18.1.2019

Caravan-messut 2019: matkailuvaunut – keveyttä, kaksiovisuutta ja keulakokkailua

Adria

Matkailuvaunuissa mielenkiinto on entistä kevyempiin päin. Uusinta uutta edustaa kaksiovinen vaunu, joka jakautuu tarvittaessa kahdeksi erilliseksi tilaksi.

Miksei tällaista ole keksitty aikaisemmin, on ensimmäinen ajatus, kun tutustuu Caravan-messujen erääseen vetonaulaan, Adria Adora 673 PK Alde -matkailuvaunuun. Kantava idea on simppeli, mutta avaa matkailukäyttöön aivan uusia mahdollisuuksia.

Tosiasiahan on, että yhdessä ja samassa pienehkössä tilassa oleskelu vaatii pitkää pinnaa – erityisesti silloin, kun mukana on eri sukupolvea edustavia lomailijoita. Tämä kaikki tietysti korostuu, kun vapaata vietetään matkailuvaunussa jopa viikkokausia.

Adria

Adria on ratkaissut ongelman sillä, että vaunu on jaettavissa kahteen eri ”huoneeseen”. Ulko-ovia on kaksi, ja tämän lisäksi WC-tilan ovi kääntyy ja lukittuu tarvittaessa etu- ja takaosan erottavaksi väliseinäksi.

Tuloksena oma takatila esimerkiksi temmeltävälle jälkikasvulle ulko-ovineen, kun taas aikuiset voivat nauttia rauhasta keittiön, sohvaryhmän ja parivuoteen sisältävässä etuosassa – ja kulkea sisään ja ulos vastaavasti omasta ovestaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laajasti laskutilaa

Toinen Caravan-messuilla esillä oleva, erityisesti ruoanlaitosta kiinnostunutta lomailijaa kiinnostava suuntaus on matkailuvaunun etuosaan asemoitu keittiö. Ensimmäiseksi tällaisen keittiön toi markkinoille Adria, ja sittemmin myös Dethleffs sekä näissä kuvissa esiintyvä Kabe ovat ottaneet ratkaisun tuotanto-ohjelmaansa.

Kabe

Kabe Royal 600 XL FK KS:n etukeittiö mahdollistaakin huomattavasti tilavammat kokkausmahdollisuudet perinteiseen, vaunun kylkeä myötäilevän keittiön sijaan. Etenkin laskutilaa vaikuttaa olevan suorastaan hulppeasti.

Toisena etuna voi nähdä sen, että vaunussa kulkevat ihmiset eivät ole jatkuvalla törmäyskurssilla kokkiin nähden, vaan hän saa puuhastella omassa rauhassaan. Samalla myös sisustus jakautuu selkeämmin keittiö-, oleskelu- ja makuutiloihin.

Keulakeittiöratkaisu juontaa juurensa Etelä-Euroopasta, missä kyökkihommissa puuhastelevalle haluttiin avata samanlaiset maisemat kuin muillekin vaunussa olijoille. Tämän mahdollistavat lieden ja tiskialtaan ylle levittyvät laajat ikkunapinnat.

Kabe

Kompaktia vaunuilua

Yksi suuntaus matkailuvaunuissa on kiinnostus yhä pienempiin tuotteisiin, mistä puolalainen Poksi erityisesti tunnetaan. Vaunun laatikkomainen silhuetti on tuttu jo vuosikymmenten takaa – tuoreet ja kirkkaammat teippaukset nykyaikaistavat olemusta.

poksi

Se, miksi Poksi N 126 NTL on merkittävä tekijä Caravan-messuilla, on vaunun nauttima suosio: kyseessä on tämän hetken myydyin yksittäinen matkailuvaunumalli Suomessa. Vajaan 15 000 euron Pokseja meni viime vuonna kaupaksi 42 kappaletta.

Poksin viehätys piilee siinä, että se tarjoaa pehmeän laskun matkailuvaunujen maailmaan. Vaunu on hyvin kevyt (kokonaismassa 750 kg), joten sitä voi vetää käytännöllisesti katsoen millä tahansa pienelläkin autolla.

Keveys auttaa myös vaunua käänneltäessä, kun massaa ei ole juuri tavallista tavaraperäkärryä enempää. Nukkumapaikkoja Poksissa järjestyy kahdelle aikuiselle ja näiden lisäksi vaikkapa kahdelle lapselle. Ilmakeskuslämmitys, lattialämmitys, jääkaappi ja WC täyttävät tärkeimmät tarpeet.

poksi

Hieman suurempaa mutta niin ikään kepeää suuntausta edustaa Dethleffs C’Joy 480 QLK, jonka kohtuullinen 1 200 kilon kokonaismassa mahdollistaa niin ikään laajan vetoautorepertoaarin – eikä makuupaikkojen määrästä tarvitse todellakaan tinkiä.

7,16-metrisestä vaunusta löytyy nukkumatilaa jopa seitsemälle lomalaiselle – tämän mahdollistavat kerrossänky takana, istuinryhmästä muunneltava parivuode keskellä ja suuri, kolmekin henkeä vetävä jättipeti keulassa.

Dethleffs

Helsingin Caravan-messut ovat avoinna Messukeskuksessa pe 18.1.2019 klo 12–19 ja la-su 19.–20.1.2019 klo 10–18. Caravan-messujen kävijät pääsevät osallistumaan samalla lipulla Matkamessuille.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat