29.6.2024

Helteet vioittavat autoja – ja kuormittavat kuskeja!

Kuva Moottorin arkisto

Helteillä autoihin ilmaantuu vikoja erityisesti ilmastointilaitteisiin ja akkuihin.

Hellekelit kuormittavat autoa samaan tapaan, kuin kovat pakkasetkin. Vikoja ilmaantuu erityisesti ilmastointilaitteisiin ja akkuihin, muistuttaa Pohjola Vakuutus. Yhtiön tilastoissa hellepäivät näkyvät autopalveluvahinkojen lisääntymisenä.

– Autoilijat kyllä tietävät melko hyvin miten kova pakkanen voi vaikuttaa autoihin, mutta ymmärrys helteen vaikutuksista ei ole vielä samalla tasolla. Helle voi tuoda esiin piilevät viat, eli paras tapa ehkäistä hellevahinkoja on auton huollosta huolehtiminen, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ilmastointi kovilla

Kuuma sää on erityisen kohtalokas auton ilmastoinnille, joka joutuu helteillä koville.

– Moni herää ilmastoinnin huoltamiseen vasta silloin, kun huomaa ettei auto viilenekään helteellä. Ilmastointi kuitenkin kannattaisi huoltaa ennakoivasti parin vuoden välein, jottei yllätyksiä – etenkään sellaisia mitkä olisi voinut välttää - tulisi vastaan, Hiljander sanoo.

Tuulilasien kiveniskemät voivat edetä isommiksi ongelmiksi.

– Kun auto on kuumentunut auringonpaisteessa ja laitetaan ilmastointi päälle, on riskinä, että lämmönvaihtelu aiheuttaa tuulilasiin halkeaman. Myös auton peseminen hellepäivänä kylmällä vedellä saattaa aiheuttaa kiveniskemän muuttumisen halkeamaksi.

Akun kyvyt koetuksella

Vakuutusyhtiö tähdentää, että kuumalla säällä erityisesti autojen akut ovat kovilla. Helle heikentää akun toimintakykyä jopa niin, että se lakkaa toimimasta ja auto jättää tienpäälle.

– Kuumuus, ilmastoinnin käyttäminen ja lyhyiden matkojen ajaminen saattaa tyhjentää akun. Kesällä on tärkeää muistaa, että autolla ajetaan välillä pidempiäkin matkoja, jolloin akulla on aikaa latautua, Hiljander muistuttaa.

Myös auton maalipinta voi vaurioitua herkästi, jos siihen tarttuu esimerkiksi linnun jätöksiä tai pihkaa ja auto on pitkään suorassa auringonpaisteessa. Kaikki auton pintaan tullut ylimääräinen kannattaa huuhdella pois mahdollisimman pian.

Vahinkotilastoissa näkyy myös helteiden vaikutus kuskeihin. Kuumudesta johtuvia törmäyksiä ja ulosajoja tapahtuu joka vuosi. Usein syynä on helteen uuvuttaman kuskin nukahtaminen rattiin. Erityisesti iäkkäämpien ja heikentyneen terveydentilan omaavien on syytä olla varovaisia hellekeleillä ajaessa.

– Helteellä on syytä kiinnittää erityisesti huomiota nesteytykseen, auton sisäilman pitämiseen viileänä sekä taukojen pitämiseen tarpeeksi usein. Myös silmät kannattaa suojata aurinkolasein, ettei aurinko pääse sokaisemaan ajaessa, Hiljander kertoo.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat