18.11.2020

Pääministeri Johnson: Britannia kieltää uudet bensiini- ja dieselautot vuonna 2030

Tarkastaja Turkula
Opel Zafira 1.4 T bensiini, vm.2012. Musta ohjetarra, jossa lyijyn kemiallinen merkki on yliviivattu.

Britannia kieltää uudet bensiini- ja dieselautot henkilö- ja pakettiautojen osalta vuonna 2030 pääministeri Boris Johnsonin mukaan. Hybridiautot seuraisivat näillä näkymin 5 vuotta myöhemmin.

Kansainvälinen uutistoimisto Reuters uutisoi Britannian aikaistavan uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilö- ja pakettiautojen kieltoa vuoteen 2030. Pääministeri Boris Johnson sanoi, että tämä on osa Britannian tavoitetta päästä päästöneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Britannia kieltää uudet bensiini- ja dieselautot

Pelkällä bensiini- tai dieselmoottorilla myytäville autoille aikataulu on siirtynyt viisi vuotta aiemmaksi Johnsonin helmikuussa ehdottamasta vuodesta 2035, mutta hybridiautot sallittaisiin vuoteen 2035 asti uuden suunnitelman valossa. Johnson pyrkii todistamaan hallintonsa olevan aikataulussa lupauksiensa kanssa viime aikojen haasteista huolimatta.

– Nyt on tullut aika suunnitella vihreää elpymistä korkeasti koulutettujen työpaikkojen johdolla, jotka tarjoaisivat ihmisille mielihyvää tietäessään tekevänsä maastamme puhtaamman, vihreämmän ja kauniimman, sanoi Johnson Financial Timesin kolumnissa.

Johnsonin mukaan valtio investoi yli 2,8 miljardia puntaa (noin 3,12 miljardia euroa) sähköiseen liikkumiseen latauspisteitä lisäämällä ja akkutuotantoa tukemalla. Britanniasta tuli viime vuonna ensimmäinen päästöneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä tavoitteekseen lakiin kirjannut G7-maa. Tämä tulee vaatimaan muutoksia siihen miten britit matkustavat, kuluttavat energiaa ja syövät.

Koko suunnitelma tulisi käyttämään 12 miljardia puntaa (noin 13,4 miljardia euroa) valtion varoja ja yksityinen sektori panostaisi tähän jopa kolminkertaisesti kertoi Johnson. Näin luotaisiin ja tuettaisiin neljännesmiljoona korkeasti koulutetun kestävän kehityksen mukaista työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

Johnson on myös luvannut nelinkertaistaa Britannian merellä sijaitsevan tuulivoiman tuotannon vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi kotitalouksien vedyn hyödyntämistä halutaan edistää rahallisella tuella sekä kehittää ydinvoimalaitoksia.

Kuvituskuva: Timo Turkula/Moottorin Arkisto, Lähde: Reuters

Luetuimmat