21.11.2016

Erikoiset unet: Casa Ellul eli yö viinikauppiaan kodissa

Boutique Hotel Casa Ellul

Maltan pääkaupunki Vallettan vanhassa historiallisessa ytimessä sijaitsee Casa Ellul, joka on kaikkea muuta kuin massamatkailuun tarkoitettu yösija.

Old Theatre Streetillä sijaitsevan hienostuneen hotelin sisäänkäynti on kapea ja huomaamaton.

Vastanoton jäkeen tullaan aamiaishuoneen ovelle. Tila on pienen pieni, korkeintaan 16 yhtäaikaiselle ruokailijalle tarkoitettu. Majoittuajiakaan ei tosin ole kerrallaan tätä enempää, sillä hotellissa on vain kahdeksan sviittiä, jokainen omannäköisensä.

Aamiaishuoneen vieressä on yhteiskäytössä neliönmuotoinen pikkuruinen sisäpiha, josta on hauska tähystellä avoimelle taivaalle. Huolta päälle ropsivista sateista ei juuri ole, onhan Maltaa siunattu 300 vuotuisella aurinkoisella päivällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vallasväen kodista hotelliksi

Talo on rakennettu arviolta vuonna 1830. Se on ollut vallasväen koti ja yhden perheen omistuksessa. Vaatekauppias Vincenzo Formosa asettui taloksi vuonna 1837. Talon nimen tausta alkaa selvitä, kun kerrotaan, että Formosan tyttäristä vanhempi, Giovanna, avioitui viini- ja viinakauppias Fortunato Ellulin kanssa. Hotellin kotisivuilla on kiehtova tarina talonväen monipolvisista vaiheista.

Boutique Hotel Casa Ellul

Hotellina rakennus on toiminut nyt kaksi vuotta.

Ahdasta tyylikkyyttä

Rakenus on kapea ja korkea. Ylös pääsee pienellä hissillä tai niin kapeita ja jyrkkiä portaita, ettei talosta olisi Suomessa hotelliksi: sen kieltäisivät turvallisuusmääräykset.

Art deco -tyylisesti sisustettujen huoneiden suunnittelijalla on ollut silmää. Sisällä vuorottelevat aistilliset vaaleat värisävyt, kaakeli, marmori ja maalatut pinnat. Lattioiden kuviot edustavat perinteistä maltalaista tyyliä.

Pienet ja osin monimutkaiset sisätilat on hyödynnetty kekseliäin seinämäratkaisuin. Muutamat kahden hengen sviiteistä ovat tosin niin ahtaita, ettei esimerkiksi eteisessä ole tilaa ohittaa edes sivuttain.

Savulasilla eristetyt parvekkeet ovat nekin pieniä, mutta auringon hellimiä. Pehmustetut lepotuolit kutsuvat lekottelemaan. Parvekkeelta voi ihailla näkymiä yli kattojen.

Pysyvää muistijälkeä etsimässä

Persoonallisia matkamuistoja voi saada ihan ilmaiseksi esimerkiksi ihmisten kohdatessa toisensa. Joskus matkamuistoista voi joutua maksamaan. Casa Ellul ei ole ihan halpa, sillä yöpyminen maksaa ajankohdasta ja sviitin koosta riippuen 250–490 euroa yöltä.

Boutique Hotel Casa Ellul

Yö perushotellissa voi olla toki edullinen, muttei välttämättä jätä minkäänlaista pysyvää muistijälkeä. Yö erikoisessa ja ylellisessä majapaikassa voi olla loppuelämän ajan hellitty muisto.

Boutique Hotel Casa Ellul

– Meillä ei ole matkailussa välikausia, olemme täynnä lähes aina, hotellinjohtaja Chris Diacono myhäilee ja kertoo käyttöasteen olevan yli 90 prosenttia.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat