19.11.2023

Etanoliautoilijat: kaasu- ja etanolikonversioiden muuntotuet takaisin

Kuva Moottorin Arkisto
tankkaus_bensan_hinta_8_2022_MJ

”Henkilöautojenkaan käyttövoimamurros ei ole vielä siinä vaiheessa, että näistä kustannustehokkaista ja yksinkertaisista tukimuodoista olisi voitu luopua.”

Kaasu- ja etanolikonversioiden muuntotuet tulisi palauttaa takaisin, linjaa Etanoliautoilijat ry tuoreessa ulostulossaan. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Grönlund perustelee tarvetta liikenteen päästötavoitteisiin yltämisellä.

– Henkilöautojenkaan käyttövoimamurros ei ole vielä siinä vaiheessa, että näistä kustannustehokkaista ja yksinkertaisista tukimuodoista olisi voitu luopua. Pelkästään yhteen keinoon nojaamalla liikenteen päästövähennystavoitteita ei tulla saavuttamaan, vaan kaikki keinot tarvitaan käyttöön, Grönlund toteaa.

Eduskunta päätti vastikään liikenne- ja viestintävaliokunnan mietinnön pohjalta, että ”Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo eduskunnalle esityksen, jolla lainsäädäntöön palautetaan mahdollisuus kaasu- ja etanolikonversioiden muuntotukiin.”

Hallitus on aiemmin tuonut eduskuntaan esityksen muuntotukilain muuttamisesta siten, että näiltä etanoliautoilijoiden näkemyksen mukaan ”jo nyt realistisesti käytettävissä olevilta ja niin autoilijan kuin valtiontaloudenkin kannalta edullisilta käyttövoimamuutoksilta” olisi poistettu tuet kokonaan. Tilalle olisi tullut vain raskaan kaluston hankintatukia.

– Alkuperäinen hallituksen esitys oli näille tavoitteille hyvin haitallinen. Suuri kiitos siis kaikille liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenille, että he puuttuivat peliin ja tekivät tämän erittäin tärkeän lausumaehdotuksen osana mietintöään, Grönlund kiittelee.

Hänen mukaansa muuntotuella on saatu aikaan 6 934 etanolikonversiota 1,4 miljoonan euron budjetilla ennen kuin se vuoden 2022 lopussa päättyi. Muuntotukea pystyi hakemaan vanhempiin ennen 1.9.2009 käyttöönotettuihin autoihin.

Kesäkuussa voimaan astunut uusi sääntely vapautti käyttövoimamuutokset kaikkiin autoihin iästä riippumatta, joka avaa yhdistyksen mukaan etanolille aivan uusia mahdollisuuksia.

Etanoliautoilijat ry:n tiedotteen mukaan etanolikonversio on yksittäiselle autoilijalle halvin tapa vähentää oman autoilunsa päästöjä jopa 80 prosentilla.

”Näiden muutosten tukeminen on myös valtiontaloudelle edullisin keino saada aikaan päästövähennyksiä liikenteessä: esimerkiksi 500 euron muuntotuella päästövähennystonnin kustannukseksi tulee vain 26 euroa.”

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Etanoliautoilijat ry

a:1:{i:0;s:6:"147521";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat