7.1.2016

BMW tuo huipputekniikkaa autoista moottoripyöriin

BMW ConnectedRide

Kaksipyöräisten ystävät arvostanevat heijastusnäyttöjä ja laservaloja jopa autoilijoita enemmän.

ConnectedDrive-brändäyksestään tuttu BMW on tuomassa älyä myös moottoripyöräilyyn. Yhtiö esitteli ConnectedRide-ratkaisuaan konseptimuotoisena CES-elektroniikkamessuilla Las Vegasissa. Tärkein komponentti ratkaisussa on älykäs kypärä, johon on yhdistetty autoista tuttuja toimintoja.

BMW ConnectedRide

Kypärässä oleva heijastusnäyttö kertoo kuljettajalle oleelliset tiedot ilman, että katsetta tarvitsee siirtää pois liikenteestä. Nopeus- ja vaihdenäytön lisäksi järjestelmä voi näyttää navigointiohjeita tai vaikkapa voimassa olevan nopeusrajoituksen. Myös polttoaineen määrä ja öljynpaine kuuluvat heijastusnäytölle saataviin tietoihin.

BMW ConnectedRide

Liikennemerkkien lukemista varten kypärään on rakennettu myös eteenpäin katsova kamera, jota voitaisiin käyttää myös videopätkien nauhoittamiseen. BMW esittelee myös mahdollisuutta, jossa taaksepäin osoittavan kameran kuva heijastetaan kuljettajalle, jolloin ajajan käytössä olisi digitaalinen taustapeili. Lisäksi kypärästä löytyvät kaiuttimet.

Heijastusnäytöllisiä moottoripyöräkypäröitä on esitelty aiemminkin, mutta BMW:n konsepti poikkeaa keskustelemalla aktiivisesti moottoripyörän kanssa. Heijastusnäytössä näkyvää tietoa voidaan hallita kytkinkahvan vieressä sijaitsevalla ohjaimella, joten ergonomisesti ratkaisun ei pitäisi häiritä ajamista. Akkukestoa kypärän vaihdettaville akuille luvataan viitisen tuntia, joten matkakäyttöä varten järjestelmä kaipaa vielä kehittelyä.

BMW laservalot moottoripyörä

Samalla kertaa BMW esitteli myös K 1600 GTL-konseptipyörää, jonka merkittävin muutos ovat lasertekniikkaan perustuvat ajovalot. Yhtiö väittää uusien valojen tuplaavan moottoripyörän ajovalojen kantomatkan verrattuna perinteisiin H4-valoihin, joten tehokasta valaistusta pitäisi riittää noin 600 metrin matkalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat