22.8.2020

Formula 1 kysyi tekoälyltä: ken on heistä kaikkein nopein? Kärkikympissä suomalainen yllätysnimi

Formula 1 kysyi tekoälyltä: ken on heistä kaikkein nopein

F1 ja sen yhteistyökumppanina toimiva Amazon Web Services löivät viime vuosikymmenten aikataulutiedot taulukkoon ja kysyivät tietävältä koneelta: kuka F1-kuljettaja on aika-ajoissa nopein?

Formula 1 on tehnyt viime vuodet yhteistyötä Amazonin kanssa tuodakseen erilaisia data-analyysipalveluita sarjan faneille. AWS-tietoiskut ovat näkyneet lähetyksissä muun muassa arvioina rengaskulumasta ja ohitukseen menevistä kierrosmääristä. Nyt pilvipalvelin on käyttänyt valtaisaa näkemystään vastatakseen ikiaikaiseen kysymykseen kuka on nopein F1-kuljettaja?

Menetelmästä johtuen myös tuloksissa on joitain rajoituksia. Mittatikkuna pidettiin itse kilpailun sijasta aika-ajokierrosta, jonka koettiin olevan puhtain osoitus raa'asta nopeudesta. Kierrosajat puolestaan löytyivät sähköisessä muodossa vasta vuodesta 1983 alkaen.

– Rob [Smedley] ja minä olemme nähneet Ferrarin vanhat arkistot ja ne ovat kirjaimellisesti käsinkirjoitettuja muistikirjoja, joten ne täytyisi kahlata läpi yksitellen saadaksemme tarvittava tieto. Se on tehtävissä, kyse on resursseista, kommentoi F1:n urheilujohtaja Ross Brawn.

Niinpä vielä ei ole tekoälyn lopullisuudella annettua vastausta siitä, että olisiko esimerkiksi Juan Manuel Fangio sittenkin kaikkien aikojen nopein.

Formula 1 kysyi tekoälyltä: ken on heistä kaikkein nopein

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ja suomalaisista nopein on... Kovalainen?

Formula 1:n listassa suomalaisittain pistää silmään Heikki Kovalaisen sijoittuminen parhaana maamme edustajana kaikkien aikojen kahdeksanneksi nopeimmaksi. Toinen suomalaisnimi on Valtteri Bottas, joka on rankingin mukaan 13. nopein. Keke Rosberg, Kimi Räikkönen ja Mika Häkkinen eivät yltäneet kahdenkympin joukkoon mestaruuksista huolimatta.

Kovalaisen ja Jarno Trullin kova sijoittuminen huomioitiin myös F1-sarjan parissa. Perusteena on Brawnin mukaan tapa, jolla kuljettajat asetettiin järjestykseen.

Formula 1 kysyi tekoälyltä: ken on heistä kaikkein nopein

– Vertailimme tallikavereita samana päivänä ja samassa tilanteessa ja asetimme aikaeron heidän välilleen. Se aikaero rakentuu ajan kuluessa. Sitten toinen kuljettajista vaihtaa tallia. Joten kuljettaja A on nopeampi kuin B, B menee toiseen talliin ja on nopeampi kuin C, mutta voit sanoa, että A on nopeampi kuin C, Brawn kiteytti.

Tämän jälkeen Formula 1 -sarjan datajohtaja Rob Smedley työryhmineen analysoi lisää luodakseen mahdollisuuden myös virtuaalisiin kuljettajapareihin nähdäkseen kumpi on kovempi.

– Voimme sitten linkittää kuljettaja D ja E takaisin A:han ja B:hen luodaksemme virtuaalipareja, joten tuloksena on erittäin monimutkainen verkosto kuljettajia ja voimme näiden virtuaalilinkkien avulla rakentamaan luottamusväliä, kertoen miten tarkkoja jokainen verkon linkityksistä on. Eli järjestelmä ei vain katso tallikavereiden välistä mediaanieroa yhden kauden aikana, se huomioi myös tarkkuuden tämän kuljettajaverkon avulla, vaikka he eivät olisi koskaan olleet tallikavereita, Smedley kommentoi.

Niin sanottuun "Trulli ja Kovalainen" -tilanteeseen Smedley kommentoi, että hän työskenteli Trullin kanssa Jordanilla ja Trulli oli "erittäin nopea, muttei hyvä sunnuntaina".

Formula 1 kysyi tekoälyltä: ken on heistä kaikkein nopein

– Ja sama Kovalaisen kanssa. Jos vertaat hänen tallikavereihinsa, hän oli erittäin vahva aika-ajossa tallikaveriaan vastaan, ja se on se minkä pohjalta teimme tämän listauksen, kommentoi puolestaan Brawn.

SijoitusKuljettajaEro nopeimpaan
1.Ayrton Senna0,000s
2.Michael Schumacher0,114s
3.Lewis Hamilton0,275s
4.Max Verstappen0,280s
5.Fernando Alonso0,309s
6.Nico Rosberg0,374s
7.Charles Leclerc0,376s
8.Heikki Kovalainen0,378s
9.Jarno Trulli0,409s
10.Sebastian Vettel0,435s
11.Rubens Barrichello0,445s
12.Nico Hülkenberg0,456s
13.Valtteri Bottas0,457s
14.Carlos Sainz0,457s
15.Lando Norris0,459s
16.Daniel Ricciardo0,461s
17.Jenson Button0,462s
18.Robert Kubica0,463s
19.Giancarlo Fisichella0,469s
20.Alain Prost0,514s

Samanlainen kysymys nousi myös siitä, että Senna ja Prost sijoittuvat eri puolille listaa. Brawnin mukaan Senna jyrää Prostin aika-ajotilastoissa aikakaudella, jossa sanailtiin, että onko auto säädetty aika-ajoon vai kilpailuun.

Aivan täydellisenä ei listaakaan kuitenkaan pidetä, sillä nuoren Lando Norriksen nousu ohi vaikkapa Juan-Manuel Montoyan on analytiikan mukaan perusteltua, vaikka Brawn ja Smedley ymmärtävät, että tällainen objektiivinen vastaus subjektiivisluonteiseen kysymykseen voi antaa odottamattomia tuloksia. Eikä listaa pidetä nytkään ikuisena ja muuttumattomana.

Lähde: Formula 1 Kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat