25.7.2021

FIA selvitti moottoriurheilun taloudelliset vaikutukset: 1,5 miljoonaa työpaikkaa

moottoriurheilun taloudelliset vaikutukset autoliitto autourheiluliitto FIA työllistää euroa

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA on jälleen teetättänyt selvityksen moottoriurheilualan taloudellisista vaikutuksista.

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA teetätti konsulttiyhtiö EY-Parthenonilla selvityksen moottoriurheilun työllistävistä vaikutuksista. Tutkimus tehtiin vuoden 2019 osalta, joten Covid-19-pandemia ei vaikuta selvityksen löytöihin.

Suoraan moottoriurheilu työllistää 1,5 miljoonaa ihmistä erilaisissa tehtävissä, heistä 576 000 suoraan alalla. Epäsuoriin työpaikkoihin kuuluvat muun muassa alihankkijat, materiaalitoimittajat sekä henkilöstöä tukevat palvelut. Myös turismin, vakuuttamisen ja rahoituksen kaltaisten alojen vaikutus on huomioitu.

Lisäksi 146 kansallista autourheiluklubia ja 7 200 rataa ja tapahtumapaikkaa ovat tuoneet talkootehtäviä 302 000 kisatoimitsijalle ja vapaaehtoiselle. Radoista 288 (59 karting) on FIA-luokiteltu.

Yhteensä 2019 järjestettiin 60 700 autourheilutapahtumaa, joihin osallistui 2,7 miljoonaa ihmistä. Huomioimisen arvoista on, että selvityksessä osallistujiin kuuluvat kilpailijoiden (34%) lisäksi myös virkailijat, toimitsijat sekä kerhojen ei-kilpailevat jäsenet. FIA:n tapahtumia oli 324 maailmanmestaruus- tai aluemestaruuskisan verran sekä 556 kansainvälisen kisan verran. Erilaisia paikallisia ja kansallisia kilpailuja järjestettiin siis huikeat 59 820 kappaletta.

moottoriurheilun taloudelliset vaikutukset autoliitto autourheiluliitto FIA työllistää euroa

Moottoriurheilun suora taloudellinen vaikutus alana on 59,8 miljardia euroa. Sektorin arvonlisäys on 25 miljardia euroa. Suorasta taloudellisesta vaikutuksesta hiukan yli puolet (51%) muodostuu palvelusektorilta, 13 prosenttia perinteisestä valmistamisesta ja 36 prosenttia kehittyneemmästä valmistamisesta ja suunnittelutyöstä. Moottoriurheilualan koko on lähes tuplaantunut vuodesta 2007.

Vielä hurjemmaksi luvut muodostuvat moottoriurheilun epäsuorissa vaikutuksissa. Yhteensä alan läpi virtaa suoraan ja epäsuoraan 159,2 miljardia euroa vuosittain, jossa arvonlisäystä on 66,9 miljardia euroa. Epäsuoriin taloudellisiin vaikutuksiin kuuluvat muun muassa moottoriurheilutapahtumien ravintoloiden toiminta, ravintolahenkilökunnan palkat ja niin edelleen.

– Tämä [selvitys] on merkittävä ja se osoittaa, että urheilulajimme osallistuu suoraan Covid-19-pandemiasta palautumisen taloudelliseen työhön. Kiitän EY-Parthenonia, jäsenliittojamme, FIA mestaruuspromoottoreja ja kaikkia heitä, jotka ovat osallistuneet tähän globaaliin tutkimukseen, kiitteli FIA:n presidentti Jean Todt.

Kokonaisuudessaan FIA:n teettämä selvitys on luettavissa tämän sivun kautta.

Lähde: FIA Kuva:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy