7.1.2024

Erikoiset löylyt: Seikkailuvuoren sauna syvällä kaivoksen sisällä

Noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta on mahdollista bongata melko erikoinen saunakokemus. Osaavat ne ruotsalaisetkin jotain…

Falun on hiihdon ystäville tuttu paikka – ainakin nimenä. Alue tunnetaan myös kaivoksistaan, ja etenkin kuparia siellä on louhittu jo 900-luvulla.

Alueen helmi on aivan Falunin sydämessä sijaitseva iso kuparikaivos, joka lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2001.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuorten uumenissa

Noin 45 kilometriä Falunin kaupungista etelään, pienessä alle sadan asukkaan Tuna-Hästbergin kylässä sijaitsee puolestaan vuonna 1968 suljettu toinen kuparikaivos, joka on ollut avoinna vierailijoille vuodesta 2011 lähtien. Siellä kävijöille on tarjolla erilaisia seikkailuja vuorten uumenissa. Kaivoksissa voi kävelyn lisäksi myös kiipeillä ja sukeltaa.

Kaivoksen näyttävin kohokohta on noin 20 metriä korkea ja kallion sisään louhittu kammio eli Mountain Hall. Sen sisällä on kristallinkirkas järvi sekä näyttämö, jonka katsomoon mahtuu noin 250 vierasta. Vuoren uumenissa ovat esiintyneet niin teatteriryhmät kuin taikurit - ja luonnollisesti myös musiikin esittämiseen paikka on omiaan.

Sauna Aurora-järvellä

Seikkailukaivokseen on hiljattain lisätty vielä 80 metriä maan alla sijaitseva sauna. Kulissit ovat kieltämättä melkoiset. Saunan laiteilta avautuu näkymä ympäröiviin kallioseinämiin sekä maanalaiseen järveen – jossa voi tietysti uida.

Aurora-järvi on saanut nimensä revontulista, joita sen väri muistuttaa. Ja koska paikka on erikoinen, kokemusta tehostetaan vielä erityisellä saunomiseen liittyvällä rituaalilla, joka pidetään kaivosta valvovien kaivospyhimysten kunniaksi.

Tarun mukaan nämä varoittivat aikoinaan kaivostyöläisiä tulevista vaaroista ja kertoivat myös, missä parhaat paikat louhia olivat.

Saunarituaali kestää noin kolme ja puoli tuntia, ja siihen sisältyy useita saunahetkiä, jäähdyttelyä sekä tietysti myös opastettu kierros kaivoksessa. Energiaa tankataan välillä paikallisista herkuista.

Aivan ilmaista ei hupi kuitenkaan ole, sillä saunarituaali kustantaa per nenä 2445 Ruotsin kruunua eli noin 220 euroa. Voit katsoa myös videon saunasta tästä YouTube-linkistä.

Tutustu paikkaan: Kaivossaunan sivusto

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: adventuremine.se

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat