17.8.2021

Continental valmistaa renkaita kierrätysmuovipulloista

Continental valmistaa renkaita kierrätysmuovipulloista

Continental valmistaa renkaita kierrätysmuovipulloista jo vuonna 2022. Tarkemmin kyseessä on renkaan rungossa käytettävä polyesterilanka.

Kiertotalous ja kaikenlainen uusiokäyttö on kasvamassa kovaa vauhtia. Nyt saksalainen autoalan jätti Continental valmistaa renkaita kierrätysmuovipulloista.

Konseptirengas on oletettavasti jo valmis, sillä se on luvattu esitellä jo Münchenin autonäyttelyssä. Sarjatuotanto on tarkoitus aloittaa vuonna 2022.

Yhteistyökumppanina toimii kuituasiantuntija ja tekstiilivalmistaja Otiz. Continental ja Otiz ovat kehittäneet yhdessä erikoistekniikan PET-pullojen kierrättämiseen ilman aikaisemmin välttämättömiä kemiallisia välivaiheita. Innovatiivisen yhteistyön ansiosta on kehitetty renkaassa tarvittava polyesterilanka.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Renkaita kierrätysmuovipulloista

Continental alkaa käyttää kierrätetyistä muovipulloista saatua uusiopolyesteriä renkaiden valmistuksessa vuodesta 2022 alkaen. Aivan kokonaisia renkaita kierrätysmuovipulloista ei toki ole tarkoitus valmistaa, vaan kyseessä on eräs renkaan rungon osa.

Kierrätysprosessissa PET-pullosta tehdään erittäin suorituskykyistä PET-materiaalia. Uusi kestävä polyesterilanka valmistetaan PET- eli polyeteenitereftalaattipulloista mekaanisesti, ja sitä käytetään nimenomaan rengasrungon valmistuksessa. Materiaali voi korvata perinteisen polyesterin kokonaan.

– Jo vuonna 2022 voimme käyttää kierrätetyistä PET-pulloista saatua materiaalia renkaiden valmistuksessa. Innovatiivisessa kierrätysprosessissamme kuidut kehrätään kierrätetystä PETistä ilman, että materiaalia on eroteltava komponentteihinsa, Continentalin rengasliiketoiminta-alueen materiaalien, prosessien kehittämisen ja teollistamisen toimialasta vastaava tohtori Andreas Topp kertoo.

– Esittelemme jo tämän vuoden IAA Mobility -tapahtumassa Münchenissä erittäin innovatiivisen konseptirenkaan, joka on valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista valmistetusta polyesterilangasta. Kierrätetyn polyesterilangan käytön myötä otamme seuraavan tärkeän askeleen kohti kiertotaloutta, jatkaa Topp.

Kierrätysprosessissa pullot lajitellaan ja korkit poistetaan sekä puhdistetaan mekaanisesti. Mekaanisen murskaamisen jälkeen pullot sulatetaan ja granuloidaan. Tämän jälkeen seuraa kiinteän olomuodon polymerointi ja modifioitu kehruuprosessi.

– Modifioidun valmistusprosessimme avulla voimme käyttää PET-pulloista saatua polyesterilankaa renkaiden valmistamiseen ilman monomeerien polymerointiprosessia, kuvailee Otizin tutkimus- ja kehitysjohtaja, tohtori Derren Huang.

Kohti kiertotaloutta askel kerrallaan

Continentalin tekemät laboratorio- ja rengastestit ovat osoittaneet, että uusioraaka-ainekuidut toimivat yhtä hyvin kuin tähän asti käytetyt kuidutkin. Niiden laatu on sama kuin alkuperäisellä materiaalilla, ne ovat yhtä vakaita ja soveltuvat erityisen hyvin renkaisiin murtolujuutensa, sitkeytensä ja lämpöstabiiliutensa ansiosta.

Perinteistä PETiä on pitkään käytetty materiaalina autonrenkaiden valmistuksessa, koska se säilyttää muotonsa myös suurilla kuormituksilla ja korkeissa lämpötiloissa taaten turvallisuuden kaikilla ajonopeuksilla.

Kierrätetyn PETin käyttö säästää renkaiden valmistuksessa arvokkaita resursseja: nykyään tavanomaisen henkilöautonrenkaan valmistukseen tarvitaan noin 400 grammaa polyesterilankaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kokonaiseen autonrengassarjaan tarvitaan yli 60 kierrätettyä PET-pulloa.

– Jätteet ovat meille huomisen tuotantomateriaalia, kun mietimme tulevaisuuden kiertotalouden mallia. Continentalin sitoutuminen tämän muutoksen aktiiviseen toteuttamiseen ja edistämiseen takaa etumatkan tulevaisuuden liiketoiminnallemme ja siten myös kannattavuudelle, sanoo Continentalin rengasliiketoiminta-alueen vastuullisuusjohtaja Claus Petschick.

Kierrätyksen merkitys on entistä tärkeämpää premium-renkaiden suunnittelussa, kehittämisessä ja valmistuksessa. Viimeistään vuoteen 2050 mennessä Continental pyrkii käyttämään rengastuotteissaan täysin kestävästi tuotettuja materiaaleja. Uusio-PETin avulla rengasvalmistaja ottaa uuden askeleen kohti kiertotaloutta.

– Tavoitteemme on selvä: Viimeistään vuoteen 2050 mennessä meillä on kokonaan suljettu tuote- ja resurssikierto kumppaneidemme ja toimittajiemme kanssa, jatkaa Petschick.

Lähde ja kuvituskuva: Continental 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat