26.9.2017

”Ehkä myöhemmin” – Audin polttokennosuunnitelmat vuosien päässä

Audin polttokennosuunnitelmat

Frankfurtin autonäyttely teki selväksi, että VW-ryhmän suunnitelmissa polttokennot ovat kaukainen kakkosvaihtoehto sähköautojen lähitulevaisuudelle.

Frankfurtin autonäyttelyssä Volkswagen-ryhmä valotti sähköistämissuunnitelmiaan tuleville vuosille. Pääjohtaja Matthias Müller kertoi vuolain sanoin VW-ryhmän merkittävistä sähköistämispanostuksista aina vuoteen 2030 saakka. Yksi oli kuitenkin joukosta poissa: vetykäyttöiset polttokennot saivat vain ohimenevän maininnan. Müllerin mukaan Audin polttokennoprojekteista kuultaisiin lisää "joskus tässä".

Volkswagen-ryhmän sähkövyörytyksen ensiaskeleita otetaan ensi vuonna Audi e-tron Quattron myötä ja 2020-luvulle saavuttaessa vuorossa ovat Volkswagenin omat I.D.-brändätyt sähköautot. Konsernin voimavarat ovat kuitenkin ladattavissa sähköautoissa ja niiden latausverkoston parantamisessa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Audin polttokennosuunnitelmat

Audi of American toimitusjohtaja Scott Keogh arvioi, että Audin polttokennoprojekti on vuorossa kunnolla vasta ladattavien akkupohjaisten sähköautojen jälkeen. Merkittäviä määriä polttokennotestiautoja nähtäisiin käytössä viiden vuoden sisään, mutta kuluttajakäyttöön vetyautot saapuisivat vasta myöhemmin.

– Pahinta mitä voit tehdä on hoitaa sähkö puolivillaisesti, sitten karata kokeilemaan polttokennoja ja sitten karata taas uuteen kokeeseen, Keogh linjasi Frankfurtin autonäyttelyn yhteydessä Automotive Newsille.

Audi on viime vuosina esitellyt muutamia h-tron-vetykonseptiautoja. Vuoden 2014 A7 h-tron yhdisti tekniikan tuttuun A7-koriin. Viime vuonna nähty Audi h-tron quattro concept puolestaan toi sähköisen e-tronin muotoiluelementtejä vetyautokonseptiin.

Audin polttokennosuunnitelmat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kilpailijoiden kannoilla

Audin projektiaikataulu jättää saksalaismerkin monien kilpailijoidensa varjoon polttokennojen osalta. Honda, Toyota, Mercedes-Benz, Hyundai ja General Motors ovat kaikki panostaneet viime vuosina voimakkaasti polttokennomallien kehittelyyn ja tuotteistamiseen. Samalla yhtiöt ovat osallistuneet myös aloittelevan vetyinfrastruktuurin rakentamiseen Euroopassa ja Kaliforniassa.

Kuluttajien vähäinen innostus vetypolttokennoja kohtaan on kuitenkin saanut Toyotan ja Hyundain keskittämään tuotekehitysvarojaan enemmän akkupohjaisiin sähköautoihin. Myös Honda on ilmoittanut, että yhtiön valitsema linja mahdollistaa polttokennojen vaihtamisen akkutekniikkaan lähes saumattomasti.

Audin polttokennosuunnitelmat

Volkswagen-ryhmän valitsema linja on näihin kilpailijoihin nähden käänteinen, sillä konsernin ykkösvaihtoehtona ovat akkupohjaiset sähköautot, polttokennojen ollessa ikään kuin varavaihtoehtona kaukaisempaa tulevaisuutta varten.

– Olen varma, että [VW-ryhmä] ajattelee, että jossain vaiheessa polttokennojen teknologia ja kulurakenne ovat järkeviä joissain olosuhteissa, kuten hyötyajoneuvokäytössä, ja he haluavat osuutensa kakusta kun niin käy. Mutta Frankfurtissa kuullut kommentit kertovat, että sähköautot ovat ehdottomasti lyhyen tähtäimen suunnitelma, kommentoi Autotraderia ja Kelley Blue Bookia julkaiseva Karl Brauer.

Lähde: Automotive News Kuvat: Audi

Luetuimmat