17.1.2019

Caravan-messut 2019: retkeilyautot edelleen myyntihittinä, myös pienet vaunut nousussa

Caravan 2019

Matkailuajoneuvojen myynnin kasvu jatkuu. Selvimmin suosiotaan ovat kohottaneet kompaktimman pään kulkineet niin matkailuautojen kuin -vaunujenkin puolella.

Vuosi 2018 on saatu matkailuajoneuvojen osalta pakettiin, ja tilastot osoittavat alalle selvää kasvun jatkumista. Matkailuautojen myynti on nousussa viidettä vuotta peräkkäin; matkailuvaunujen puolella sama positiivinen vire on jatkunut kahden vuoden ajan.

Viime vuonna myytiin kaikkiaan 1 573 matkailuautoa, mikä tarkoitti 13 prosentin kasvua vuoteen 2017 verrattuna. Näistä 1 276 oli tehdasvalmisteisia matkailuautoja, joissa myynnin kasvu oli 12,1 prosenttia, ja loput 297 kappaletta Suomessa pakettiauton koriin tehtyjä verottomia matkailuautoja – niitä meni kaupaksi 17,9 prosenttia paremmin edellisvuoteen nähden.

Verottoman matkailuauton autoverolain muutoksella viime heinäkuun alusta lähtien, missä muun muassa matkailuauton omamassaa korotettiin 1 875 kilosta 2 500 kiloon ja mittaussääntöjä uudistettiin, oli positiivinen vaikutus alan myyntiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puoli-integroitu silti kärjessä

Eri matkailuautotyypeistä eniten myyntiään kasvattivat retkeilyautot, joiden markkinaosuus kohosi edellisvuoden 21 prosentin tasosta 29 prosenttiin.

Selvästi suosituimpana luokkana jatkaa silti edelleen puoli-integroitu autotyyppi. Vaikka niiden siivu markkinoista kapeni 11 prosenttiyksiköllä vuoteen 2017 nähden, markkinaosuus on yhä yli puolet kaikista matkailuautoista, tarkemmin sanottuna 54 prosenttia.

Integroitu ja alkovimallinen matkailuauto tulevat tasapäisesti perässä tässä järjestyksessä yhdeksän ja kahdeksan prosentin markkinaosuuksillaan. Nousua edellisvuoden osuuksiin verrattuna kirjattiin integroiduille yksi ja alkoviautoille kaksi prosenttia.

Adria Matrix
Adria Matrix

Matkailuautoista myydyimmäksi merkiksi erottautui Adria, jonka myynti tosin laski 6,1 prosentin verran. Markkinaosuus Adrialla on 14,6 prosenttia.

Messukeskus täynnä matkailua

Myös matkailuvaunujen suosio on kasvamaan päin. Viime vuonna meni kaupaksi 681 vaunua, eli kasvua edellisvuoden 652 vaunusta tuli 4,4 prosenttia. Etenkin pienemmät matkailuvaunut saavuttivat aiempaa selvempää kiinnostusta. Myydyin vaunumerkki oli Hobby, joka koki laskua 2,4 prosenttia, mutta nauttii edelleen vankkaa 35,8 prosentin markkinaosuutta.

Helsingin Messukeskuksessa tänä viikonloppuna järjestettävillä Caravan-messuilla voi tutustua kaikkiin näihin matkailuajoneuvoihin, ja haistella myös alan tulevia tuulia. Entistä laajemmilla messuilla on mukana lähes 200 uutta matkailuautoa ja -vaunua aiempaa rikkaampana merkkikirjona.

Samassa yhteydessä järjestettävät Matkamessut tuovat tapahtumaan lisärunsautta niin kotimaan kuin ulkomaan matkailutarjonnallaan. Molemmat messut ovat avoinna perjantaina 18.1.2019 klo 12–19 ja lauantaina 19.1. sekä sunnuntaina 20.1. klo 10–18. Lisätietoja: www.caravanmessut.fi ja www.matkamessut.fi

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat