettua vai aitoa. Aito nahka reagoi raapaisuun haalistumalla, kun taas pinnoitettu nahka tai tekonahka ei muuta väriä.

Pintakäsitelty nahka ja keinonahka hylkivät vettä. Toisaalta myös aito nahka saattaa hylkiä vettä, jos se on käsitelty vettä hylkivällä suoja-aineella. Lisäksi huonosti hoidettu, kiillottunut pintanahka saattaa jättää vesipisaran imemättä.

Pintakäsitellyn nahan ja keinonahan erottaminen toisistaan voi olla haastavaa. Keinonahka on ohutta: jos verhoilun nahkapintaa nipistetään koholle ja puristetaan kulmaksi, keinonahkaan muodostuu terävä kulma. Aito nahka on paksumpaa, joten kulmasta tulee pyöreä.

Teksti ja kuvat: Sini Ylivakeri

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat