24.5.2021

Bottaksen kisan pilannut pyörä yhä kiinni autossa – ’’joudumme leikkaamaan mutterin dremelillä’’

Bottas rengas

Kuten sanotaan, moottoriurheilussa kaikki on mahdollista – tästä muistutti tällä kertaa eräs renkaanvaihto Monacon F1 osakilpailussa.

Valtteri Bottaksen Monacon osakilpailu rata-autoilun kuninkuusluokassa tyrehtyi sunnuntaina lähes uskomattomaan ongelmaan varikolla. Bottas saapui varikolle renkaanvaihtoon kilpailun kakkospaikalta kierroksella 30, mutta vaihto jäi vaiheeseen – oikean eturenkaan pyöränmutterin kannat pääsivät pyöristymään, eikä rengasta voitu irrottaa. Kilpailu päättyi täten Bottaksen osalta keskeytykseen.

– Jos emme saa pulttipyssyä aivan puhtaasti mutterin kantaan, se voi haukata mutterin kannat irti, Mercedes-AMG F1-tiimin tekninen johtaja James Allison kertoo Autosportille.

Astetta koomisemmaksi tilanteen tekee se, ettei jättitalli ollut saanut mutteria irti vielä kisaa seuraavana aamunakaan – vaan auto täytyy kuljettaa tiimin tehtaalle Iso-Britanniaan oikean työkalun ääreen.

– Emme saaneet pyörää irti, auto makasi tallissamme pyörä yhä kiinnitettynä. Irrottamiseen täytyy ottaa käyttöön Dremel ja leikata pyöränmutterin jämät palasiksi. Sen teemme tehtaalla, Allison toteaa.

Tallipäällikkö Toto Wolfin mukaan tapahtunutta ei voi laittaa vain yhden virheen piikkiin, vaan tilanne aiheutui useasta tekijästä.

– Meidän täytyy tutkia pyöränmutterin mallia ja materiaalia, koska mekaanikkojen täytyy pystyä käsittelemään mutteria ilman, että sen hajoaminen on mahdollista, Wolf toteaa ja huomauttaa vielä, että kyseistä mutteria avannut mekaanikko on yksi tallin parhaista ja nopeimmista pyörän vaihtajista.

­Lähde: Autosport Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat