3.8.2020

Hannu Karpolla on vieläkin asiaa: tulossa elokuva

Hannu Karpo - Elokuva: Karpo

Suomalainen tv-journalismin ikoni ja karvalakkipäinen legenda Hannu Karpo saa omaa nimeään kantavan dokumenttielokuvan syyskuussa 2020. Elokuvan traileri on jo katsottavissa tämän jutun lopusta löytyvän linkin kautta.

Karvalakkipäisenä televisiojournalismin elävänä legendana tunnettu Hannu Karpo saa oman elokuvan. Dokumenttielokuva Karpo kertoo upean ja anteeksipyytelemättömän persoonan tarinan yli 50 vuotta kestäneestä urasta tv-toimittajana. Matkaan mahtuu melkoisia mutkia, joiden kautta Karposta syntyi kaikkein tuntema ilmiö.

Vuonna 1942 syntynyt Hannu Karpo on ollut äärimmäisen merkittävä henkilö myös autoilun näkökulmasta muun muassa liikennepalstojen ja Ensio Itkosen kanssa tekemiensä televisio-ohjelmien kautta. Hän oli kehittämässä suomalaista liikennekasvatusta ja korjaamassa liikenteen epäkohtia vuosikymmenien ajan. Auto- ja liikennetoimittajat palkitsivat Hannu Karpon vuoden 2017 Auto- ja Liikennegaalassa Elämäntyö-erikoispalkinnolla ja hän on Auto- ja liikennetoimittajat ry:n kunniajäsen.

Hannu Karpo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hannu Karpo elokuvassa

Karpo-dokumenttielokuvan ohjaa muun muassa elokuvista Sota ja Yhden tähden hotelli tunnettu Jussi-palkittu Ari Matikainen. Elokuvan tuottaa napafilms ja tuottajana toimii Hannu Karpon miniä Liisa Karpo. Karpo saa ensi-iltansa 25.9.2020 elokuvan levityksestä vastaavan Finnkinon teattereissa.

– Karpon työ kansan äänenä oli aikalaisilleen instituutio, jonka arvoa ei ohjelmien ilmestyessä ehkä täysin ymmärretty. Se, että toimittaja nousee systeemiä vastaan ja muodostaa TV:n välityksellä työllään ’kansankäräjät’, on hyvin ainutlaatuista - asia, jota sittemmin moni on kaivannut. Mistä saa enää oikeutta, kun ei ole Karpoakaan?, kommentoi Ari Matikainen.

Suomalainen ikoni Hannu Karpo on tallentunut kansakunnan muistiin oman tiensä kulkijana, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Kaikki tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla.

Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaativat. Karpo rohkeni mennä alueille, joita muut karttoivat. Koko kansan rakastaman televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdotonta pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansan silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio.

Maailma, Suomi, media ja journalismi ovat käyneet läpi suunnattoman murroksen Karpon toimittajan uran aikana. Karpon tarina on kuin läpileikkaus tästä dramaattisesta muutoksesta – ja samalla muistutus siitä, miten toisenlainen maa Suomi oli vielä vähän aikaa sitten. Elokuva Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

[embed]https://youtu.be/oevI7NKn0eM[/embed]

Lähteet: AuLi ry, Pro Promotion;  Kuvat: Auto- ja liikennegaala 2017, Napafilms

Luetuimmat