1.3.2025 Matkailu Elämyksiä Tšekissä: halpaa olutta, kansallisruokana makkaraa ja kuohuvaa historiaa Teksti Tuomas Rajala Kuva Tuomas Rajala Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Tšekki on monen suomalaisturistin mielessä paratiisimainen paikka: olut on halpaa ja usealla alueella kansallisruoka on makkara. Mutta maa tarjoaa toki paljon muutakin. Olut virtaa kultaisena nauhana kohti lasin pohjaa. Kellertävän nesteen päälle muodostuu vahva valkoinen vaahto, joka saa oluesta pitävän makunystyrät heräämään. Istumme yhdessä Tšekin sadoista panimoista, ja seinän takana tekeytyy tuhansien litrojen edestä maan kansallisjuomaa.Juomakulttuuri on Tšekissä perinteikäs ja mittava. Arvioiden mukaan maassa on yli 400 panimoa, joista tunnetuin on Pilsner Urquellia valmistava Plzenský Prazdroj. Pienpanimoita on melkeinpä jokaisessa pienessä kylässä ja osa näistä on niin sanottuja mikropanimoita, jotka tuottavat vain pieniä määriä oluita.Yksi tällaisista mikropanimoista on Velká Bystricessa sijaitseva Tvarg. Panimo on perustettu vanhaan oluttehdaskortteliin, vaikka yhteyttä vanhaan juomamerkkiin ei sinänsä enää olekaan. Tvarg perustettiin vuonna 2020, jolloin Tšekki oli monen muun maan tavalla suljettu koronapandemian vuoksi. Olutta ei saanut tuolloin toimittaa ravintoloihin, mutta oluen valmistaminen oli sallittua. Tvargille se oli oiva aika aloittaa.Tvarg tuottaa vuodessa 4 000 hehtolitraa viljaista nektaria. Panimon historiaan on mahtunut kymmeniä oluttyyppejä, mutta tällä hetkellä valmistuksessa on neljä erilaista juomaa. Valmistukseen käytetään normaalista prosessista poiketen mäntypel-lettejä, jotka antavat olueen persoonallisen maun. Tvargin tuotteet iskenevät erityisesti IPA- ja APA-oluista pitävien makuhermoon.Tšekkiläiseen olutkulttuuriin kuuluu olennaisesti viisi erilaista kaatotapaa, jotka tuottavat lasiin erilaisen vaahdon. Niukkavaahtoisin on cochtan ja runsain mliko. Jälkimmäinen näyttää siltä, että lasissa on käytännössä pelkkää vaahtoa. Vaahdon määrä vaikuttaa maun lisäksi siihen, kuinka pitkään olut säilyy lasissa juontikelpoisena. Vakavan olutharrastajan tunnistaakin Tšekissä siitä, että tämä osaa vaatia oluensa tietyllä tavalla kaadettuna.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPalan painikkeeksi palloaJuoman rinnalle kuuluu luonnollisena osana ruoka. Perinteinen tšekkiläinen ruokakulttuuri koostuu pitkälti liharuoista. Kalaa tai kasviksia ei ravintoloiden listoilla juuri ole, vaan lihan kyytipojaksi tarjoillaan mykyjä, jotka on tehty perunoista tai vehnäjauhoista. Jauhomaiset klöntit on leikattu viipalemuotoon, ja kokonaisuus kruunataan usein reippaalla määrällä ruskeaa kastiketta. Ruoka ei ole sieltä kaikkein keveimmästä päästä, vaikka kastikkeen raaka-aineisiin kuuluukin porkkana. Alkuruokana tarjoillaan usein valkosipulikeittoa. Hanki rajaton lukuoikeus Haluatko jatkaa lukemista? Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin. Liity jäseneksi Kirjaudu sisään Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta Moottori Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa. Tiepalvelu Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla. Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 29.6.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: neloskone – tasavarma arkinen puurtaja yllättää välillä 27.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sekajuna Sastamalassa 30.6.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Porsche 718 Cayman GT4 RS - niin harvinainen, ettei edes EU:ta kiinnosta puuttua 27.6.2025 Uutinen Kamuxin vastine Moottori-lehden 23.6.2025 julkaisemiin verkkojuttuihin 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 29.6.2025 Ajatuksia autoista Kiitos kaikesta 12 voltin akku, mutta lähde jo eläkkeelle – Ajatuksia autoista 23.6.2025 Uutinen Kahdesta Kamuxilla myydystä jenkkiautosta löytyi myös manipuloitu matkamittarin lukema 24.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tunnistatko kuvan auton? (Osa 2) 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 20.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Tunnistatko kuvan auton?